Laulaja ja lauluntekijä Ressu Redford on valittu Vuoden turkulaiseksi. Yleisön antamista äänistä Ressu vei lähes 20 prosenttia, yhteensä ääniä kertyi 2042 ääntä.

Vuoden turkulaista äänestettiin tänäkin vuonna ahkerasti, ääniä annettiin 10 323 kappaletta. Ehdokkaina oli joukko omilla aloillaan, muun muassa tieteen, taiteen ja vapaaehtoistyön parissa ansioituneita turkulaisia, jotka jokainen osaltaan ovat tehneet Turkua ja turkulaisuutta tunnetuksi positiivisella tavalla vuoden 2020 aikana.

Voitto ratkesi selvällä äänierolla, mutta muiden kärkisijojen osalta kisa oli äärimmäisen tasainen. Hopealle äänestyksessä ylsi SPR Turun osaston Ensiapu- ja valmiustoiminnan johtaja Mika Vilpo 1288 äänellä ja pronssille Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä 1212 äänellä.

Ilon, tiedon ja avun antaminen vakuuttivat äänestäjät

Koronavuosi näkyi äänestäjien kommenteissa. Tärkeiksi äänestysperusteiksi nousivat turkulaisten tukeminen, tiedon jakaminen, lohdun ja ilon välittäminen sekä pyyteetön auttaminen.

Ressun valintaa voittajaksi perusteltiin rakastetun artistin pitkällä uralla, turkulaisten tunteiden sanoittamisella sekä ilon tuomisella vaikeidenkin aikojen keskelle.

Jo viidellä vuosikymmenellä uraa niin oman musiikin kuin muiden artistien tuotantojen parissa tehnyt periturkulainen Ressu kommentoi voittoaan iloisena.

- Olen positiivisesti erittäin yllättynyt! Porukka oli niin kovaa, etten uskonut pärjääväni. Hienoa, että tällainen tunnustus on olemassa. Se rakentaa kaupunki-identiteettiä, muodostaa osaltaan Turku-kuvaa kuten vaikka TPS ja Ruohosen veljekset. Äänestys selvästi merkkaa jotain turkulaisille ja muillekin. Ja tietysti itselle, kun Turku on oma kotikaupunki ollut aina. Iso kiitos äänestäjille. Hemmetin hienoa, hän sanoo.

Mika Vilpon äänestäjät perustelivat valintaansa ansiokkaalla vapaaehtoistyöllä, joka luo jotain uutta ja pysyvää seuraajille.

Vilpo itse pitää tulosta myös kunnioituksena vapaaehtoistyölleen.

- Uskomatonta, että ääniä tuli noin paljon. Äänestäjiä varmasti puhutteli vapaaehtoisuus. Hienoa, että ehdokkaina oli hyvin erilaisia ihmisiä. Kaunis kiitos kaikille minua äänestäneille!

Mikko Pietilän valintaa perusteltiin ansioilla pandemian vastaisessa työssä. Maltillinen ja rauhallinen ulosanti ja väsymätön informaation jakaminen korona-asioissa nousivat Pietilän äänestäjien antamissa perusteluissa.

Myös Pietilä kommentoi lopputulosta ja saamaansa äänimäärää positiivisesti yllättyneenä.

- Tämä kannustaa jatkamaan samaa työtä ja ponnisteluja kotikaupungin eteen. On ilo ja etuoikeus olla turkulainen.

Palkinto julkistettiin Turun kaupungintalolla torstaina. Palkinnoksi Vuoden turkulainen sai Turun kaupunginjohtaja Minna Arveelta Turun kauppatorin vanhasta kivestä muokatun palkinnon sekä kunniakirjan.

Vuoden turkulainen -kilpailun käynnisti Turussa jo 1985 kaupunkilehti Turkulainen, mutta kilpailussa oli välillä vuosien tauko. Tänä vuonna kilpailun ovat järjestäneet yhteistyössä Turun kaupunki, Turun Sanomat, Yle Turku sekä Radio Auran Aallot.

Vuoden turkulaiset:

2020 laulaja-lauluntekijä Ressu Redford
2019 bloggaaja Laura Satamo
2018 näyttelijä Miska Kaukonen
2017 jääkiekkoilija Tomi Kallio
2016 hyväntekeväisyyshevonen Kiss my Turku
2015 vapaaottelija Makwan Amirkhani
2014 ravintoloitsija, keittiömestari Erik Mansikka
2013 freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo
2012 kiekkolegenda Juhani Tamminen
2011 rockartisti Michael Monroe
2010 Putous-hahmo Pallivahan Marja Tyrni
2009 yrittäjä, tv-kasvo Jethro Rostedt
2008 eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser
2007 professori Sirkka-Liisa Kivelä
1999 jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth
1998 eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäinen
1997 jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth
1996 Miss Suomi Lola Odusoga
1995 jääkiekkoilija Saku Koivu
1994 kommodori Raimo Tiilikainen
1993 radiotoimittaja Antti Korhonen
1992 Masa-Yards Oy:n (myöhemmin Kvaerner Masa-Yards Oy) toimitusjohtaja Martin Saarikangas
1991 radiopersoona Markku Heikkilä
1990 Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Kari Ojala
1989 Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Arno Kasvi
1988 eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäinen
1987 Turun kauppakorkeakoulun opiskelija-aktiivi Petteri Sinervo
1986 eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäinen
1985 viihdetaiteilija Anneli Saaristo

Asiasanat: