Turun kaupunginkirjasto aloittaa uuden tapahtumasarjan Salainen kirjasto 27.1 Facebook-livessä. Tapahtumasarjassa esitellään asiakkaille ehkä tuntemattomiksi jääneitä lainattavia esineitä sekä nykyisiä ja tulevia palveluita. Tapahtumasarjan myötä halutaan myös lisätä tietoutta kirjastosta kiertotalouden edistäjänä.

Kaupunginkirjasto on mukana toteuttamassa kestävää Turkua. Lainauspalveluiden kautta kirjastot ovat edistämässä kiertotaloutta ja mahdollistamassa ilmastoystävällistä 1.5 asteen elämää turkulaisille.

Mikä kiertotalous?

Kiertotalous on keskeinen osa kaupungin ilmastotoimia, eikä ilmastotavoitteisiin päästä ilman kiertotalousajattelua. Kiertotaloudessa olemassa olevia resursseja ja tavaroita vaalitaan ja kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen, vuokraamiseen, jakamiseen ja kierrättämiseen.​ Kiertotalous tarjoaa ratkaisuja kestävään 1.5 asteen elämään, joka tarkoittaa ilmastoystävällistä elämäntapaa ja kestävien valintojen tekemistä arjessa, jotta maapallon lämpeneminen pysyy 1.5 asteen rajoissa.

Kirjaston palveluita käyttämällä on lukemattomia tapoja toteuttaa kestävää 1.5 asteen elämää.  Esimerkiksi vaatteen tai esineen käyttöikää voi pidentää korjaamalla vaatteita kirjaston ompelukoneilla tai 3D tulostamalla varaosia rikkimenneille tilalle. Kirjastoissa on yhteiskäyttöisiä tiloja, joissa voi tehdä töitä, opiskella tai kokoontua harrastepiiriin. Kirjastosta voi lainata kirjojen lisäksi soittimia ja pelejä, sen sijaan, että niitä ostaisi omaksi. Myös lainattavat kausikortit ovat esimerkki resurssien jakamisesta.

Haluatko löytää kirjastosta jotain uutta?

Salainen kirjasto -tapahtumasarja esittelee kerran kuukaudessa kirjaston vähemmän tunnettuja palveluita ja lainattavia esineitä. Kaksi ensimmäistä kertaa toteutuu koronarajoitteiden vuoksi Facebook -livessä. Ensimmäisellä kerralla 27.1. klo 15.30 aiheena on lainattavat pelit ja soittimet. Vieraaksi saapuu myös Turun kaupungin konsernihallinnon kiertotalouden asiantuntija Liisa Lahti.

Salainen kirjastokerho  keskiviikkoisin klo 16

27.1.  Pelit ja soittimet, Turun kaupunginkirjaston Facebook HUOM! klo 15.30
10.2.  Lainattavat esineet ja kausikortit, Turun kaupunginkirjaston Facebook
10.3.  Tiloja ja tekniikkaa, pääkirjaston aula
7.4.    Kulisseissa kuohuu, pääkirjaston aula

Turun kaupunki tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä. Tämän lisäksi Turun tavoitteena on tulla resurssiviisaaksi kaupungiksi vuoteen 2040 mennessä. Tämä tarkoittaa luonnonvarojen kestävää kulutusta, ei jätettä eikä päästöjä. Turun kaupungin tavoitteet liittyvät Pariisin ilmastosopimukseen, jossa tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1.5 asteeseen.