Turku osallistuu tänäkin vuonna Earth Hour -ympäristötapahtumaan sammuttamalla valoja lauantaina 27.3. klo 20.30-21.30. Osallistu sinäkin!

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, jossa sammutetaan samana päivänä valot tunnin ajaksi ympäri maapalloa. Valojen sammuttaminen on symbolinen ele, jolla osoitetaan huomio vakavalle asialle: ilmastonmuutoksen kiihtymiselle ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymiselle.

Ensimmäisen kerran Earth Hour järjestettiin vuonna 2007. Vuonna 2020 Earth Houriin osallistui Suomessa tavalla tai toisella 1,4 miljoonaa ihmistä. Turku on osallistunut Earth Hour -tapahtumaan vuodesta 2009 lähtien joka vuosi.

Turku osallistuu Earth Hour 2021 -tapahtumaan sammuttamalla Aurajoen muurivalaistuksen sekä Aurajoen rannan puiden valaistuksen lauantaina 27.3.2021 klo 20.30-21.30. Näiden 1 200 valaisimen lisäksi pimenee Turun kaupunginteatterin taideseinä ja lämpiö, Konserttitalo, Turun linna ja WAM. Kaupungin lisäksi mukana ovat:

  • Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä: Turun tuomiokirkko, Mikaelinkirkko ja Martinkirkko
  • Åbo Akademin säätiö: Sibelius-museo ja Turun Tähtitorni
  • Turun Teknologiakiinteistöt: BioCity, DataCity, Vierailukeskus Joki, ElectroCity, ICT-City, EduCity, Kupittaan palloiluhalli ja TriviumCity
  • Turku Energia: Fibonacci Sequence sekä Artukaisten höyrylaitoksen julkisivun valotaideteos Water Memory - Vesimuisti
  • Turun Seudun Energiantuotanto Oy: Naantalin monipolttoainevoimalaitoksen julkisivun taideteos

Turulla pitkäjänteistä ja ansiokasta ilmastotyötä

Turku on puolittanut alueensa päästöt vuoden 1990 tasosta ja tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta. Uusiutuvan energian osuutta alueen energiajärjestelmässä on kasvatettu nopeasti ja hiilen käytöstä luovutaan kokonaan jo vuonna 2022.

Euroopan Komissio valitsi Turun Euroopan parhaaksi ilmastokaupungiksi vuonna 2020 keskikokoisten kaupunkien luokassa. Valinnan perusteena olivat Ilmastosuunnitelma 2029 ja toteutetut ilmastoteot sekä raportointi ja läpinäkyvyys.

Turku kutsuu kaikki alueen kansalaiset, yritykset ja yhteisöt ilmastotekoihin ja luomaan Pariisin sopimuksen mukaista ilmastoystävällistä 1,5 asteen elämää. Kaupunki on osallistunut myös WWF:n We Love Cities -ilmastokampanjaan, jossa kansalaiset jakoivat ideoita uusiksi ilmastoteoiksi.