Näyttely herättelee henkiin vanhan ajatuksen kaiken kauniin ja yltäkylläisen turhuudesta ja katoavaisuudesta ja tuo sen historian kautta nykypäivään, koskettavan lähelle nykyihmistä.

Vanitas 23.4.2021–14.8.2022

Näyttely on Turun museokeskuksen kokoelmanäyttely ja se esittelee runsain mitoin museon upeita esine- ja taidekokoelmia sekä arkistojen aarteita. Näyttelyssä pääsee kurkistamaan upeisiin ja kohtalokkaisiin mustavalkoisiin studiovalokuviin, kokemaan kultapeilien säihkettä ja kimallusta ja näkemään upeita asuja eri aikakausilta.

Näyttelyssä katsojalle piirtyy perin inhimillinen kuva turhamaisesta, ylellisyyttä rakastavasta ja yltäkylläisyyteen pyrkivästä ihmisluonnosta sekä suuresta elämänjanosta ja kuolemanpelosta. Ihannoimme ja tavoittelemme nuoruutta, kauneutta ja kaikkea ylellistä – ja samalla pelkäämme vanhenemista, kuolemaa ja kaiken maallisen menettämistä. Olemme ristiriitaisia: toisaalta ihaillen katselemme itseämme ja saavutuksiamme peilistä, mutta samalla raivokkaasti kritisoimme turhamaista luontoamme. Näyttelyn teemoihin johdattelevat näyttelyä varten luodut koskettavat runot, jotka ovat kirjoittaneet runoilijat Juhani Brander, Susinukke Kosola, Hanna Storm, Sinikka Svärd ja Jouni Teittinen.

Vanitas-sana on latinaa ja tarkoittaa turhuutta. Vanitas on taidehistoriassa jo renessanssin aikana tunnettu kuvatyyppi, joka eli huippukauttaan 1600-luvulla. Taiteessa Vanitas muistuttaa meitä ihmisen kuolevaisuudesta, elämän lyhyydestä ja maallisen rikkauden katoavaisuudesta ja kaiken turhuudesta. Vanitas-kuvatyyppiä edustavissa maalauksissa nähdään monenlaista symboliikkaa. Yltäkylläisten asetelmien jo parhaan kukoistuksensa nähneet tulppaanit kuihtuvat, tiimalasin hiekka valuttaa hukkaan kuluvaa aikaa ja saippuakuplat muistuttavat meitä kaiken hetkellisyydestä pääkallon viestiessä kuoleman vääjäämättömyydestä.

Vanitas-näyttely houkuttaa meitä jälleen katsomaan peiliin.

Vanitas-näyttelyn näyttelytekstit luettavissa tästä (pdf)

 

Asiasanat: