Turun hyvän rakentamisen palkinto 2020 on myönnetty Ravintola Crane 22:lle, joka on Telakkarannan laiturialueelle syksyllä 2020 valmistunut ravintola. Rakennus on toteutettu osittain Wärtsilän entiseen pumppaamorakennukseen suojellun satamanosturin alle.

Turun hyvän rakentamisen palkinto 2020 on myönnetty Ravintola Crane 22:lle. Palkinnosta on päättänyt Turun kaupunkikuvatyöryhmä. Crane 22 on Telakkarannan laiturialueelle syksyllä 2020 valmistunut ravintola. Rakennus on toteutettu osittain Wärtsilän entiseen pumppaamorakennukseen suojellun satamanosturin alle.  

Palkinnon perustelut

Ravintola Crane 22:n urbaanin karhea ulkoarkkitehtuuri on sovitettu tyylikkäästi paikkaan, joka liittyy alueen aikaisempaan telakkahistoriaan. Vanhan pumppaamorakennuksen kellaritilan, sen päälle rakennetun uudisrakennuksen ja asemakaavalla suojellun nosturin oivaltava symbioosi vahvistaa toteutuneen kokonaisuuden omaleimaisuutta.

Aurajokimaisema on vahvasti läsnä ravintolasalista ja terasseilta avautuvissa näkymissä. Kattoikkunoista näkyvä nosturi tuo oman hienon lisänsä tilakokemukseen. Harkiten suunniteltu tunnelmavalaistus sisätiloissa, julkisivuissa ja myös suojellussa nosturissa nostaa kohteen esiin Aurajokimaisemassa. Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta Ravintola Crane 22 tuo asumisrakentamiseen painottuneelle Telakkarannan alueelle kaupunkimaista olemusta, elävyyttä ja kokemuksellisuutta - syyn tulla nauttimaan Aurajokisuusta kauempaakin.

 

Palkinnon luovutti kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari. Vastaanottajina arkkitehti Renni Haroma (kesk), ravintoloitsija Leif K. Lindén ja sisustussuunnittelija Laura Linden.

Ravintola Crane 22 on toteutettu laajalla yhteistyöllä. Pääosassa hanketta ideoimassa ja sen toteutumista edistämässä on ollut arkkitehti Renni Haroma arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy:stä.

Arkkitehti Renni Haroman lisäksi mukana suunnittelussa ja toteutuksessa ovat olleet:

  • Rakennuttaminen, urakoitsija, omistaja, ravintoloitsija Leif K. Lindén
  • Sisustussuunnittelu ja sisustuksen kokonaistoteutus, Vida Interior Oy
  • Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy, arkkitehti Veli-Pekka Alatalo
  • Valaistussuunnittelussa konsultoinut DI Suvi Lapinvuo
Kuva Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy

Turun hyvän rakentamisen palkinto

Turun hyvän rakentamisen palkinto jaetaan vuosittain kohteelle, joka voi olla:

  • viimeisen kolmen vuoden aikana valmistunut rakennuskohde, joka on toteutettu korkealaatuisesti ja innovatiivisesti, tai joka on parantanut kaupunkiympäristön viihtyisyyttä.
  • taho tai toimenpide, joka on edistänyt laadukasta rakentamista.
  • kaupunkisuunnittelukohde, jossa on onnistuneesti luotu puitteet hyvän elinympäristön ja viihtyisän kaupunkiympäristön syntymiselle.

Palkintona jaetaan kunniakirja tammi-helmikuussa. Palkinnon tavoitteena on nostaa laadukasta rakentamista ja onnistuneita kokonaisuuksia esille. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin se myönnettiin Syvälahden monitoimitalolle. Viime vuonna palkinnon sai Ruissalon telakka.

Asiasanat: