Pelaajavalmentajasta liigajoukkueen päävalmentajaksi

Matkani valmentajaksi

– "Käsipalloharrastus tuli itselleni painin ja jalkapallon oheen 10-vuotiaana veljeni kanssa, kun saman asuinalueen lapsia kerättiin käsipallotreeneihin. 14-vuotiaana alkoi myös valmennushommat oman pelaamisen ja koulunkäynnin ohessa pikkujuniorijoukkueessa. Oman osaamisen kehittyessä sain myös hiljalleen vanhempaa ikäluokkaa pihteihini ja nyt käynnissä on jo 11 kausi käsipallovalmennusta Turussa."

Tällä hetkellä Aku Kuusisto toimii ÅIFK:n seurajoukkueessa miesten liigajoukkueen päävalmentaja, jonka lisäksi hän vastaa seuran vanhemmasta poikajunioripuolesta. Urheiluakatemialla työnkuvaan kuuluu tiivistä yhteistyötä alueen kolmen eri seura valmentajien kanssa:

– "Urheiluakatemialla pyöritän aamutreenit, kommunikoin urheilijoiden viikko-ohjelmista kolmeen eri seuraan.  Lisäksi yritän seuraamalla varmistua, että käsipalloilijoiden koulutyöt etenevät tiiviin harjoitusrytmin ohella."

Akun oma pelaajaura oli käynnissä HF Åbo IFK:n edustusjoukkueen maalivahtina aina tähän viikkoon saakka, kunnes hänet nimitettiin apuvalmentajasta päävalmentajaksi.

– ”Kysymys liigajoukkueen valmennusvastuun hoitamisesta tässä vaiheessa kautta pääsi yllättämään, mutta en epäröinyt homman ottamista hetkeäkään. Meillä on nuori, sitoutunut ja yhdessä kehittyvä joukkue, jonka kurssi pitää nyt kääntää takaisin oikeille raiteille. Pyrimme palauttamaan poikien peli-ilon ja uskon omaan tekemiseen, jonka myötä tappelemme vielä varmasti keväällä puolivälieräpaikasta. Käärittiin hihat ja ryhdyttiin taas yhdessä töihin!

Nuorten valmennusta tavoitteellisesti, mutta vastuullisesti

Kuusisto kokee nuorten valmennuksessa etenkin hyvät sosiaaliset taidot ja molemminpuolisen kunnioituksen avaintekijäksi kehittymiselle ja huipun tavoittelun vaativan harjoitusmäärän jaksamiselle:

– "Nuorten valmentamisessa minulle tärkeintä on saada aikaan hyvä ja luotettava suhde urheilijaan. Ilmapiirin pitää olla molempiin suuntiin kunnioittava ja toisaalta myös vaativa. Jokainen yksittäinen treeni ratkaisee ja kunnioitan päivittäistä arkista puurtamista todella paljon kaiken liiallisen kikkailun edelle. Arvostan yli kaiken sitä työtä ja sitoutumista, mitä minun lukioikäiset urheilijat laittavat kehittymisensä eteen päivittäin."

– "Haluan olla nuorelle helposti lähestyttävä ja luotettava aikuinen samalla, kun yhdessä tavoitellaan sitä käsipalloilijan uraunelmaa Suomessa tai ulkomailla."

Nuoren valmentajan mukaan sekä valmentajalla, että urheilijalla on tärkeää olla kirkas kuva, missä vaiheessa urheilijanuraa ollaan ja minne ollaan menossa. Sopiva tavoitteiden ja välitavoitteiden asettelu ja niiden saavuttamisesta yhdessä iloitseminen takaavat urheilijan päivittäisen kehittymisen.

– "Valmentamisessa parasta on havaita se nuoren oma onnistumisen tunne, kun joku välitavoite saavutetaan ja nuori itse havaitsee kehittymisensä. Nuorten onnistumisen vuoksi tavoitteellisten nuorten valmentaminen on tällä hetkellä parasta mitä tiedän!"

Käsipallo Turun Seudun Urheiluakatemiassa

Kuusisto otti käsipallovalmennuksen ohjakset haltuunsa syksyllä 2016 tavoitteenaan mahdollistaa alueen nuorille yhtälainen urheilijanpolku käsipallossa, kuin oli jo muissa lajeissa Turussa tarjolla. Toimintaa oli pyöritetty jo aikaisemmin enemmän ja vähemmän ÅIFK:n päävalmentajien toimen ohella, mutta koko urheiluoppilaitosten potentiaalia ei oltu käsipallolle vielä täysin hyödynnetty.

– "Kun 2016 otin ryhmän haltuun, meitä oli pieni 5 käsipalloilijan ryhmä ja harjoitusolosuhteet olivat heikot. Alkuun pääsin Käsipalloliiton palkkatuella ja Urheiluakatemian innostuessa hiljalleen projektista saimme haluamani treenipaikat, ja minulle järjestyi työpaikka Kerttulin urheilulukion valmentajahuoneelta. Toiminta on tasaisesti kasvanut ja 2020 alkaessa akatemian listoilta löytyi 21 käsipalloilijaa Åbo IFK:sta, Pargas IF:stä ja käsipalloseura Turku HC:sta."

Yhtenä osoituksesta yhteisestä tahtotilasta, hyvistä olosuhteista ja laadukkaasta toiminnasta ovat TSUA:n käsipalloilijat juniorimaajoukkueissa. Uusia nimiä on noussut ikäluokkien mukaan tasaisella tahdilla ja nykyään on enemmän sääntö kuin poikkeus, että turkulaiset kuuluvat juniorimaajoukkueisiin.

– "Alkuvuoden maajoukkueleireille P02-, T02-, P04- ja T04-maajoukkueiden mukaan kutsuttiin 13 TSUA:n nuorta ja viimeisen vuoden aikana myös miesten maajoukkueen mukaan tammikuulle on noussut kolme Turussa opiskelevaa urheilijaa. Tammikuun aikana siis yhteensä 15 Urheiluakatemian käsipalloilijaa pääsee maajoukkue-edustustehtäviin Kisakalliooon!

Alueen lahjakkaimmilla nuorilla on nyt tarjolla uskottava polku tavoitella käsipalloilijan uraa opintojensa ohella ja mahdollisesti suunnata Topias Laineen tavoin ulkomaille tai kasvaa Peik Sjöblomin ja Isak Lehvosen tavoin potentiaalisiksi maajoukkuepelaajiksi jopa suoraan Turusta.

– "Nyt on tärkeää varmistaa työn jatkuvuus tulevat vuodet ja samalla edelleen pyrkiä nostamaan valmennuksen ja urheilijoiden laatua. Vain päivittäisellä laadukkaalla tekemisellää voidaan saavuttaa kehitystä. Turusta voi ponnistaa pitkälle!", lopettaa Kuusisto.