Turun satamaan rakennettiin vuonna 1910 Rettigin tupakkatehtaan kaarikattoinen, ikkunaton varasto. Vuosikymmenten aikana rakennuksen ulkoasu on muuttunut moneen otteeseen. Sataman Kolmannella linjalla seisova rakennus on edelleen yksi alueen tyylikkäimmistä. Sen alakerrassa toimii nykyään suosittu ravintola. Lotta Niittyvaara on yksi ravintola 3. linjan kolmesta yrittäjästä. 

3. linja on suosittu lounasravintola. Suuri kysyntä yllätti ravintoloitsijat, jotka ajattelivat alun perin palvelevansa lähinnä läheisten toimistojen työntekijöitä. Idea ravintolan perustamisesta satamaan tuli itse asiassa juuri ystävältä, joka työskenteli 3. linjan yläkerran toimistotiloissa. 

Niittyvaaran toiveena on toimia yrittäjänä 3. linjassa niin pitkään kuin suinkin. Kenties ravintolasta tulee aikanaan perheyritys. Niittyvaaran alle kouluikäiset lapset ovat innolla mukana yrityksen arjessa. Lapset ovat esimerkiksi päässeet mukaan maalaamaan laajennusosan remontissa seiniä. Välillä kengät tulee riisuttua kotoisasti ravintolan lattialle. 

Niittyvaara on huomannut alueella tapahtuvat muutokset omassa työssään. Lounaalle saapuu nykyään paljon rakennustyöntekijöitä läheisiltä työmailta. Mitä Niittyvaara toivoo tulevaisuuden Linnanniemeltä? 

Onhan tämä alue ihan todella, todella ruuhkainen varsinkin viikonloppuiltoina laivaliikenteen vuoksi, niin tietenkin haluaisin, että jotenkin saisi liikennejärjestelyjä sujuvammaksi.  

Tietenkin olisi kiva, jos tänne tulisi myös vähän eloa, että ihmiset löytävät tätä aluetta ja tuota Linnanpuistoa esimerkiksi.  

Tämä on niin uniikki alue kuitenkin. 

Linnankatu 88

 

Rettigin tupakkavarasto Turun satamassa. Kuva: Kaarin Kurri, Turun museokeskus, 1987.
  • Rettigin tupakkatehtaan varastorakennus valmistui satamaan vuonna 1910. Sen suunnitteli arkkitehti Alexander Nyström.
  • Rakennus oli kaarikattoinen, ikkunaton ja hyvin koristeellinen.
  • Rakennuksen päätyjä ja pitkiä sivuja jäsentäneet pilasterit ja niiden väliset koristeaiheet on poistettu todennäköisesti 1955–60-luvuilla. Nykyisen ulkoasunsa ikkunoineen rakennus sai 1990-luvulla, kun se muutettiin toimistokäyttöön.