Katso haastattelu

Linkki avautuu YouTubeen. Videon asetuksissa voit valita tekstityksen asetukset. Video on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

Tänne laivat tuli ja rahtasivat sokeria, jauhoja ja kahvia, pääsääntöisesti niitä. Tässä sataman alueella maa on liejupohjaista, niin tämä rakennus on laskeutunut. Meillä on täällä vanhoja valokuvia, joista näkee, että tänne on tullut korkeat rappuset. Nyt täällä ei ole rappusia ollenkaan.

Pirjo Lahdenne tuntee työpaikkansa Hotel Seaportin historian. Hän on työskennellyt hotellissa vuodesta 2000 lähtien. Vuosien varrella satamassa on tulvinut kahdesti niin, että pelastuslaitos on joutunut hakemaan asiakkaat pois soutuveneellä. Lahdenne on oppinut tuntemaan entisen talletusmakasiinin kuin oman kotinsa. Jos jostain kuuluu jokin ääni, Lahdenne tietää heti, mistä se on peräisin.

 

Kerran Lahdenne tosin joutui tilanteeseen, jossa omituisen äänen paikallistaminen ei ollutkaan niin helppoa.

Yövuorolla kuulin kuorsausta, jota en pystynyt paikantamaan. Kuljin ja tutkin kaikki alueet läpi, mutta missään ei ollut ristinsieluakaan! Ja kuorsaus vain jatkui. Aloin olla jo epätoivoinen, että kuulenko omiani. Totesin, että äänen täytyy tulla yläkertaan johtavista aulan portaista.

Portaiden juurella on kolo ja portaiden alla on tila. Ryömin katsomaan taskulampun kanssa, mikä siellä metelöi, ja sieltähän löytyi väsynyt mies! Hain varastosta pitkävartisen lattiaharjan ja ryhdyin häntä sillä tökkimään, kun en muuten häntä saanut virkoamaan. Heräilihän tuo pikkuhiljaa ja ihmetteli missä oli, kuvitteli olevansa Ruotsin laivassa. Oli ruotsalainen risteilevä nuorimies, joka oli tullut laivasta ulos ja jäänyt sitten vahingossa satamaan, kaikki matkatavarat siis laivassa ja rahaton! Sydämeni siinä aamuyön tunteina heltyi, ja laitoin pojan nukkumaan yhteen tyhjään huoneeseen.

Aamulaiva sitten otti hänet mukaansa takaisin Tukholmaan.

  • Kuvat: Ville Mäkilä, Turun museokeskus.

Hotel Seaport

Satama-alue vuonna 1915. Kuva: G. Welin, Turun museokeskuksen kokoelmat.
  • Turun Makasiini Oy:n tiilirakenteinen Warranttimakasiini nousi ensimmäisenä rakennuksena sataman uudelle varastoalueelle vuonna 1899. Sen suunnittelivat arkkitehdit Elia Heikel ja Stefan Michailov.
  • Uusrenessanssityylinen ja hyvin koristeellinen makasiinirakennus muutettiin hotelliksi vuonna 1986 arkkitehtitoimisto Ilkka Salon piirustusten mukaan. 
Kaupunginosa/Alue: