Miten kulttuurihyvinvointi toteutuu Turussa kun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee kuluneeksi 10 vuotta? Juttusarjan ensimmäisessä osassa esitellään OmaKirjasto-palvelu, jossa kulttuurista voi nauttia vaikkei pääsisi fyysisesti paikan päälle.

KULTTUURIHYVINVOINNIN JUTTUSARJA

Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. ”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti, ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Tässä juttusarjassa kerrotaan, miten kulttuuri tekee hyvää turkulaisten arjessa tänä päivänä.

Osa 1: OmaKirjasto tuo kulttuurin kotisohvalle
Osa 2: Tanssiteatterista kuoromusiikkiin – taidetta kotoa käsin
Osa 3: Tanssikummi®n kanssa mielenterveyskuntoutuja voi päästä kiinni sanattomaan
Osa 4: Satuvideoista sirkustyöpajoihin – matalan kynnyksen kulttuuria lapsille 
Osa 5: Taidetta kotiin -hanke tuo taiteen iloa ikäihmisille
Osa 6: Elinvoimaa kulttuurista -tapahtumakokonaisuus tuo hyvinvointia ja taide-elämyksiä arkeen
Osa 7: Kulttuuria ja liikuntaa huokein hinnoin
Osa 8: Saavutettavat orkesterit -pilotti vei virtuaaliselle musiikkimatkalle läpi elämänkaaren
Osa 9: Sanataide kannustaa luovaan ilmaisuun
​​​​​​​
Osa 10: Hyvinvoinnin ideahaun oivallukset ilahduttavat monipuolisuudellaan

Intoudu mukaan tuttuihin yhteislauluihin, anna äänikirjojen johdattaa tarinoiden pariin tai tee helppoa tuolijumppaa kotona. Tai miltä kuulostaisivat Bethovenin sävelet omalta kotisohvalta Turun filharmonisen orkesterin tulkitsemana?

– OmaKirjastossa palvelujen pariin pääsee kerran klikkaamalla. Käyttäjä ei eksy netin syövereihin, kertoo palvelun kehittämisessä alusta asti mukana ollut kulttuurikoordinaattori Olli Hirvonen.

OmaKirjasto kokoaa yhdelle sivulle kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluja. Sivusto on luotu erityisesti niille turkulaisille, joiden on vaikea päästä kulttuuripalvelujen pariin korkean iän, sairauden tai vamman vuoksi. OmaKirjasto löytyy osoitteesta omakirjasto.fi. 

Turkulaisissa vanhusten asumispalveluyksiköissä OmaKirjaston Youtube-tililtä lähetetyt reaaliaikaiset yhteislauluhetket ovat olleet korona-aikana suosittuja. Chatissa voi myös ehdottaa omia laulutoiveita Turun pääkirjastossa musisoivalle muutaman hengen orkesterille tai katsoa ikivihreitä klassikkoja jälkikäteen. Laulujen pariin pääsee OmaKirjaston Videot-kohdasta.

Maria Korpela ja Olli Hirvonen muistuttavat Turun pääkirjaston pihalla, että kulttuuri on tärkeä tuoda kaikkien saataville. Moni ei pääse kulttuuripalvelujen ääreen korona-ajan ulkopuolellakaan.

Omaiset ja hoitohenkilökunta viestinviejinä

OmaKirjasto-projekti valmistui vuoden 2020 lopussa. Palvelu on otettu hyvin vastaan erityisesti turkulaisten ikääntyneiden keskuudessa. Nyt valmiiseen palveluun toivotaan lisää käyttäjiä, sillä läheskään kaikki kohderyhmään kuuluvat eivät sen parissa ole. OmaKirjaston kehittämisessä mukana olevan Turun kaupunginkirjaston informaatikko Maria Korpelan mukaan omaiset ja esimerkiksi palvelutalojen työntekijät ovat hyviä OmaKirjaston viestinviejiä. Palvelu onkin noussut tärkeäksi työkaluksi hoitohenkilökunnalle.

– Ihan tuntuu kuin olisin jotenkin erityinen, kommentoi OmaKirjaston käyttäjä.

Käyttäjäkokemusten myötä OmaKirjastoon valittiin tarkoin yhdeksän palvelua ja ne kaikki ovat maksuttomia. Osa on Turun kaupungin tarjoamia palveluja, osa taas valtakunnallisia sivustoja. OmaKirjaston kautta pääsee niin Turun kirjaston e-aineistojen pariin kuin bongailemaan tuttuja kulmia 30-luvun mustavalkokuvista museokeskuksen sivuilta.

– Monet vaivat unohtuvat, kun tarjotaan mielekästä tekemistä. On tärkeää saada tehdä asioita, joista edelleen nauttii, pohtii Korpela.

OmaKirjasto on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi käyttää.

Kulttuuria kaikille

OmaKirjastossa toteutuu sekä esteettömyys että saavutettavuus. OmaKirjaston kirjakassipalvelu, jossa kirjat tuodaan kotiovelle, on myös suosittu. OmaKirjaston kummitoiminta jatkuu koronan helpotuttua, siinä kummit neuvovat kädestä pitäen sivuston käyttöä. Tällä hetkellä neuvontaa OmaKirjaston käyttöön voi saada puhelimen kautta.

– On tärkeää tarjota kaikille tasavertainen mahdollisuus nauttia kulttuurista, sanoo Olli Hirvonen.

OmaKirjaston kautta pääsee helposti myös Yle Areenan sivuille tai elokuva-arkisto Elo-netiin, josta löytyy vanhoja suomifilmejä. Celia-netistä taas löytyy lukemattomia äänikirjoja, asiakkaaksi pääsevät lukemisesteiset. Virtuaalikirkon kautta voi katsella jumalanpalveluksia ja Liikunta-kohdasta löytyvät esimerkiksi yhdeksänkymppisen Laura Kuusisen vetämät tuolijumpat.

OmaKirjastossa aiotaan tulevaisuudessa pureutua entistä enemmän yksinäisyyden vähentämiseen. Suunnitteilla on ryhmiä ja kerhoja, jotka toimisivat verkossa.

– Niissä koteihinsa sidotut ihmiset pääsisivät kohtaamaan oikeasti muita ihmisiä, kertoo Hirvonen.

OmaKirjaston kirjakassipalvelu tuo kirjat kotiovelle.

Kulttuuripääkaupunkivuosi näkyy vieläkin

Tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Vuodesta 2011 on jäänyt Hirvosen mieleen erityisesti kaksi asiaa. Silloin otettiin käyttöön jokaiselle laitoksessa asuvalle kulttuurisuunnitelma, johon merkitään vanhuksen kiinnostuksen kohteet. Suunnitelman myötä esimerkiksi lempimusiikit ja mieliruuat jäävät ylös, jolloin niitä voidaan toteuttaa myös vaikkapa muistin huonontuessa.

Nyt kulttuurisuunnitelmaa ollaan toteuttamassa myös kotona asuville ikääntyneille. Hirvosta ilahdutti myös erityisesti kun vuonna 2011 Turun filharmoninen orkesteri aloitti ensimmäisenä Suomessa Turun konserttien lähettämisen ilmaiseksi verkossa. 

Digitaaliset palvelut helpommiksi

Olli Hirvosen mukaan suuri ongelma on digitaalisten palveluiden hankala käytettävyys monelle ihmisryhmälle. Jo yksi huono käyttäjäkokemus voi riittää, niin ettei käyttäjä enää eksy palvelun pariin.

Turku onkin muiden suurten kaupunkien kanssa mukana Lämpiö-hankkeessa, jossa kehitetään yhteistä digialustaa ikäihmisten kulttuuripalveluille. OmaKirjasto olisi tarkoitus liittää tähän palveluun.

Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. ”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti, ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Tässä juttusarjassa kerrotaan, miten kulttuuri tekee hyvää turkulaisten arjessa tänä päivänä.

Teksti ja kuvat: Annina Ranimo