Samassa taloudessa asuvien on mahdollista yrittää välttää tartunnan leviäminen kaikkiin perheenjäseniin. Kahden metrin etäisyys, maskin käyttö sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä ohjeita kotonakin. On myös muita keinoja. (Päivitetty 13.1.2022.)

Lisätiedot

Noudata kotonakin hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Muiden samassa asunnossa asuvien tulisi oleskella eri huoneessa kuin sairastunut. Jos tämä ei ole mahdollista, tulisi etäisyyden sairastuneeseen olla yli 2 metriä. Jos oleskelet samoissa tiloissa sairastuneen kanssa tai olet sairastuneen lähellä, käytä kasvomaskia. Tämä on erityisen tärkeää riskiryhmään kuuluville.

1. Reagoi nopeasti

Korona tarttuu jo ennen oireiden ilmaantumista. Altistuneen tulee välttää kontakteja ja huolehtia käsidesin käytöstä kotona. Käytä maskia ja pyri säilyttämään vähintään kahden metrin etäisyys. Ohjeet ovat aikuisille. Varotoimet eivät saa estää lapsesta huolehtimista.

2. Pyyhi kodin pinnat säännöllisesti

Kodin pinnat on hyvä pyyhkiä säännöllisesti tavallisilla pesuaineilla. Kiinnitä erityishuomioita esimerkiksi kaukosäätimiin, ovenkahvoihin ja valokatkaisimiin, joihin koskevat kaikki. Ne on helppo putsata klooripitoisilla kertakäyttöliinoilla, joita myydään kaupoissa.

3. Tuuleta aamuin illoin

Tuuleta aamuin illoin vähintään 15 minuuttia kerrallaan. Mitä kylmempi ilma ulkona on, sen nopeammin ilma huoneessa vaihtuu. Pidä sairastuneen huoneen ovi kiinni.

4. Sairastuneelle oma huone jos mahdollista

Altistunut tai tartunnan saanut voi asua eri osassa taloa, mutta se on harvalla mahdollista. Oma huone vähentää selvästi muiden riskiä saada tartunta. Mahdollisuuksien mukaan huoneiden käyttötarkoitusta voi vaihtaa. Yksiössä asukkaiden tulee pyrkiä oleskelemaan huoneen eri puolilla.

5. Käytä maskia yhteisissä tiloissa

Altistunut tai tartunnan saanut voi olla ilman maskia omassa huoneessa. Suihkuunkin pitää mennä maskin kanssa. Maski poistetaan vasta suihkussa ja uusi maski otetaan käyttöön suihkun jälkeen. Suojaksi riittää kirurginen suu-nenäsuoja. Riskiryhmään kuuluvat ja rokottamattomat voivat käyttää ffp2- tai ffp3-luokan suojaimia.

6. Viestittele puhelimella

Aikuisten kesken kannattaa suosia yhteydenpitoa puhelimella kotonakin.

7. Ruokaile omissa oloissasi

Altistuneen tai tartunnan saaneen tulee ruokailla erillään muista. Astiat ja aterimet pestään normaalisti käytön jälkeen tai käytetään kertakäyttöastioita.

8. Vessaan kaikille oma pyyhe ja wc-istuimen kansi alas huuhtelun ajaksi

Vessassa kaikilla pitää olla oma pyyhe. Vessassa käytetään maskia, huolehditaan ilmanvaihdon tehostamisesta, lasketaan wc-istuimen kansi alas huuhtelun ajaksi ja pestään kädet. Vessa siivotaan vähintään päivittäin. On tärkeää huomioida erityisesti hanat ja wc:n huuhtelunuppi.

9. Aikatauluta aamu- ja iltapesut

Tartunnan saaneen tulee käyttää vessaa viimeisenä. Erityisesti hampaidenpesu on riskitilanne pisaroiden vuoksi. Sairastuneen kannattaa vaihtaa väliaikaisesti sähköhammasharjansa tavalliseen hammasharjaan. Yön aikana pisarat ehtivät laskeutua ja jopa kuolla. Aamulla wc:n kosketuspinnat pyyhitään.

Ohje: Jutta Peltoniemi, tartuntataudeista vastaava lääkäri, Turun kaupunki