ROKKI-tiimissä tehdään töitä rikoksilla oireilevien nuorten kanssa. Tavoitteena on luoda uudenlainen asiakastyömalli nuorten tueksi. Tiimi tulee työskentelemään nuoren lisäksi myös hänen lähipiirinsä kanssa.

ROKKI-tiimi työskentelee rikoksilla oireilevien nuorten kanssa. Ensisijaisesti töitä tehdään 12 - 21-vuotiaiden nuorten parissa. (ehdoton yläikäraja on 29 vuotta)

Tuemme ja kuntoutamme rikoksilla oireilevia nuoria ja heidän perheitään, jotta nuoren rikollinen toiminta loppuisi. Pyrimme vaikuttamaan rikoskierteen katkaisuun ja estämään uusien rikosten tekemisen. Lisäksi tarjoamme asiakkuudessa oleville nuorille valmiuksia kohti rikoksetonta elämää.

Oikeusministeriö on myöntänyt Turun kaupungille avustusta 654 705 euroa käytettäväksi aikavälille 1.1.2021–30.4.2023 rikoksilla oireilevien nuorten toimintamallin pilotointiin.

Rokki-tiimi on työskennellyt yhdessä noin kuusi viikkoa. Paljon on jo ehditty. Ensimmäiset viikot ovat vierähtäneet erilaisissa koulutuksissa, tarkempien toimintasuunnitelmien teossa, asettautuessa Valio-Centerin tiloihin ja verkostoituessa mm. lastensuojelun, nuorisopolin ja Turun Ankkuri-toiminnan kanssa.

Tiimin rikosseuraamustyöntekijä Heidi Lindevall, sosiaaliohjaaja Viivi Nikula, psykiatrinen sairaanhoitaja Janita Lehmuslehto-Mäkinen ja sosiaalityöntekijä/projektikoordinaattori Harri Kerola tekevät tiivistä yhteistyötä asiakkaana olevien nuorten rikoskierteen katkaisemiseksi ja tukevat nuoria rikoksettomaan elämään. Kesäkuussa tiimissä aloittaa täysipäiväisenä myös erityisopettaja Johanna Karppinen.

Isot odotukset

Alaikäisten tekemistä rikoksista on puhuttu yhteiskunnassa paljon erityisesti viime aikoina. Nuoriin kohdistuu valtavia paineita ja esimerkiksi korona-aika on luonut monelle nuorelle vaikean tilanteen etäkouluineen. Myös moni tavallisesti käytettävissä oleva palvelu on nyt ulottumattomissa.

Tiimin työhön onkin kohdistunut alusta asti isoja odotuksia ja kehittämistyölle on iso tarve. Moni verkostoissa kyselee jo, milloin nuoren voi lähettää tiimin asiakkaaksi. Täysi-ikäiset tai alaikäiset asiakkaat ohjautuvat tiimin työskentelyn pariin juuri viranomaisten lähettäminä.

Vaikka tiimillä on jo ensimmäinen asiakas ja tahtoa käynnistää laajempikin asiakastyö, asiakasmäärät tulevat olemaan alkuun pieniä.

Omia odotuksiaan ja tavoitteitaan tiimiläiset kuvaavat innostuneiksi. Työtä nuorten kanssa aiotaan tehdä rennolla otteella. Viiviä hankkeessa kiinnosti erityisesti kehittämismahdollisuus muiden samanhenkisten kanssa. Janita puolestaan kertoo pohtineensa, miksi kaikki tehdään aina samalla tavalla. Häntä kiinnostaakin nyt erilainen näkökulma asioihin.

- Systeeminen työote kiinnitti huomioni erityisesti ja se, että nuoren lisäksi työskennellään kokonaisvaltaisesti myös hänen perheensä kanssa, Harri kertoo.  

Nuoriin kannattaa aina panostaa niin aikaa kuin työtä, se kantaa vielä tulosta.

- Nuoriin kannattaa aina panostaa niin aikaa kuin työtä, se kantaa vielä tulosta, Heidi puolestaan lisää.

Nuorella yksi vastuutyöntekijä

Eri organisaatioiden välillä on melkein kenelle tahansa vaikeaa luovia. Nuori voi joutua selittämään useamman viranomaisen luona samat asiat taustastaan ja tilanteestaan jo pelkästään kaupungin eri palveluissa. Kenelläkään ei ole kokonaiskuvaa nuoren tilanteesta.

Tiimissä koetaan, että eri viranomaisten välille pitäisi luoda sellaiset toimintamallit, joilla yhteistyö saadaan nuoren kannalta sujuvaksi.

Tähän eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön haluamme luoda sellaisen asiakastyömallin, joka jollain tavalla parantaisi viranomaisten välistä tiedonkulkua. Nuorella tulisi olla pysyvä yhteistyöverkosto, josta hän saa tukea.

- Tähän eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön haluamme luoda sellaisen asiakastyömallin, joka jollain tavalla parantaisi viranomaisten välistä tiedonkulkua. Nuorella tulisi olla pysyvä yhteistyöverkosto, josta hän saa tukea, tiimiläiset lisäävät.

Suunnitelmana on, että nuorella on koko ajan sama Rokki-tiimiläinen lähityöntekijänä.

- Kun nuori käy tapaamassa lähityöntekijäänsä, hän voi samalla käynnillä tavata ja moikata muita tiimiläisiä, Viivi kertoo.

Näin koko tiimin monialainen osaaminen on nuoren käytettävissä. Turussa hankkeessa on mukana myös erityisopettaja ja nuoren koulu halutaankin mukaan työskentelyyn.

Työskentelyssä edetään vaikka ihan pienikin asia kerrallaan eteenpäin. Tiimi aikoo keskittyä positiivisiin asioihin.

Olemme kiinnostuneita nuoren asioista yleisesti, ei vain hänen ongelmistaan. Jokaisessa nuoressa on aina jotakin hyvää. Myös nuoren oma verkosto perheestä alkaen otetaan mukaan työskentelyyn.

- Olemme kiinnostuneita nuoren asioista yleisesti, ei vain hänen ongelmistaan. Jokaisessa nuoressa on aina jotakin hyvää. Myös nuoren oma verkosto perheestä alkaen otetaan mukaan työskentelyyn, Janita kuvaa.

Turun Rokki-projekti jatkuu reilun parin vuoden ajan. Myös muualla Suomessa on vastaavia oikeusministeriön rahoittamia hankkeita. Kun hankkeet päättyvät, eri alueiden erityispiirteet huomioivien hankkeiden vaikutukset arvioidaan.

Turussa erityisenä piirteenä on Rokki-tiimiin kuuluva erityisopettaja. Myös psykiatrisen sairaanhoitajan ja Rikosseuraamuslaitoksen työntekijän täysiaikainen työpanos ovat Turun Rokin erityispiirteitä.