Turussa todettiin viime viikon aikana (25.–31.1.2021) 144 koronavirustartuntaa. Tartuntaluvut ovat pysyneet suhteellisen samoina viikosta toiseen. Turun epidemiatilanne on muuttunut siten, että itäiseen Turkuun painottunut epidemia näyttää olevan rauhoittumassa.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA  

– Epidemian vastaisen työn tulokset näkyvät nyt Itä-Turun alueella. Samoin koulujen laaja maskisuositus on auttanut tartuntatilanteeseen. Jäljitystyössä ovat kasvussa työpaikkaperäiset tartunnat, myös illanviettoihin liittyvät tartunnat ovat lisääntyneet. Ihmisten väsyminen rajoituksiin ja maskinkäyttöön heijastuu nyt tilanteeseen, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.

Maskin käyttöä olisi Turussa syytä vielä tehostaa, sillä edelleen julkisilla paikoilla liikkuu ihmisiä ilman maskeja. Työpaikoilla maskia tulee myös käyttää, vaikka turvavälejä noudatettaisiinkin. Koronaan liittyvillä varotoimilla ja maskin käytöllä pystytään koronatartuntoja estämään tehokkaasti.

– Toisiamme tukemalla ja omalla vastuullisella toiminnallamme pystymme pysäyttämään taudin leviämisen. Koronatestiin pääsee matalalla kynnyksellä lievissäkin oireissa viikon jokaisena päivänä, kaupunginjohtaja Minna Arve kannustaa.

Turkulaisille helpoin ja nopein väylä koronavirustestiin on Omaolo.fi-palvelun oirearvio, joka toimii ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Ilman ajanvarausta voi hakeutua koronatestiin Varissuon walk in -pisteeseen tai koronantorjuntabussiin.

Puhelimitse testausajan saa varattua arkisin terveysaseman koronavirusneuvontapuhelimesta p. 02 266 2714, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimesta p. 02 266 2012 tai omasta työterveyshuollosta.

Yli 85-vuotiaita turkulaisia kutsutaan rokotuksiin puhelinsoitolla

Turun kotihoidon asiakkaiden rokotukset ovat käynnissä ja he saavat henkilökohtaisesti tiedon rokotuksesta.

Tällä hetkellä terveysasemilta soitetaan yli 85-vuotiaille ja sitä vanhemmille turkulaisille ja kutsutaan henkilökohtaisesti koronarokotukseen. Yli 85-vuotiaille rokotuksia annetaan joko Messukeskuksessa tai terveysasemilla.

Alle 85-vuotiaiden nettiajanvaraus ei ole vielä avautunut. Messukeskuksen rokotusaikoja tarjotaan alle 85-vuotiaille, kun Turkuun tulevien uusien rokotteiden määrä varmistuu. Ajanvarauskäytännöistä tiedotetaan tarkemmin helmikuun aikana Turun kaupungin verkkosivuilla www.turku.fi/koronarokotus.

Viranomaiset toimivat aktiivisesti Turun satamassa ja lentokentällä

Turun satamassa rajatoimia on tehostettu uusien kansallisten suositusten mukaisesti. Satamassa kaikki Ruotsista tulevat matkustajat ohjataan sekä terminaaleista että autokaistoilta koronantorjuntabussille koronanäytteenottoon. Tämän lisäksi kaikille matkustajille jaetaan Ruotsissa lähtöselvityksen yhteydessä THL:n ohjeen lisäksi yhteystietolomake sekä kartta koronantorjuntabussin sijainnista Turun satamassa.

Koronantorjuntabussi on satamassa aamuisin klo 7–9 ja siirtyy sieltä Halisiin (klo 9.30–11) ja Pernoon (klo 12–14). Satamassa testataan ainoastaan laivoilla saapuneet henkilöt. Bussi siirtyy Halisiin noin klo 9.30 riippuen satamaan tulevien matkustajien määrästä.

Turkuun saapuu kahdella aamulaivalla Ruotsista tällä hetkellä n. 120 matkustajaa päivässä. Kahdella iltalaivalla matkustaa n. 40 henkilöä päivässä. 16. tammikuuta lähtien koronantorjuntabussi on ollut vastassa aamulaivoilla tulijoita ja 27.1. lähtien myös iltalaivojen matkustajia. 16. tammikuuta lähtien Ruotsista on saapunut 2540 matkustajaa, ja heistä on testattu 585 matkustajaa (n. 23 %). Analysoiduista näytteistä on löytynyt tähän mennessä 14 koronatartuntaa.

Turun lentokentälle saapuu tällä hetkellä ulkomailta ainoastaan Gdanskin kone kerran viikossa. Kaikki Gdanskista saapuvat lentomatkustajat ohjataan kentällä koronatestaukseen. Tammikuun alusta alkaen lentokentällä on testattu vajaa 600 matkustajaa ja testeihin on osallistunut noin 80–90 % näistä matkustajista.

Testeistä kieltäytyvät yleensä henkilöt, joilla on jo testiaika varattuna Suomessa esimerkiksi työnantajan toimesta tai heillä on todistus negatiivisesta testituloksesta ennen koneeseen nousua. Myös sylilapsia testataan harvemmin. Suomessa koronatestaus on vapaaehtoinen.

Mäntykoti Yli-Maarian, Kurjenmäkikoti 2:n ja Portsakodin koronaepidemiat ovat ohi

Mäntykoti Yli-Maarissa todettiin koronaepidemia marras-joulukuussa. Yksikössä todettiin epidemian aikana neljä koronatartuntaa asukkailla. Kurjenmäkikoti 2:ssa epidemiassa koronatartunta todettiin kaikkiaan 44 yksikön asukkaalla. Portsakodin erillisasunnoissa koronatartunta todettiin 10 asukkaalla. Lisäksi jokaisessa yksikössä oli henkilökuntatartuntoja. Vuokkokodissa koronaepidemia on vielä käynnissä.

Vaikka hoivakotien asukkaat ja henkilökunta on rokotettu kertaalleen, ei koronavarotoimista voi vielä luopua. Omaiset voivat vierailla yksiköissä noudattaen kaupungin hoivayksiköissä voimassa olevia koronavarotoimia.

– Henkilöstömme on tehnyt ensiluokkaista työtä erittäin kriittisessä tilanteessa. Epidemiat on saatu kuriin henkilöstömme ammattitaidolla ja varotoimien tarkalla noudattamisella. Olen saanut huolestuneita viestejä sijaisilta ja omaisilta kyseisten yksiköiden osalta. Tämän viikon ajan seuraamme vielä Vuokkokodin tilannetta huolellisesti, muissa kolmessa yksikössä epidemiatilanne on jo ohitettu, vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualuejohtaja Sari Ahonen sanoo.

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset 

Päivähoito: Pääskyvuoren päiväkoti, Päiväkoti Touhula Varissuo

Koulut ja oppilaitokset: Jäkärlän koulu, Rieskalähteen koulu

Vanhusten asumispalvelut: Turun kaupungin ylläpitämässä Vuokkokodissa on todettu kaikkiaan 58 koronavirustartuntaa (39 tartuntaa asukkailla, 19 tartuntaa työntekijöillä). Vuokkokodissa on voimassa vierailukielto 7. helmikuuta asti. 

Suositukset ja rajoitukset liikuntapaikoilla ja kirjastoissa jatkuvat 28.2.2021 asti

Turun kaupungin sisäliikuntatilat on suljettu yleisöltä 28.2. saakka. Lasten ja nuorten liikuntavuorot jatkuvat. Samoin jatkuvat aikuisten huippu-urheiluun varatut vuorot. Muu aikuisten liikuntatoiminta on tauolla.

Liikuntaa järjestäville seuroille on lähetetty ohjeet, miten harjoituksia voidaan toteuttaa turvallisesti ilman lähikontaktia. Ohjeiden noudattamista valvotaan pistotarkastuksin. Laiminlyöntien takia ryhmän vuorot voidaan perua kahdeksi viikoksi.

Erityisesti 12 vuotta täyttäneiden maskin käyttö on tärkeää sisäliikuntapaikoilla.

Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna ja niillä voi harjoitella omatoimisesti. Ulkoliikunta tarjoaa mukavaa vaihtelua, sillä talviliikuntaolosuhteet ovat Turussa nyt parhaimmillaan.

Kirjastoissa on rajatut palvelut siten, että turvavälit voidaan säilyttää. Aineistoa voi lainata varaamalla ja noutamalla varauksen kirjastosta. Kirjasto tarjoaa maskin asiakkaille, joilla sitä ei ole.