Katso haastattelu

Linkki avautuu YouTubeen. Videon asetuksissa voit valita tekstityksen asetukset. Video on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

”Muistaakseni meidän työvaliokunnassa joku puhui tästä Linnanniemestä. Ajattelin, että voi helvetti, se on Kanavaniemi. Ne ovat nyt keksineet tällaisen paikannimen siihen.” 

Merimuseo Forum Marinumin eläkkeelle jäänyt amanuenssi Jarmo Saarinen tuntee sataman ja sen historian. Kanavaniemi vakiintui Turun linnan alueen nimeksi jo 1700-luvulla. Turun sataman alue tuli Saariselle tutuksi lapsena. Tuolloin hän asui Port Arthurin kaupunginosassa ja suuntasi joka sunnuntai isänsä kanssa kävelylle Kanavaniemelle, eli nykyisen Linnanniemen alueelle. 

Satamassa tuli muutenkin vietettyä nuorena aikaa, sillä siellä riitti laivoja katseltavaksi. Kaikki satamassa liikuskelleet nuoret eivät tosin tyytyneet vain katselemaan aluksia. Saarinen kertoo olleensa kerran mukana, kun joukko poikia kävi hiililaivassa ostamassa pirtua. Itse hän ei uskaltautunut laivaan asti, vaan jäi laiturille odottamaan ostoksilla viipyviä tovereitaan. 

 

Saarinen teki koko työuransa merihistorian, laivojen kunnostuksen ja merenkulun parissa, ja hän oli ensimmäinen Forum Marinumia ylläpitävän säätiön palkkaama työntekijä. Työsopimus allekirjoitettiin tammikuussa 1999. Hän kertoo, että paras tapa säilyttää laivaa on käyttää sitä, ja sen vuoksi Forum Marinumin museolaivat pyritään pitämään ajokunnossa. 

Saarisen mielestä satamassa kuuluu olla rantapenkkejä, joilla istuen voi tarkkailla merta ja sen laivoja, sekä kertoa tarinoita.

”Kaikkiin satamiin kuuluu sellainen ljugarbänken, missä papat kertovat: ’saatana kun mentiin Rioon niin huorat tulivat…’ No tämä oli yksi esimerkki, ehkä jotain muuta vastaavaa.” 

 
  • Kuvat: Ville Mäkilä, Turun museokeskus.

Forum Marinum

Merikeskuksen tuleva päärakennus eli vuonna 1894 rakennettu entinen Kruunun viljamakasiini; pääty Läntiselle Rantakadulle kuvattuna kohti satamaa. Taustalla Turun linna. Kuvaaja Pekka Kujanpää, 18.3.1997. Turun museokeskus.
  • Merikeskus sijaitsee kahdessa rakennuksessa vanhalla telakka-alueella.  
  • Punatiilinen kruununmakasiini on vuodelta 1894 ja se on rakennettu valtion viljavarastoksi. Rakennuksen suunnitteli lääninarkkitehti Helge Rancken. Vuonna 1936 eteläkulmaukseen tehtiin lisäsiipi näkkileipävarastolle.  
  • Museon toinen rakennus on Suomen Osuuskaupan entinen suolavarasto, ja se rakennettiin 1930-luvulla arkkitehti Valde Aulangon piirustusten mukaan. Näyttelytiloiksi se muutettiin 1980-luvun puolivälissä.  
  • Kruununmakasiini korjattiin museota varten 2000-luvun alussa ja toteutuksessa hyödynnettiin vanhoja viljalaareja. Entisessä näkkileipävarastossa toimii nykyisin merikeskuksen ravintola. 
Kaupunginosa/Alue: