Millaista on asua, työskennellä ja elää arkea Linnanniemen alueella? Sataman tarinoita -juttusarja antaa mahdollisuuden kurkistaa alueen arkeen ja elämään. Sarjaa voi seurata helmi- ja maaliskuun aikana sosiaalisessa mediassa sekä Historian ja tulevaisuuden museon verkkosivuilla. 

Sataman tarinoita -juttusarjan sisällöt julkaistaan

  • Instagram-tilillä Unelmien museo
  • Turun museokeskuksen YouTube-kanavassa
  • Historian ja tulevaisuuden museon Facebook-sivulla 
  • Historian ja tulevaisuuden museon verkkosivuilla
  • Aihetunnisteet: #ElämääTurussa ja #SatamaTarinoita. 

Kuvia ja tarinoita satama-alueen arjesta ja lähihistoriasta 

Sataman tarinoita -sarja on osa syksyllä lanseerattua Elämää Turussa -kokonaisuutta. Juttusarjan sisällöt pohjautuvat Turun museokeskuksen vuosina 2019–2020 tekemään alueen nykydokumentointiprojektiin. Projektissa taltioitiin muuttuvan Linnanniemen nykytilaa ja siellä asuvien tai työskentelevien ihmisten ajatuksia ja muistoja. 

- Nykydokumentointia tehdään haastattelemalla, kuvaamalla ja havainnoimalla. Näin saadaan arvokasta tietoa ajan ilmiöistä, juuri tässä hetkessä taltioituna, kertoo Museokeskuksen nykydokumentoinnista vastaava tutkija Milla-Lotta Kemiläinen

Kiehtovan osan juttusarjaa muodostavat Museokeskuksen valokuvaaja Ville Mäkilän muotokuvat, joissa ihmiset on kuvattu koti- tai työympäristössään, itselleen merkityksellisissä paikoissa arjen keskellä. Alueen pitkää historiaa tulee kerrottua rakennuksien ja muotokuvien ihmisten paikkoihin liittämien tarinoiden kautta. Linnanniemen kärjessä sijaitsevalla satamalla on ollut keskeinen rooli alueen historiassa, ja sataman toiminnot ovat olennainen osa merellistä aluetta tänäkin päivänä. Alueelta löytyy satamatoimintojen lisäksi myös ravintoloita ja muita yrityksiä, lastentarha, museoita ja yksityisasuntoja. 

Museo jatkaa Linnanniemeen liittyvien tarinoiden ja muistojen tallentamista osana #ElämääTurussa-teemaa Prikka-palvelussa. Prikka-palvelussa kuka tahansa voi tallentaa sataman aluetta koskevan muistonsa ja kokemuksensa. Sen voi tehdä kirjautumalla palveluun sähköpostilla tai anonyymisti. Tallennetut tarinat ovat palvelussa kaikkien nähtävillä. Palvelun verkko-osoite on nykydoku.prikka.fi. 

Historian ja tulevaisuuden museo ammentaa Linnanniemen identiteetistä  

Turun Linnanniemen alue muuttuu voimakkaasti seuraavien vuosikymmenien aikana. Alueen ensimmäisenä uudisrakennuksena toteutetaan Historian ja tulevaisuuden museo, joka on suunniteltu avautuvaksi vuonna 2029 juhlistamaan Turun 800-vuotisjuhlavuotta. Alueelle sijoittuu tulevaisuudessa myös asuntoja sekä erilaisia liike- ja toiminnallisia tiloja. 

Jokaisella kaupungilla ja kaupunginosalla on oma identiteettinsä ja rosoisuutensa. Sataman tarinoita -sarjan kautta hahmottuu kuvaa Linnanniemen luonteesta; alueen persoonallisuudesta. Museoilla on usein suuri vaikutus niihin yhteisöihin, joiden yhteyteen ne sijoitetaan, mutta myös toisin päin: Sijaintipaikalla on vaikutusta sinne sijoitettavalle museolle. Sijaintipaikan ja tulevan museorakennuksen iso merkitys tulevan Historian ja tulevaisuuden museon toiminnalle ja konseptille on hankepäällikkö Joanna Kurthille kiinnostava aihe. 

- Museon sijaintipaikan sielun ja luonteen merkitystä sekä sisältötyössä että tulevassa arkkitehtuurisuunnittelussa ei voi korostaa liikaa. Museon tila ja sisältö voivat hyvässä suunnittelussa olla vahvassa vuorovaikutuksessa keskenään, ja niitä voi ja pitää työstää rinnakkain. Kukapa voisi paremmin kertoa Linnanniemen ainutlaatuisuudesta, kuin ne ihmiset, jotka ovat siellä syntyneet ja kasvaneet, tai tekevät alueella työtään, pohtii Joanna Kurth. 

 

 

Kaupunginosa/Alue: