Voittajavideolla Luostarivuoren koulun Martin yksikön oppilaat räppäävät ja tanssivat yhteisöllisyyden ja tasa-arvon puolesta.

Turun kaupunki haastoi turkulaisten peruskoulujen oppilaat miettimään, miten he voisivat lisätä omilla teoillaan koulunsa tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä. Syntyneistä ideoista he kertoivat lyhyillä kilpailuvideoilla.

– Kaikkien koulu on Turun perusopetuksen kärkiteema lukuvuonna 2020–2021, perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen sanoo.

– Kouluissa se nostaa esiin oppilaiden hyvinvointia, tasa-arvoa, erilaisuuden hyväksymistä sekä kiusaamisen vastaista työtä, projektipäällikkö Mari Kontio täydentää.

– Kilpailun avulla halusimme osallistaa lapset ja nuoret suunnitteluun sekä lisätä ymmärrystä siitä, miten koulun asioihin voi vaikuttaa positiivisella tavalla, Koivunen ja Kontio kertovat.

Kilpailuun saapui kaikkiaan 31 videota, joista 28 oli ala- ja kolme yläkouluista

Esiraati valitsi loppuäänestykseen kuusi videota, joista peruskoulujen oppilaat äänestivät omaa suosikkiaan.

Kilpailussa annettiin kaikkiaan 1795 ääntä. Voittajaksi oppilaat valitsivat Luostarivuoren koulun Martin yksikön videon, joka sai noin 40 prosenttia annetuista äänistä.

– Raadin mielestä Martin yksikön videossa oli ymmärretty kilpailun sanoma: koulu on kaikille! Sen lisäksi videon toteutus, eli myönteinen räpin ja tanssin yhdistelmä, teki meihin – ja selvästi myös äänestäjiin – vaikutuksen, Koivunen ja Kontio kehuvat.

Voittajavideon tehnyt ryhmä palkitaan 1500 euron lahjakortilla, joka tulee käyttää oman koulun viihtyisyyden ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen.

Loppuäänestykseen osallistuivat myös Pääskyvuoren koulun, Sirkkala skolan, Teräsrautelan koulusta Suikkilan ja Teräsrautelan yksiköiden sekä Varissuon koulun videot.

Voittajavideo valmistui koko luokan yhteistyönä

Martin yksikön 6D-luokan oppilaat opiskelevat ruotsin kielikylpyluokalla, jossa opetus on kaksikielistä. Aluksi he miettivät pienissä ryhmissä, minkälaisen videon he voisivat tehdä kilpailuun. Ideat lentelivät sinne tänne, mutta lopulta koko luokka päätyi yhteisen räpin ja tanssin tekemiseen.

Seuraavaksi opettaja Petra Niemi pyysi oppilaita valitsemaan, mihin työryhmään he haluaisivat kuulua. Vaihtoehtoja olivat sanoituksen kirjoittaminen, biitin eli taustamusiikin sävellys, videolla nähtävien kylttien tekeminen, tanssin suunnittelu sekä videon leikkaaminen.

Videon tekeminen vaati oppilailta yhteistyötä ja muiden mielipiteiden huomioimista. Se sopi hyvin Kaikkien koulu -kilpailun henkeen.

– Videon kesto oli niin lyhyt, että vaikeutena oli se, miten kaikki osat saa sovitettua yhteen, sanoo Verna Järvinen, joka osallistui videossa sanoituksen ja tanssin tekemiseen.

– Kaikilla oli erilaisia ehdotuksia, jotka eivät välttämättä sopineet yhteen. Ratkaisuista tuli välillä erimielisyyksiä, mutta lopulta kaikki meni hyvin, muistelee Pepe Alamiekkaoja, joka räppäsi videolla sekä auttoi tanssin ja biitin tekemisessä.

Alamiekkaojan mielestä yksittäinen oppilas voi parantaa koulun yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoa sillä, että puuttuu kiusaamistilanteisiin sekä antaa muille riittävän työrauhan.

– Kannattaa myös miettiä, mitä sanoo tai kirjoittaa, sillä tyhmistä puheista voi tulla paha mieli, Järvinen lisää.

Kilpailuvideot

Voittajavideo
Luostarivuoren koulu, Martin yksikkö:


 

Muut äänestykseen osallistuneet videot

Pääskyvuoren koulu:
Sirkkalabacken skola (laita tarvittaessa tekstitykset suomeksi päälle):
Teräsrautelan koulu, Suikkilan yksikkö:
Teräsrautelan koulu, Teräsrautelan yksikkö:
Varissuon koulu: