Turussa todettiin viikolla 7 (15.–21.2.2021) 171 koronatartuntaa ja viikolla 8 (22.–28.2.2021) 209 koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku on noussut tasaisesti viime viikkojen aikana valtakunnallista trendiä mukaillen (210/100 000/14 vrk 2.3.2021).

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA  

– Tilanne on kääntynyt selvästi huonompaan suuntaan viimeisen kahden viikon aikana. Valtioneuvoston ohjeistama kolmen viikon ”sulkutila” on nyt jokaisen syytä ottaa vakavasti. Kansallisten ohjeiden mukaisesti lasten ja nuorten koulunkäyntiä sekä harrastuksia joudutaan rajoittamaan Turussa voimakkaasti. Toivon, että myös aikuisväestö kantaa vastuunsa ja rajoittaa omat kontaktinsa minimiin koko maaliskuun ajan. Muuten emme saa tilannetta hallintaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Uusimpien tietojen mukaan koronarajoitusten noudattamista jatketaan Suomessa vielä pitkään, sillä nopeaa ulospääsyä pandemiatilanteesta ei ole näköpiirissä.

Koronarokotukset laajenevat Turussa uusiin ikäryhmiin

Koronarokotukset etenevät Turun Messukeskuksessa valtakunnallisesti vertailtuna hyvin. Tällä hetkellä rokotuksia annetaan edelleen yli 80-vuotiaille turkulaisille sekä 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville 18–69-vuotiaille. 1. maaliskuuta mennessä ensimmäisen rokotusannoksen oli Turussa saanut 17 561 turkulaista. Kaksi rokotusannosta oli saanut 3349 turkulaista. Ensimmäisen rokotuksen saaneiden rokotuskattavuus on 9,03 %. Turussa yli 80-vuotiaista on ensimmäisen rokoteannoksen saanut jo yli 72 %.

16–17-vuotiaiden 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat käynnistyneet, ja aikoja voi varata Turun koronarokotuspuhelimesta, p. 02 266 0159 (ma–pe klo 8–14). 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat 16–17-vuotiaat saavat Comirnaty-rokotteen, kun taas 18–69-vuotiaat saavat AstraZeneca-rokotteen.

Tämän lisäksi koronarokotusaikoja on avautunut 79-vuotiaille turkulaisille. Aikoja voi varata joko sähköisesti osoitteesta turku.fi/koronarokotus tai koronarokotuspuhelimesta.

Lähiaikoina koronarokotuksia on tarkoitus laajentaa kokonaisuudessaan 75–78-vuotiaisiin turkulaisiin. Kehittämistyötä tehdään parhaillaan ajanvarausrobotiikan suhteen ja suunnitelmissa on, että jatkossa turkulaiset saisivat tekstiviestillä tiedon heille automaattisesti varatusta rokotusajankohdasta. Asiasta viestitään tarkemmin heti, kun suunnitelmat etenevät.

– Rokotustilanne muuttuu päivittäin, ja avaamme uusia aikoja varattaviksi pitkin viikkoa sen mukaisesti, miten rokotteita on käytettävissä. Avautuvia aikoja kannattaa seurata aktiivisesti nettisivuiltamme. Haluamme saada rokotteet tehokkaasti jakoon ja uusien ryhmien aikoja avautuu varattaviksi, kun suurin osa edellisestä ryhmästä on rokotettu, Peltoniemi kertoo.

Rokotuksesta huolimatta on edelleen tärkeä huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Myös voimassa olevia suosituksia maskin käytöstä tulee noudattaa.

Messukeskuksessa rokotteet lasketaan päivittäin niin tarkasti kuin mahdollista, eikä yhtään rokoteannosta heitetä hukkaan. Rokotusten keskittäminen Messukeskukseen ja rokotusten tarkkaan suunniteltu kuljetuslogistiikka vähentävät osaltaan rokotehävikkiä ja mahdollistavat rokotteiden tehokkaan käytön. Ilmakuplatekniikalla rokotepulloista on mahdollista saada enemmän annoksia kuin on ilmoitettu, joten toisinaan saattaa jäädä yksittäisiä rokoteannoksia käyttämättä.

– Emme koskaan heitä yhtäkään rokotetta pois, vaan niitä annetaan varalistalla oleville. Olemme koonneet varalistan tietyistä sote-alan työntekijöistä, joita voimme nopeasti kutsua rokotuksille. Kutsuttavia henkilöitä voivat olla esimerkiksi koronatyössä tai hoivakodeissa uutena aloittaneet työntekijät, Peltoniemi selventää.

Uudet rajamääräykset eivät juurikaan vaikuta Turun rajakäytäntöihin

1. maaliskuuta voimaan tullut kuntia velvoittava määräys maahantulijoiden terveystarkastuksista ei tuo muutoksia Turun tekemään rajatoimintaan lentokentällä ja satamissa. Koronantorjuntabussi on Turun satamassa vastassa Ruotsista tulevia matkustajia aamuisin ja iltaisin. Lentokentällä terveysviranomaiset ovat vastassa ulkomailta Turkuun saapuvia lentoja, joita tulee tällä hetkellä kerran viikossa Gdanskista.

AVI:n päätöksen mukaan kunta on velvollinen tarjoamaan terveystarkastuksia matkustajille, mutta ne ovat matkustajille vapaaehtoisia.

– 1. huhtikuuta mahdollisesti voimaan tuleva pykälä pakollisista terveystarkastuksista rajoilla aiheuttaa toimintaamme muutoksia, ja tähän olemme aloittaneet valmistautumisen, asiantuntijalääkäri Jane Marttila kertoo.

16.1.–28.2. välisenä aikana Ruotsista Turkuun saapui n. 6300 matkustajaa. Heistä testeihin on hakeutunut 28 %. Analysoiduista näytteistä 1,6 % on ollut positiivisia (24 koronatartuntaa).

Vuoden 2021 alusta ulkomailta Turun lentokentälle on tullut n. 1000 matkustajaa. Heistä n. 82 % on hakeutunut lentokentällä tarjottavaan koronatestiin. Analysoiduista näytteistä 6 % on ollut positiivisia (46 koronatartuntaa).

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset

Päivähoito: Halisten päiväkoti, Päiväkoti Katariinan Vilske, Rehtorinpellonkadun päiväkoti, Touhula Varissuo

Koulut ja oppilaitokset: Luostarivuoren koulun Martin ja Nummen yksiköt, Pansion koulu, S:t Olofsskolan, Sirkkala skola, Topeliuksen koulu, Turun Lyseon koulun Runosmäen yksikkö, Varissuon koulu

Kirjasto: pääkirjastossa 1 tartunta 25.2.2021, ei altistuneita.

Rajoitukset vapaa-ajan palveluissa rajoitukset jatkuvat 28.3. asti

Kirjastoista voi rajoitusten aikana lainata aineistoja vain varaamalla ja noutamalla varauksen kirjastosta. Vain pikainen asiointi on mahdollista ja lähikirjastojen omatoiminen käyttö ei ole mahdollista.  Tapahtumat toteutetaan vain virtuaalisesti 28.3. saakka.   

Turun filharmonisen orkesterin sinfoniakonsertit toteutuvat vain verkkolähetyksinä osoitteessa tfo.fi/live.

Museoista Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, Biologinen museo ja Turun linna sekä Brinkkalan galleria ovat toistaiseksi avoinna rajoitetuin kävijämäärin. Museoihin otetaan enintään 6 vierailijaa kerrallaan. Uusia käyntejä avataan varattaviksi, mikäli se on vallitsevan tilanteen ja ohjeiden puitteissa mahdollista.

Turun Kaupunginteatterin Somenäyttämön lähetykset jatkuvat teatterin Facebook-sivulla perjantaisin.

Nuorisopalvelut odottaa tarkempia alueellisen koronaryhmän ohjeistuksia koskien nuorisotilojen toimintaa. Yli 12-vuotiaiden ohjatut harrastus- ja taideryhmät ovat tauolla ja Vimman kahvila on suljettu 8.–28.3. Lisäksi kaikki yli 6 henkilön tilavaraukset perutaan 28.3. asti.

Rajoitukset Turun kaupungin liikuntapaikoilla tiukentuvat

Alakouluikäisten (vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneiden) harrastustoiminta voi jatkua turvaväleistä huolehtien ja kontakteja välttäen. Yläkouluikäisten (vuonna 2007 syntyneiden tai sitä vanhempien) sekä muiden alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta (mm. seuravuorot) keskeytetään kaupungin sisä- ja ulkoliikuntatiloissa 8.–28.3. Kaikki aikuisten sisä- ja ulkotiloissa tapahtuva ryhmä- ja yksilölajien harrastustoiminta pysyy keskeytettynä 28.3. saakka pois lukien huippu-urheilu.

Suosittelemme ulkoliikuntaa. Parkin kenttä on avoinna 7.3. saakka ja Kupittaan luistelumato pidetään toistaiseksi avoinna. Impivaaran hiihtolatujen hoitamista jatketaan niin pitkään kuin se on mahdollista. Kupittaan luistinvuokraamon ja Impivaarn suksivuokraamojen toiminta on tältä kaudelta päättynyt.

Sisäliikuntapaikat (esim. uimahallit) ovat edelleen suljettuna yleisöltä.