Aurajokirannassa aletaan kaataa pitkälle lahonneita puita maanantaina 25.1. Työt jatkuvat seuraavalla viikolla. Turun kaupunki pahoittelee työstä aiheutuvia tilapäisiä häiriöitä.

Keskustassa joudutaan kaatamaan muutama lahoviasta kärsivä puu. Aurajokirannassa, Wäinö Aaltosen museon lähistöllä, kaadetaan kaksi vanhaa vuorijalavaa.

- Toista on pitkään lahottanut jalavanpakuri. Toista vuorijalavaa lahottaa lattakääpä, joka on aggressiivinen juuriston ja tyvialueen lahottajasieni. Myös tämän lahovian etenemistä on seurattu useita vuosia. Nyt laho on niin pitkällä, että puu on taantumassa, kertoo puuasiantuntija Aki Männistö Turun kaupunkiympäristötoimialalta.

Niinikään jokirannassa, Läntinen Rantakatu 5:n kohdalla, kaadetaan pitkälle lahonnut puistolehmus viikon 5 aikana. Tätä puuta lahottaa karstasyylä. Myös toista vanhaa lehmusta hoitoleikataan keventämällä ja näin parantamalla puun myrskykestävyyttä.

Humalistonkatu 18:n edustalla kasvava vaahtera joudutaan myös kaatamaan. Puu on kärsinyt suomukäävän lahosta ja vakavasta juuristolahosta.

Kuumat kesät nopeuttaneet puiden lahoamista

Takavuosien kesäkausien vaikeiden kuivuuksien myötä puiden lahovikojen on havaittu edenneen nopeasti. Viime vuonna tehtyjen tarkistuksien mukaan lahot ovat edenneet erittäin pitkälle ja selvästi aiempia vuosia nopeammin. Tästä syystä nyt kaadettavien puiden latvuksia on kevennetty voimakkaasti. Menneet, kuivat kesät aiheuttavat jatkossakin puiden kaatamisia.

kaadettavat puut opaskartalla

 

 

 

Asiasanat: