Komissio julkaisi uuden ilmastonmuutoksen sopeutumisstrategian 24. helmikuuta. Strategian pitkän tähtäimen visio on, että vuonna 2050 EU on täysin sopeutunut ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin.

Uusi strategia pohjautuu EU:n vuoden 2013 ilmastonmuutoksen sopeutumisstrategiaan. Nyt tavoitteena on siirtää fokus ongelman ymmärtämisestä ratkaisujen kehittämiseen ja siirtyä suunnitteluvaiheesta toteuttamiseen.

Uudessa sopeutumisstrategiassa unionin ilmastokestävyyttä vahvistetaan:

  • lisäämällä laadukasta dataa ja tietämystä ilmastonmuutoksen vaikutuksista, riskeistä ja sopeutumisratkaisuista
  • valtavirtaistamalla sopeutumisnäkökulman kaikille relevanteille politiikan aloille ja tukemalla sopeutumissuunnittelua kaikilla tasoilla ja sektoreilla
  • nopeuttamalla sopeutumistoimia
  • vahvistamalla sopeutumiskykyä globaalisti.

Konkreettisia sopeutumistoimia ovat esimerkiksi sään ääri-ilmiöitä kestäviin infrastruktuureihin investoiminen ja luontopohjaisten ratkaisujen edistäminen. Luontopohjaisilla ratkaisuilla, kuten meriekosysteemien suojelulla ja viljelymaiden kestävällä käytöllä, edistetään myös EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita.

Komissio aikoo tukea vahvemmin alueiden ja kuntien sopeutumisstrategioiden laatimista ja toimeenpanoa. Rahoitusta on tarjolla EU:n aluekehitysrahastojen, yhteisen maatalouspolitiikan, LIFE-ohjelman ja elpymis- ja palautumistukivälineen kautta. Lisäksi EU vahvistaa Euroopan kaupunginjohtajien ilmastosopimusta Covenant of Mayorsia uudella pilottitoiminnolla, jolla tarjotaan teknistä tukea sopeutumissuunnitelmien kehittämiseen ja toteuttamiseen. Yksityisen sektorin investointeja tarvitaan myös, jotta sopeutumisratkaisuille saadaan enemmän ja edullisempia vaihtoehtoja. Parhaillaan kehitettävä EU:n kestävän toiminnan taksonomia kattaa myös sopeutumistoimet, ja toimii kannustimena investoida ilmastokestäviin ratkaisuihin.

Sopeutumistoimien kiihdyttämiseksi yksi Horisontti Eurooppa -ohjelmaan valmisteltavasta missioista keskittyy ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja kansalaisten osallistamiseen. Missioehdotuksen tavoitteena on tukea alueita ja yhteisöjä kehittämään ratkaisuja sopeutumiskyvyn lisäämiseksi ja levittää hyviä ratkaisuja Euroopassa ja sen ulkopuolella. Myös muut Horisontti Eurooppa -ohjelmaan suunnitellut missiot, eli maaperän terveys, ilmastoneutraalit kaupungit ja puhtaat meret, edistäisivät suoraan ilmastonmuutoksen sopeutumistoimia.

 
Asiasanat: