Turussa todettiin viikolla 11 (15.–21.3.2021) 403 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 400/100 000/14 vrk (22.3.2021). Turun koronatilanteesta johtuen rajoitusten ja koronavarotoimien noudattaminen on edelleen tärkeää. Epidemiatilanne voi hetkessä muuttua yhä huonommaksi.

Viime viikon aikana Turun koronaepidemia huononi erityisesti, kun Ylioppilaskylän laaja tartuntarypäs kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden keskuudessa paljastui.

Koronatilanne on tällä hetkellä huono erityisesti Nummi-Halisten, Varissuon sekä Pansion alueella.

– Kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden tartuntatilanne näkyy tietyillä postinumeroalueilla. Tämän lisäksi Varissuon ja Pansion alueella on edelleen muita alueita enemmän tartuntoja. On kuitenkin tärkeä huomioida, että koronatartuntoja ilmenee kaikilla Turun alueilla, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Turun koronatilanteesta johtuen rajoitusten ja koronavarotoimien noudattaminen on edelleen tärkeää. Epidemiatilanne voi hetkessä muuttua yhä huonommaksi.

Turun kaupunginsairaalassa on hoidettavana muutamia koronapotilaita.

Koronarokotukset käynnistyneet 72–73-vuotiaissa

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 30 873 turkulaista (18,3 %). Kaksi rokoteannosta on saanut 3 477 turkulaista (22.3.2021). Viime viikolla (vko 11) ensimmäisen rokoteannoksen sai 5422 turkulaista. Ensimmäisen rokotteen saaneista lähes 65 % kuului 75–79-vuotiaiden ikäryhmään.

80 vuotta täyttäneistä turkulaisista on rokotettu 86,5 %, 75–79-vuotiaista 82,7 % ja 70–74-vuotiaista 11 %.

Messukeskuksessa rokotetaan tällä viikolla 73 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Parasta aikaa tekstiviestikutsuja lähetetään 72-vuotiaille turkulaisille.

Niiden 73-vuotiaiden ja sitä vanhempien, jotka eivät ole jostain syystä saaneet tekstiviestiä, tulee varata itse rokotusaika joko sähköisen ajanvarauspalvelun kautta (turku.fi/koronarokotus) tai koronarokotuspuhelimesta, p. 02 266 0159 (ma–pe klo 8–14).

Jos tekstiviestillä tarjottu rokotusaika on sopiva, kuntalaisen tarvitsee vain saapua Messukeskukseen viestissä ilmoitettuna ajankohtana. Tekstiviestillä tullutta rokotusaikaa ei tarvitse erikseen kuitata vastaanotetuksi.

Leila-robotti on lähettänyt tekstiviestillä rokotusaikoja jo usean viikon ajan. Tekstiviestien lähetys aloitettiin 78-vuotiaista turkulaisista. Niiden 79 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien, joilla koronarokotus on vielä saamatta, tulee varata itse rokotusaika joko puhelimitse tai sähköisen ajanvarauspalvelun kautta. Kotihoidon asiakkaiden 1. rokotuskierros on valmis.

AstraZeneca-rokotteen käytön osalta Turku odottaa kansallisia ohjeita.

– AstraZenecan rokote on tämän viikon tauolla. Emme ole joutuneet perumaan rokotusaikoja, mutta rokotukset etenevät hitaammin tällä viikolla. Emme tiedä vielä, milloin rokotukset AstraZenecalla jatkuvat, Peltoniemi kertoo.

Lääketieteellisten riskiryhmien rokotuksia päästään jatkamaan siinä vaiheessa, kun 70 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien rokotukset ovet edenneet riittävän pitkälle.

Kaikki ajankohtaiset tiedot rokotuksiin sekä ajanvaraukseen liittyen löytyvät osoitteesta turku.fi/koronarokotus.

Lausteen koulu etäopetukseen, kasvomaskisuositus laajeni perusopetuksessa

Lausteen koulu on siirtynyt kokonaisuudessaan etäopetukseen tartuntaketjujen selvittämiseksi ja opetuksen turvaamiseksi 24.3.–1.4.2021. Koulussa on ollut laajoja altistumisia ja karanteenijaksoja, ja selvästi yli puolet oppilaista on jo aiempien päätösten perusteella poissa koulusta.

– Koulussa ei lähiopetusjärjestelyin voida turvata terveysturvallista ympäristöä eikä laadukasta opetusta nykyisessä pandemiatilanteessa, toimialajohtaja Timo Jalonen toteaa päätöksen perusteluissa.

Koronavarotoimia on lisätty kouluissa entisestään. Turun kaupunki laajensi perjantaina 19.3. kasvomaskin käyttösuositusta koskemaan kaupungin kaikkien koulujen kaikkia vuosiluokkia sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa. Maskeja tarjotaan oppilaille riittävä määrä koulupäivien aikana, ja opettajat opastavat maskien käytössä. Kaupunki muistuttaa edelleen maskien käytöstä myös busseilla ja koulutakseilla kuljettaessa.

Traficomin rajoitusten vaikutukset Fölin liikenteeseen 25.3. alkaen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa matkustajamääriä väliaikaisesti 25.3.–23.4.2021 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueella. Tie- ja raideliikenteessä liikennevälineiden suurin sallittu matkustajamäärä rajattiin korkeintaan puoleen koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Rajoitus koskee kaikkea Fölin liikennettä sillä poikkeuksella, että arkipäivisin rajoitus ei koske vuonna 2008 syntyneitä ja sitä nuorempia matkustajia.

– Fölin 3400 päivittäisestä vuorosta alle yhteen prosenttiin nousee matkustajia koko matkan aikana enemmän kuin puolet auton enimmäismatkustajamäärästä. Koska matkustajia jää myös pois matkan varrella, on sellaisia vuoroja, joilla matkamäärää joudutaan rajoittamaan, vain vähän. Föli pyrkii lisäämään tällaisille vuoroille lisäauton aina kun mahdollista, joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte kertoo.

15.3. voimaan tullutta maskipakkoa on noudatettu pääsääntöisesti hyvin Fölin liikenteessä. Osalla linjoista kasvomaskien käyttö on kuitenkin heikompaa, ja näille linjoille lisätään asiasta kertovaa viestintää.

Turvaväliä muihin matkustajiin tulee pitää aina, kun se on mahdollista: pysäkillä, bussiin noustessa ja mahdollisuuksien mukaan bussin sisätiloissa. Fölin busseissa on nyt noin 40–45 % vähemmän matkustajia kuin normaalisti, joten väljästi matkustaminen todennäköisesti onnistuu. Fölin liikenteessä jäädään jo nyt vähentyneen matkustajamäärän johdosta Traficomin matkustajamäärärajoituksen alle.

Mahdollisuuksien mukaan on hyvä matkustaa ruuhka-aikojen ulkopuolella. Pääsääntöisesti ruuhkaisinta on aamuisin klo 7–8.30 Turun keskustan suuntaan sekä iltapäivisin klo 13–16.30 keskustasta poispäin kulkevissa busseissa.

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset 

Päivähoito: Asemanseudun päiväkodin Käsityöläiskadun yksikkö, Halisten päiväkoti, Härkämäen päiväkoti, Kaerlan päiväkoti, Satuportsan päiväkoti, Uittamon päiväkodin Susiniitynkadun yksikkö

Koulut ja oppilaitokset: Katariinan koulun päätoimipiste, Lausteen koulu, Luolavuoren koulun Sepänkadun yksikkö, Nummenpakan koulun Nummen yksikkö, Raunistulan koulu, Rieskalähteen koulu, Wäinö Aaltosen koulu

Vanhusten asumispalvelut: Mäntyrinteen tilapäishoidossa on todettu 11 koronatartuntaa. Valtaosa asukkaista on saanut jo ensimmäisen koronarokotteen.