Jatkuva etäopiskelu on opiskelijoille kuormittavaa. Moni kärsii motivaatiopulasta, ja osaa saattaa uhata jopa opintojen keskeytyminen. Kun opiskelijatapahtumat ja muut kohtaamiset on peruttu, myös yksinäisyys voi lisääntyä ja uhata hyvinvointia. Onneksi apua on saatavilla.

Apua kannattaa hakea herkästi, jos opinnoista suoriutuminen tuntuu vaikealta tai jos kokee olonsa jatkuvasti ahdistuneeksi, huolestuneeksi tai yksinäiseksi.

Tukea opintoihin ja opiskelumotivaatioon voi hakea oman korkeakoulun opintopsykologeilta, opettajatuutoreilta ja opinto-ohjaajilta. Lisäksi oppilaitospapit tarjoavat keskusteluapua mihin tahansa mieltä vaivaavaan asiaan. Voit kysyä näistä palveluista omasta korkeakoulustasi.

Vertaistukea vaikeaan tilanteeseen

Jos jokin on pandemiassa lohdullista niin se, että kukaan ei ole tilanteessa yksin. Vertaistukea löytyy, kun sitä vain uskaltaa etsiä. Voit ottaa yhteyttä oman korkeakoulusi opiskelijajärjestöön kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Saat apua järjestön asiantuntijalta tilanteen selvittämisessä, ja tarvittaessa asiantuntija voi ohjata sinut eteenpäin.

Opiskelijajärjestöt järjestävät myös erilaisia etätapahtumia. Vaikka ne eivät korvaakaan fyysisiä kohtaamisia, ne voivat kuitenkin lievittää yksinäisyyttä ja tarjota vertaistukea.

Myös vertaistuutorit tuntevat korkeakoulusi tavat ja tietävät, mistä löytää apua. Voit kääntyä myös heidän puoleensa apua tarvitessasi. 

Yhteys opiskelijaterveydenhuoltoon

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa tukea myös mielenterveyden haasteissa. Otan yhteys YTHS:n, jos kaipaat apua muihin kuin opintoihin liittyviin psyykkisiin ongelmiin. YTHS:n kautta voit hakeutua psykiatrisen sairaanhoitajan, psykologin tai psykiatrin vastaanotolle.

YTHS:n palveluvalikoimaan kuuluu myös mielenterveystyön ryhmiä, kuten Depressiokoulu ja StressLess-taitovalmennusryhmä.

StressLess-ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, jotka kamppailevat stressin sekä vaikeiden ajatusten ja tunteiden kanssa. Depressiokoulu puolestaan on ryhmämuotoinen hoitomenetelmä, joka tarjoaa vertaistukea, tietoa masennuksesta sekä itsehoitotaitoja.

Tietoa, tukea ja toimintaa Nyytistä

Nyyti ry on järjestö, joka edistää opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä. Nyyti tarjoaa opiskelijoille tietoa, tukea ja toimintaa liittyen mielenterveyteen ja opiskelujaksamiseen. 

Nyytillä on monenlaisia palveluja, joista saat apua haastaviin tilanteisiin:

  • viikoittainen ryhmächat, jossa jutellaan opiskelijan arkeen ja elämään liittyvistä aiheista 
  • podcast-sarja, jossa puhutaan mielenterveydestä ja opiskelijoiden hyvinvoinnista
  • NyytiTalk-lähetykset, joissa käsitellään opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä teemoja
  • verkkoryhmät, joissa pohditaan tiettyä teemaa pienemmällä porukalla.

Lisäksi Nyytin verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa, vinkkejä ja välineitä opiskelijan hyvinvoinnin vahvistamiseen.

Tsempparista mielenterveyden tukea

Nuorten aikuisten kohtaamispaikka Tsemppari tarjoaa avointa matalan kynnyksen toimintaa mielenterveyden tueksi 18-29-vuotiaille.

Toiminta jatkuu koronasuositusten puitteissa kokoontumisrajoitukset huomioiden. Tällä hetkellä käynnissä ovat avoimet illat, joissa on mahdollisuus tavata muita nuoria aikuisia ja Tsempparin ohjaajia. Avoimiin iltoihin ilmoittaudutaan etukäteen.

Tsempparista saa myös matalan kynnyksen ammatillista keskustelutukea, kun oma hyvinvointi mietityttää.

Hyvinvointia ja tietoisuustaitoja Oivasta

Jos stressi, ahdistus, masennus tai unettomuus vaivaa, apua voi saada myös Oiva-harjoitusohjelmasta. Se opettaa tietoisuustaitoja ja tukee henkistä hyvinvointia. Oivaa voi käyttää joko nettiselaimen kautta tai mobiilisovelluksena.

Oivan harjoitukset auttavat muun muassa keskittymään sekä käsittelemään ikäviä ajatuksia ja tunteita.

Kaupungin palveluista ohjausta ja kriisiapua

Turun Ohjaamo on alle 30-vuotiaille tarkoitettu palvelupiste. Ohjaamo palvelee tällä hetkellä pääasiassa etänä, mutta esimerkiksi opinto-ohjausta on saatavilla kasvokkain ajanvarauksella.

Jos kohtaat äkillisen psyykkisen kriisin, voit olla yhteydessä opiskelupaikkakuntasi terveydenhuollon päivystykseen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteispäivystyksen yhteydessä toimii mielenterveys- ja päihdeyksikkö, johon hakeudutaan yhteispäivystyksen kautta.

Kuormittaviin elämäntilanteisiin voit saada tukea myös aikuissosiaalityön yksiköstä. 

Lue lisää: