Turussa on todettu uusia koronatartuntoja kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Opiskelijoiden karanteenit jatkuvat. Turun kaupunki on huolehtinut opiskelijoiden hyvinvoinnista toimittamalla ruokakasseja ja hygieniatarvikkeita eristyksissä oleville opiskelijoille. Toimitusapu jatkuu.

Koronanäytteenotto opiskelijoille

Opiskelijat voivat käydä koronatestissä Halisten koronantorjuntabussissa (Gregorius IX:n tie 8) arkisin klo 9.30–11 tai TYKSin parkkitalon drive-in -koronanäytteenottopisteessä. Näytteenotto drive-inissä vaatii ennalta tehdyn laboratoriolähetteen sekä ajanvarauksen.

Koronantorjuntabussissa testiin pääsee ilman lähetettä.

Viime viikolla ilmenneen korkeakouluopiskelijoiden koronatartuntaryppään selvittely ja jäljitystyö jatkuu. Eristyksiin ja karanteeniin asetettuja opiskelijoita testattiin viikonlopun aikana.

Aiemmin todetun 71 tartunnan lisäksi on todettu noin 10 uutta tartuntaa. Koronalle on altistunut tämänhetkisen tiedon mukaan vajaa 200 opiskelijaa. Määrät todennäköisesti kasvavat edelleen. Uusia testituloksia saadaan koko kuluvan viikon ajan.

– Erittäin haasteellista on ollut, mutta viikonloppu sujui paremmin. Positiivisia testituloksia on tullut tähän mennessä yllättävän vähän, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungilta.

Tilanne edelleen vakava

Pahin tilanne on saatu hallintaan nopeilla, voimakkailla ja selkeillä toimenpiteillä. Turun kaupunki kiittää kaikkia mukana olleita toimijoita erinomaisesta yhteistyöstä.

Tilanne on kuitenkin edelleen vakava. Jäljitystyö on yhä käynnissä, ja se on Peltoniemen mukaan haastavaa.

– Edelleen tarvitaan yhteistyötä muun muassa korkeakoulujen kanssa tilanteen selvittämiseksi, sanoo Peltoniemi.

Valvontakohteissa rauhallinen viikonloppu

Lounais-Suomen poliisi on valvonut karanteenien toteutumista opiskelija-asuntoloiden ympäristössä perjantai-illasta alkaen. Viikonloppu sujui poliisin mukaan rauhallisesti. Valvontakohteissa oli varsin vähän liikettä, ja tilanne oli hyvin hallinnassa.

– Virka-apupyynnön mukainen karanteeni- ja eristysvalvonta pystyttiin hoitamaan neuvoin, ohjein ja kehotuksin. Poliisin toimilla kyettiin parantamaan viranomaisten yhteistoiminnan vaikuttavuutta. Tehtävän hoitaminen ei heikentänyt poliisilaitoksen kykyä suoriutua muista tehtävistä, sanoo ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Virka-apupyyntö päättyy, vartiointi jatkuu

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri esitti perjantaina poliisille virka-apupyynnön tartuntatautilain 89:n pykälän mukaisesti.

Virka-apupyyntö päättyy maanantai-iltana klo 19. Tilanne on rauhoittunut, joten tarvetta virka-avun antamisen jatkamiseen ei tämän jälkeen ole.

– Viikonloppu oli työläs, mutta yhdessä poliisin kanssa asiat sujuivat hyvin, sanoo Jutta Peltoniemi.

Maanantai-illan jälkeen vartiointi jatkuu Ylioppilaskylässä sekä Luolavuoren ja Varissuon asuntoloiden ympäristössä vartioliikkeiden toimesta. Vartioinnilla varmistetaan, että opiskelijoiden kokoontumisia ei ole, ja että yhteiset tilat pysyvät kiinni. Vartiointi jatkuu ainakin tämän viikon.

Opiskelijoiden karanteenit jatkuvat

Tartunnan saaneet ja altistuneet opiskelijat ovat olleet eristyksissä ja karanteenissa. Karanteenit jatkuvat, ja niiden kesto arvioidaan yksilöllisesti tilanteesta riippuen.

Turun kaupunki on huolehtinut opiskelijoiden hyvinvoinnista toimittamalla ruokakasseja ja hygieniatarvikkeita eristyksissä oleville opiskelijoille. Toimitusapu jatkuu edelleen. Korkeakoulut tarjoavat opiskelijoilleen runsaasti muuta apua.

Rajaa kontaktit minimiin, hakeudu herkästi testiin

On erityisen tärkeää, että kaikki aikuiset noudattavat koronatilanteeseen liittyviä suosituksia ja rajoituksia. Aikuisten väliset kontaktit on rajattava minimiin, ja testiin on mentävä herkästi.

Jos epäilet altistuneesi virukselle korkeakouluopiskelijoiden epidemiaryppäässä, jää omaehtoiseen karanteeniin ja hakeudu koronatestiin. Sama pätee tilanteisiin, joissa yhteisasumisessa jollakulla todetaan koronavirus.

Opiskelijat voivat käydä koronatestissä Halisten koronantorjuntabussissa (Gregorius IX:n tie 8) arkisin klo 9.30–11 tai TYKSin parkkitalon drive-in -koronanäytteenottopisteessä. Näytteenotto drive-inissä vaatii ennalta tehdyn laboratoriolähetteen sekä ajanvarauksen.

Koronantorjuntabussissa testiin pääsee ilman lähetettä.

Asiasanat: