Katso haastattelu

Linkki avautuu YouTubeen. Videon asetuksissa voit valita tekstityksen asetukset. Video on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

Yksi mies poikkesi tuohon pihalle ja sanoi, että hän tulee ihan mielenkiinnosta kysymään mitä tässä on nyt. Että hän on täällä aikanaan, kun hän on ollut merillä töissä, niin hän on tässä yöpynyt jonkun yön. Ja silloin enemmän, kun me tähän alkuun muutettiin niin tähän poikkesi niitä ihmisiä. Ihan kiva kuulla jokaista.

Seppo Manner ja Taina Rantala istuvat mansardikattoisen kotitalonsa olohuoneessa ja kertovat elämästään eräässä sataman tunnetuimmista rakennuksista. Vuonna 1911 rakennettu talo on toiminut aiemmin ravintolapaviljonkina, poliisiasemana ja merimieskotina. Pariskunta muutti taloon 30. tammikuuta 1996. 

Mannerin ja Rantalan kodin yhteyteen mahtuu pariskunnan rakennusyrityksen toimistotilat, ja sataman alue on osoittautunut erinomaiseksi paikaksi asua. Olohuoneen ikkunan läpi on tullut tarkkailtua niin kulttuuritapahtumia kuin korkean tason kansainvälisten valtiovieraiden vastaanottojakin. 

 

Pariskunnan korviin on kulkeutunut tarinoita ajoilta, jolloin rakennus toimi poliisiasemana. 

Sodan jälkeen tämä oli suojelupoliisien hallussa tämä koko rakennus. Olen kuullut, että kun Lauri Törni tuli tänne Turkuun Ruotsin laivalla niin hänet pidätettiin, satamassa tietysti otettiin kiinni ja hänet tuotiin tähän taloon. Tuolla missä meillä nyt on sauna niin siinä on ollut putka siihen aikaan. 

Remontin yhteydessä talosta paljastui myös yllätyksiä. 

Tässähän on pitsipaneelista tämä rakennus aika paljon rakennettu. Ja tuolla takaovella esimerkiksi eteisessä seinä on maalattu ja siinä on pitsipaneelin spotti, niin sinne on maalattu kuparilankoja niihin laudan uriin. Pariskunta on pohtinut, onko seinään aikoinaan piilotettu kuuntelulaitteita. Tähän ei ole vielä löytynyt vastausta. 

  • Kuvat: Ville Mäkilä, Turun museokeskus

Linnankatu 87 

  • Turun kaupunki rakennutti kaksikerroksinen mansardikattoinen rakennuksen alun perin ruokalaksi (matserveringsgården).
  • Sen suunnitteli todennäköisesti kaupunginarkkitehti J. Eskil Hindersson ja se valmistui vuonna 1911.
  • Alkuaikoina rakennusta käytti H. Willbergin Ravintolapaviljonki.
  • Vuonna 1922 siinä aloitti Kanavaniemen poliisiasema. Tämä vartioasema toimi tiloissa vuoteen 1960.
  • Rakennuksessa oli pitkään myös Satamalähetyksen toimipaikka ja merimieskoti.   
Linnankatu 87. Kuva on otettu vuonna 1959. Kuvaaja: C.J. Gardberg, Turun museokeskus

 

Kaupunginosa/Alue: