Turun kaupunki on pyytänyt Lounais-Suomen poliisilta virka-apua karanteeniin ja eristyksiin määrättyjen kansainvälisten opiskelijoiden valvomiseksi. Virka-apupyyntö on voimassa maanantaihin 22.3. kello 19 saakka.

Virka-apupyyntö jätettiin perjantaiaamuna 19.3. ja sitä täydennettiin poliisin pyynnöstä. Täydennetty virka-apupyyntö on toimitettu Lounais-Suomen poliisille kello 18.45. Virka-apupyynnön on jättänyt kaupungin nimissä tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Virka-apupyynnössä Turun kaupunki pyytää Lounais-Suomen poliisia lisäämään näkyvyyttä virka-apupyynnössä esitetyissä kohteissa ja käyttämään tarvittaessa poliisin toimivaltuuksia sellaisten tartuntatautilain mukaisten päätösten toimeenpanossa, joihin terveysviranomaisilla ei ole itsellään mahdollisuuksia.

Poliisi on käynnistänyt virka-apupyynnön mukaiset toimet jo perjantai-iltana.

Tartuntoja yli 70, altistuneita pari sataa

Turussa noin 70 koronaan sairastunutta kansainvälistä vaihto-opiskelijaa on määrätty tai tullaan määräämään eristykseen ja vajaa parisataa altistunutta asetettu tai tullaan asettamaan karanteeniin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä.

Opiskelijat opiskelevat ainakin Turun yliopistossa ja Turun ammattikorkeakoulussa, ja he asuvat yhteisasunnoissa Ylioppilaskylässä, Varissuolla ja Luolavuoressa.

Vaihto-opiskelijoiden koronatartuntavyyhdin laajuus paljastui Turussa keskiviikkona 17.3. Tämänhetkiset tartuntamäärät tulevat todennäköisesti vielä kasvamaan, sillä Turun kaupungin tartuntatautiviranomaiset selvittävät tartuntaketjuja edelleen. Myöskään tarkkaa altistuneiden määrä ei ole vielä tiedossa.

Opiskelijoille on toimitettu kotiin tietoa mm. siitä, mitä karanteeni ja eristys tarkoittavat sekä toimintaohjeet koronaan sairastuneelle. Karanteeniin ja erityksiin määrätyillä henkilöillä on oikeus kiireellisiin terveydenhuollon palveluihin.

Turun kaupunki järjestää opiskelijoille ruoka-apua ja hygieniatarvikkeita koko karanteenin ajan. Ruoka-apu on ruokakassillinen peruselintarvikkeita. Ensimmäiset ruokakassit toimitettiin opiskelijoiden kotioville jo tänään. Seuraavat ruoka-apukassit jaetaan opiskelijoille heti alkuviikosta.

Asiasanat: