Turun kaupungin kotiateriapalvelussa siirrytään 1. maaliskuuta mennessä jäähdytettyihin kotiaterioihin. Muutoksen taustalla on jäähdytettyjen kotiaterioiden parempi laatu sekä selvitystyö, joka tehtiin kaupungin kotiateria-asiakkaille. Selvityksen mukaan vain alle 20 asiakasta koki tarvitsevansa lämpimän kotiaterian. Kaiken kaikkiaan kotiaterian saajia Turussa on hiukan yli 1000.

- Hankintaa valmistellessa totesimme, että on tarpeen selvittää asiakkaiden tarve lämpiminä toimitettaviin aterioihin. Selvityksessä kävi ilmi, että suurimmalle osalle asiakkaita sopisi myös jäähdytettynä toimitettavat ateriat. Lämpimän aterian tarvitsijoita oli yllättävän vähän, vain alle 20 asiakasta, palvelupäällikkö Suvi Haukioja Turun kaupungin hankintapalveluista kertoo.

Jäähdytettyyn kotiateriaan siirrytään myös siitä syystä, että jäähdytetyn aterian laatu säilyy parempana ja asiakas voi valita ruokailuajankohtansa itse. Tähänkin asti jäähdytetty ateria on viikonloppuisin ollut kotiateria-asiakkaiden ainoa vaihtoehto.

- Kartoituksessa kävi myös ilmi, että osa asiakkaista on laittanut lämpimän aterian jääkaappiin, koska on halunnut syödä sen myöhemmin. Näille asiakkaille jäähdytetty ateria on kokonaisuuden kannalta tietenkin parempi ratkaisu. Räätälöimme jokaiselle tarpeisiin sopivan palvelun, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen selventää.

Lämpimän kotiaterian saaville asiakkaille on lähetetty 8. tammikuuta kirje, jossa kerrotaan tulevasta muutoksesta. Kotihoito käy asiakkaan ja omaisten kanssa läpi asiakkaan hoidon tarpeen muutoksen takia. Jokaiselle asiakkaalle tehdään yksilöllinen suunnitelma ruokailun järjestämisestä.

Kotiaterioiden kilpailutus on valmistumassa

Sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt kotiateriapalvelun kilpailutusasiakirjat 28.10.2020. Kilpailutus koskee ikäihmisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille kotiin tarjottavia ateriapalveluja. Kilpailutusprosessi etenee kevään aikana ja siitä tullaan tiedottamaan vielä tarkemmin.

Uuden sopimuksen myötä käyttöön otetaan myös Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Vireyttä Seniorivuosiin -ruokasuosituksen mukainen valinnanvapaus eli asiakas voi niin halutessaan valita useammasta ateriavaihtoehdosta mieleisen.

- Mahdollisuus valita eri ateriavaihtoehdoista on erittäin positiivinen muutos ja uskon sen olevan myös asiakkaille mieleinen, Vuorinen korostaa.