Arkeologisia esineitä koskevien kansalaishavaintojen ilmoittamiseen suositellaan käyttämään ensisijaisesti Museoviraston ilmoituspalvelu Esine-Ilpparia.

Ilppari -palvelu perustuu kokonaan sähköiseen asiointiin. Ilmoituspalvelussa ilmoittaja voi seurata oman ilmoituksensa käsittelyä, havaintojen arviointia ja muita toimenpiteitä. Ilmoittajalla on myös mahdollisuus keskustella havainnostaan Museoviraston ja alueellisen vastuumuseon asiantuntijoiden kanssa.Ilmoittaja voi myös ottaa yhteyttä alueellisen vastuumuseon arkeologiin, joka neuvoo löytöjen tunnistamisessa.

 Ilmoituspalvelussa esinelöydöistä voi ilmoittaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Arkeologiset esinelöydöt tulee muinaismuistolain (295/1963) mukaan toimittaa mahdollisimman nopeasti puhdistamattomina Museovirastoon, joka arvioi löytöjen luonteen ja päättää niiden ottamisesta kokoelmiin.

Paketti lähetetään osoitteella Sturenkatu 2a, 00510 Helsinki. Postikuluja ei tarvitse maksaa itse, kun ilmoittaa postiin, että kysymys on asiakaspalautuksesta (Museoviraston asiakaspalautussopimuksen tunnus on 610146).

Löytäjä saa lahjoittamastaan löydöstä kunniakirjan. Museovirasto voi myös lunastaa löydön tai siirtää joissain tapauksissa lunastusoikeuden jollekin muulle museolle.
 

 

Asiasanat: