Opinto-ohjaajan eli opon työ on ihmisläheistä työtä, jossa ollaan opiskelijan tukena koulutusta, työuria ja tulevaisuutta koskevissa päätöksissä. Tarkemmin monipuolista työnkuvaansa meille avaa Turun ammatti-instituutin opot Jutta, Sari ja Merja.

TURUN TEKIJÄT

Turun tekijät -juttusarjassa tutustutaan kaupungin työntekijöihin, jotka rakentavat turkulaisten arkea. Sarjaa voi seurata Turun kaupungin verkkosivuilla sekä somessa tunnuksella #turuntekijät. 

Turun tekijäksi? Avoimet työpaikkamme löydät osoitteesta turku.fi/rekry

 

Ammatilliset opinto-ohjaajat Jutta Mäkynen (oik.) ja Sari Barck (vas.) Aninkaisten koulutalosta ja Merja Berg (keskellä) Lemminkäisenkadulta viihtyvät monipuolisissa tehtävissään. Ilmeisen monipuolinen työnkuva onkin sisältäen yksilökeskusteluja opiskelijoiden kanssa, kirjallista työtä, palavereita, haastatteluja ja keskusteluja opiskelijoiden, opettajan ja moniammatillisen työryhmän kanssa.

– Työssämme ohjaamme ja neuvomme, miten hakeudutaan eri koulutuksiin ja annamme yksilöllistä neuvontaa hakijoille, jotka haluavat hakeutua opiskelemaan meille, tiivistää Jutta työnsä ydintä.

– Opon työ on pitkälti keskustelua opiskelijoiden kanssa opintojen sisällöistä ja etenemisestä sekä vaihtoehtoisista tavoista. Lisäksi kesätyöhakuja ja osaamisen "kiillottamista" sekä jatko-opintopohdintoja, joko ammatillisen lisäkoulutuksen tai korkea-asteen opintojen kannalta harkiten, tiivistää Merja.

Opot ovat lisäksi vahvasti läsnä erilaisissa oppilaitoksen tapahtumissa, opiskelijahuollon eri tehtävissä. He mainostavat ja markkinoivat ammattikoulutusta ja TAIn eri aloja.

– Haastattelen työssäni myös uusia opiskelijoita ja teen valintapäätösehdotuksia, kehitän omaa työtäni erilaisissa koulutuksissa, osallistun hankkeisiin ja paljon muuta, Sari lisää.

– TAI on kehittyvä oppilaitos, jossa tehdään valtavasti erilaisia projekteja ja muutoksia, jotta järjestelyt toimisivat sujuvasti opiskelijan parhaaksi, Merja kertoo

 

Itsenäisiä päätöksiä omalla persoonalla

Opojen työ on monipuolista, vaihtelevaa ja ennen kaikkea tärkeää työtä. Työtä tehdään ihmisten kanssa. Opintojen ohjaus on nuoren mahdollisuus hakea näkökulmia omiin valintoihinsa ja pohtia ennen päätöstään, mihin kaikkeen tuo päätös vaikuttaa.

– On hienoa huomata, että opiskelijan asiat selkenevät ja asioissa päästään eteenpäin. Tykkään myös siitä, kun saa tehdä itsenäisiä päätöksiä ja tehdä työtä omalla persoonalla, Jutta kertoo

– Kollegoiden kanssa jaetut yhteiset hetket ovat parasta, Sari kertoo

– Nuoret opettavat joka päivä jotain uutta ja on mukava pysyä ajan virrassa heidän mukanaan, toteaa Merja

Naurua ja huumoria riittää joka päivälle

Opon työn suola on ihmisten kohtaaminen ja auttaminen, ongelmanratkaisu ja luovuus. Kiitos onnistumisesta kuuluu osaavalle työyhteisölle, jonka kanssa voi käydä ajatusten vaihtoa eri toimintatavoista.

– Minulla on luotettavat ja hauskat työkaverit. Naurua ja huumoria riittää joka päivälle, naurahtaa Jutta.

– Meillä Aninkaisten varikolla on mahtava henki ja positiivinen ja kannustava ilmapiiri. Jaetaan niin ilot kuin surutkin, jopa myös välillä vapaa-ajallakin, mikä kertoo, miten mahtava sakki meillä on, Sari kuvailee

– Työyhteisömme on osaava, positiivinen ja ratkaisukeskeinen. Teknologian käyttöönottoa jokainen on treenannut omalta kannaltaan ja varmasti oppinut ristikkäin jotain eri asioita kuin itse. Ongelmanratkaisu on helpompaa, kun on erilaisia näkökulmia, joita voi verrata ja valita parhaimman toimintatavan, kertoo Merja.

Iso organisaatio antaa mahdollisuuksia

Isossa organisaatiossa on paljon osaamista ja siten mahdollisuuksia kuulla kaupungin muiltakin toimialoilta heidän projekteistaan. Turku on virkeä historiaan nojaava kaupunki, joka elää joka vuodenaikana.

–  Talvella lähialueen luistinradat ja hiihtoladut sekä retkeilykohteet ovat hyviä mahdollisuuksia virkistyä ja miksei järjestää henkilöstölle tai opiskelijoille vaihtelua sekä työkykyä vahvistavaa toimintaa, Merja innostuu.

– Kaupungilla on moninaiset työtehtävät, mahdollisuus myös vaikuttaa omaan työhönsä, turun kaupungin tyky ranneke on jees juttu, kiittelee Sari

Kaupungilla on pitkiä työsuhteita ja täällä viihdytään pitkään. Sari tietää mistä puhuu, sillä on aikoinaan itse opiskellut Aninkaisten koulutalossa, kuten äitinsäkin.

– Tänne tieni taas on päätynyt, joten voin melkein sanoa olevani jo toisen polven Aninkaislainen. Tuntuu kuin kotona olisi, kun täällä on töitä tehnyt, Sari naurahtaa.

Isossa organisaatiossa on mahdollisuuksia, mutta myös omat haasteensa.

– Tiedonkulku isossa organisaatiossa on välillä haasteellista, joten sitä voisi kehittää, Sari toivoo  

– Turun kaupunki on luotettava työnantaja ja koulutusmahdollisuudet ovat erinomaiset, Jutta kertoo