Somebingo rohkaisee puhumaan yksinolosta ja kannustaa miettimään keinoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Kevään aikana yksinäisyyden teemoihin pureudutaan myös verkkoluennoilla.

Vamos Turku haastaa rikkomaan yksinäisyyden stigmaa bingolla

Nuorten kokema yksinäisyys on ollut esillä viime aikoina voimakkaasti eikä suotta. Esimerkiksi etäopiskelu sekä harrastusmahdollisuuksiin liittyvät rajoitukset ovat entisestään lisänneet nuorten kokemaa yksinäisyyttä.

Vamos Turku ja Tykkää turkulaisesta! -kampanja haastavat kaikki puhumaan yksinäisyydestä ja osallistumaan yksinäisyys aiheiseen bingoon, joka pohjautuu Turun Nuoret verkostossa luotuihin lupauksiin. Tarkoituksena on rohkaista puhumaan yksinäisyydestä, rikkoa yksinäisyyden stigmaa ja pohtia keinoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Bingoa voit täyttää itsenäisesti tai ottaa haasteen vastaan esimerkiksi työyhteisössä. Bingoalustan saa tallennettua itselleen kuvakaappauksella, minkä jälkeen sen voi tehdä joko kerralla tai osissa. Postaamalla bingosta ja sen suorittamiseen liittyvistä ajatuksistasi Instagramissa voi samalla haastaa muita mukaan! Bingon löydät Instagramista @vamosturku

Lisätietoa: viivi.ekebom@hdl.fi puh. 050 4529338

Luennoilta lääkettä iäkkäiden yksinäisyyteen ja voimavaroja elämän solmukohtiin

Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen mukanaan tuomat rajoitukset ovat lisänneet myös ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä monin tavoin. Ikäihmisten kokeman yksinäisyyden vähentämiseksi on maaliskuussa luvassa mielenkiintoisia luentotilaisuuksia. Virkeä vanhuus -yleisöluentosarjassa 16.3. klo 13 teemana on ”Poistetaan yksinäisyyttä yhdessä – Tykkää turkulaisesta!” Tilaisuuden aloittaa luento ”Iäkkäiden ihmisten yksinäisyys - mikä lääkkeeksi?” Luennoitsijana on Ystäväpiiri-toiminnan päällikkö, FT Anu Jansson Vanhustyön keskusliitosta, joka väitteli lokakuussa 2020 palvelutalossa asuvien iäkkäiden ihmisten yksinäisyydestä. Luennon jälkeen luvassa tietoa Tykkää turkulaisesta! -kampanjan toiminnasta sekä monipuolisia menovinkkejä senioreille. Tilaisuutta voit seurata osoitteessa omakirjasto.fi punaista Videot-linkkiä klikkaamalla.

Hyvinvoinnin iltakoulussa 30.3. klo 17.30 verkkoluento puolestaan keskittyy ikääntyneen voimavaroihin ja vahvuuksiin elämän solmukohdissa. Vaikea elämäntilanne kuormittaa psyykkisiä voimavaroja ja voi aiheuttaa näköalattomuutta tulevaisuuteen. Omia voimavaroja on mahdollista kuitenkin vahvistaa ja käyttää aikaisempia selviytymiskeinoja hyväksi. Omia vahvuuksia hyödyntämällä voi vaikealtakin tuntuvasta tilanteesta päästä eteenpäin. Luennoitsijoina Katja Tujunen ja Marika Siika Tukenasi ry:stä. Tilaisuutta voi Turun kaupunginkirjaston facebook-sivuilta. Tilaisuuden järjestävät Turun kaupunginkirjasto, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry ja Mielenterveydenkeskusliitto ry.

Lisätietoa: milla.roos@vsfinfami.fi / puh. 044 7930 581

Ikäihmisille lyhytterapeuttista toimintaa 

Ikäihmisille on tarjolla myös maksutonta ratkaisukeskeistä lyhytterapeuttista toimintaa. Tukenasi ry:n Senioripysäkillä alkaa useita yli 60-vuotiaille suunnattuja ammatillisesti ohjattuja pienryhmiä mm. eron kokeneille naisille, työelämästä eläkkeelle siirtyville / hiljattain eläkkeelle siirtyneille sekä leskeksi jääneille. Toimintaan osallistuminen mahdollistaa elämänmuutosten myötä heränneiden tunteiden työstämisen, muuttuneeseen elämäntilanteeseen uusien näkökulmien löytämisen sekä omannäköisen elämän rakentamisen.

Lisätietoa: katja.tujunen@tukenasi.fi / puh. 040 528 9103

Turun tuomiokirkossa keskusteluapua ja perheneuvontaa joka kuukauden 10. päivä

Kampanjaan liittyen Turun ja Kaarinan seurakuntien papit ja diakoniatyöntekijät tarjoavat mahdollisuutta keskusteluun, sielunhoitoon tai rippiin Turun tuomiokirkossa joka kuukauden 10. päivä klo 17-19. Paikalla on myös seurakuntien perheneuvojia ja voit tulla puolisosi kanssa tai yksin kirkolle keskustelemaan perheneuvojan kanssa ilman ajanvarausta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja ne käydään niin, että ulkopuoliset eivät pääse kuulemaan keskusteluja.

Yksinäisyys-webinaari 7.4.2021 klo 9-14 

Yksinäisyys on tullut näkyvämmäksi vallitsevan epidemian myötä. Yksinäisyys on kuitenkin yleistä ja kaikenikäiset voivat tuntea itsensä yksinäiseksi. Siitä puhuminen voi tuntua pelottavalta tai jopa häveliäältä. Juuri tästä syystä yksinäisyydestä tulee puhua entistä enemmän. Tervetuloa mukaan Asunto Ensin Verkostokehittäjien ja Yksi meistä -hankkeen järjestämään Yksinäisyys koulutukseen, jossa aihetta lähestytään niin teorian kuin käytännön työn näkökulmista. Myös Tykkää turkulaisesta! -kampanja esittäytyy koulutuksessa.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen asuntoensin.fi-verkkosivustolla

Tykkää turkulaisesta! -kampanjaa koordinoi Tukenasi ry yhdessä Turun kaupungin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä Louhos Digital Oy:n kanssa. Valtakunnallisena yhteistyökumppanina on Lähdeliike.