Camilla Elonen työskentelee Aikuissosiaalityössä sosiaalityöntekijän sijaisuudessa. Hänen tehtäviinsä kuuluu sosiaalityö aikuisten turkulaisten parissa, joiden taloudessa ei asu alaikäisiä lapsia.

- Työtehtäviini kuuluu sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointi sekä suunnitelmallisen sosiaalityön toteuttaminen. Aikuissosiaalityössä tehtävä sosiaalityö on hyvin monialaista. Työtä tehdään elämän erilaisissa kriisitilanteissa mm. asumisen ongelmien, taloudenhallinnan vaikeuksien, psykososiaalisten haasteiden ja riippuvuuksien parissa, Camilla kertoo.

Hän kertoo työn olevan jatkuvaa asiakkaan palvelun ja tuen tarpeen kartoittamista, seurantaa sekä tarvittavien palveluiden järjestämistä ja koordinoimista sekä avun piiriin saattamista ja motivoimista.

Nykyistä tehtävää Camilla on hoitanut vuoden ajan. Turun kaupungilla hän on työskennellyt myös muissa sosiaalipalveluiden tehtävissä, yhteensä 4,5 vuoden ajan.

Asiakkaiden vaativista ja solmuisista elämän kriisitilanteista huolimatta asiakaskohtaamisista jää onnistunut kokemus, kun vuorovaikutustilanne on avoin ja keskustelussa on luottamuksellinen ilmapiiri.

- Onnistumisen tunnetta saan myös asiakkaan osoittamasta kiitollisuudesta sekä siitä, kun asiakas itse huomaa onnistuneensa.

- Yleensä parhaimmat onnistumisen kokemukset tulevat pienistä asioista, edistysaskelista, joita voidaan iloita yhdessä asiakkaan kanssa. Työn parhaita puolia ovat myös työkaverit sekä positiivinen ja innostava ilmapiiri työyhteisössämme, hän jatkaa.

Työn parhaita puolia ovat myös työkaverit sekä positiivinen ja innostava ilmapiiri työyhteisössämme.

Monialaista osaamista vastaamaan kastautuviin ja moniulotteisiin ongelmiin

Modernistuvassa maailmassa sosiaaliset ongelmat monimuotoistuvat ja kasautuvat, jolloin osaamista tarvitaan yhtä lailla monialaisesti näihin haasteisiin vastaamiseksi.

Camillan mukaan sosiaalityön osaamisvaatimukset laajenevat jatkuvasti, työ on vaativaa vuorovaikutustyötä usein nopeastikin muuttuvissa kriisitilanteissa. Hän toteaakin, että osaamista tarvitaan erityisesti vaativiin vuorovaikutus- ja kohtaamistilanteisiin, moniammatilliseen verkostotyöhön sekä itsensä johtamiseen.

- Itsensä johtaminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen voidaan mielestäni myös nähdä yhtenä tärkeänä sosiaalityön kompetenssialueena, Camilla päättää.

Sosiaalityöntekijä Camilla Elonen