Tee oma pehmeä pääsiäispupu leikkiin tai koristeeksi. Kaavat löytyivät vuoden 1960 Nasta-lehdestä.

Pääsiäispupu tunnettiin tietyillä alueilla Saksassa jo 1600-luvulla. 1850-luvulla makeis- ja lelutuottajat ottivat pupun omakseen lapsille suunnatussa tuotannossa. Pääsiäiskortit, usein jänisaiheisia, ovat niin ikään saman aikakauden tuote Saksassa. Pohjoismaissa ja Suomessa pääsiäispupu on verrattain uusi ilmiö, toki 1940-luvun pääsiäiskortteja löytyy Kuralan Kylämäen kokoelmassa. 

Tarvitset

  • Kaava-arkin
  • Läpinäkyvää paperia kaavojen jäljentämiseen
  • Kangasta – melkein mikä laatu tahansa käy, kunhan ei liian paksu. Villakangas/verka muotoutuu hyvin.
  • Halutun väristä ohuempaa kangasta korvien sisäosiin
  • Täytevanua tai villaa
  • Nuppineuloja (ja kangasliitu tai kynä), sakset, silmäneula, mielellään pitkä kapea
  • Ompelulankaa (napinläpilankaa tassujen kiinnitykseen)
  • Nappeja tai helmiä– silmiksi, kuonoksi (nappeja etutassujen kiinnitykseen)

Aloitus

Kokoa kaava-arkki, jäljennä ja leikkaa kaavat. Merkkaa kohdat A ja B.  Siniset osat ovat pupun osia, mustat viivat nallen osia, ja punaiset mäyräkoiran. Aseta kaavat kaksinkertaiselle kankaalle. Tarvitset 2 sivukappaletta (1), 2 korvakappaletta (3), 4 etutassukappaletta (4),1 pupun takatassu/pohjakappale (2) ja 1 ympyrä, halkaisija n. 5 cm, hännäksi (ei löydy kaava-arkista) sekä 2 korvien sisäosaa eri kankaasta.

Leikkaa pupun osat. HUOM! kaavassa ei ole saumavaroja, joten lisää 3-5 mm saumavaraa riippuen kankaasta. Liian isot saumavarat hankaloittavat pupun kokoamista – osia on vaikea saada sopimaan yhteen.

Ompelu koneella tai käsin

Harsi tai kiinnitä hyvin nuppineuloilla aluskappale sivuosiin. Ompele sivut erikseen pisteistä A pisteeseen B. Ompele sivukappaleet (pupun ”pääosa”) oikeat puolet vastakkain kohdasta B kohtaan A. Muista jättää aukko täyttämistä varten! Kavenna saumavarat mahdollisimman kapeiksi ja leikkaa tarvittaessa pieniä lovia niissä kohdissa, jossa sauma kaartuu, jotta saumasta tulee käännyttäessä tasainen. Ompele etutassujen osat oikeat puolet vastakkain. Jätä aukko täyttämistä varten. Siisti saumavaroja täytä ja sulje sauma käsin.

Ompele korvien kappaleet oikeat puolet vastakkain. Jätä sivuissa noin 1 cm verran ompelematta, jotta kääntäminen onnistuu helpommin. Siisti saumavarat, käännä ja silitä. Muotoile häntä pyöreästä kangaskappaleesta ulkoreunat työnnetään ”napin” sisään täytteeksi.

Kokoaminen käsin

Kiinnitä etutassut, joko ompelemalla tai nappien avulla. Jos valitset nappikiinnityksen niin etutassuja voi liikuttaa. (nappi-etutassu-kokovartalonläpi-toinen etutassu-nappi-ja takaisin muutaman kerran). Kiinnitä korvat ja häntä. Ompele silmät ja kuono paikoilleen. Muista kunnon kiinnitykset, jos pupu on leikeissä mukana!

Uusi persoonallinen ystäväsi on valmis!