Turun kaupunki lähettää tervehdyskirjeet tänä vuonna 65 vuotta täyttäville asukkaille poikkeuksellisesti vasta syksyllä vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi.

Lisätietoja:   

– Vuonna 1956 syntyneet saavat kirjeen kaupungilta syksyllä. Kirje sisältää tuttuun tapaan Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan tarjoamat vapaaliput liikunta- ja kulttuuripalveluihin. Liput tulevat olemaan voimassa koko vuoden 2022, joten kaikille jää runsaasti aikaa lippujen käyttämiseen, kertoo liikuntapalveluvastaava Roosa-Mari Neitola Turun kaupungin liikuntapalveluista.  

Turun kaupungin liikuntapalvelut tiedottaa kirjeen lähettämisaikataulusta syksyllä. Tervehdyskirjeitä on lähetetty vuodesta 2014 alkaen. 

Viime vuoden kokeilulipukkeet ovat voimassa 2021 loppuun  

 Vuosi sitten keväällä lähetetyn tervehdyskirjeen vapaaliput ovat poikkeuksellisesti voimassa vuoden 2021 loppuun, joten kirjeet kannattaa edelleen säilyttää. Lipukkeita pääsee käyttämään heti, kun kaupungin uimalaitokset, kuntosalit ja Turun filharmonisen orkesterin palvelut ovat avoinna normaalisti. Turun linnassa vuoden 2020 lipukkeita voi käyttää jo nyt, kun varaa paikan turku.fi/vierailemuseoissa -sivulla.

Pienikin liike parempi kuin ei mitään

Vaikka koronapandemia on henkisesti raskasta aikaa ja monet harrastukset ovat tauolla, on erityisen tärkeää ylläpitää kuntoa. Neitola kehottaa harrastamaan sellaisia liikkumisen muotoja, joista tykkää ja joista tulee hyvä olo. Silloin niitä tulee myös varmimmin tehtyä. Liikkuminen luonnossa, jumppaaminen kotona ja liikkeen lisääminen arkeen parantaa mielialaa, mutta myös ylläpitää lihasvoimaa, tasapainoa ja kestävyyskuntoa.  
– Pienistä valinnoista rakentuu pikkuhiljaa isompi kokonaisuus. Vaikka lähteminen ja aloittaminen on välillä vaikeaa, on lyhyenkin ulkoilun tai muutaman jumppaliikkeen jälkeen parempi fiilis ja seuraavalla kerralla on helpompaa saada itsensä liikkeelle, Neitola muistuttaa.

Kotona tehtäviä jumppavinkkejä on koottu osoitteeseen turku.fi/liikkeellenetissa. Sieltä löytyy maksutta ohjeita moneen makuun.  

Ulkoilua ja kulttuuria jokaiseen makuun

Metsässä tai luontopoluilla liikkuminen lisää mielen hyvinvointia ja haastaa mukavasti tasapainoa. Ympäri kaupunkia on upea kuntoratojen ja luontopolkujen verkosto. 

– Jos ulkoilet mieluummin kaupunkimaisemissa, historiaan ja kulttuuriin tutustuen, ovat kulttuurikuntoilureitit juuri sinua varten. Polkuihin ja reitteihin voit tutustua osoitteessa turku.fi/polut. 

Ulkona voi harjoittaa myös lihasvoimaa. Turun ulkokuntosaleilla saa helposti tehtyä hyvän treenin lenkin lomassa. Lähimmät ulkokuntoilulaitepaikat voi etsiä netistä: turku.fi/ulkokuntoilulaitteet. 

– Jos et löydä itsellesi sopivaa tarjontaa tai muuten haluaisit keskustella liikkumiseen liittyvistä asioista, kannattaa pirauttaa liikuntapalveluvastaavalle. Yhdessä voimme miettiä keinoja liikkeen lisäämiseksi, Neitola kehottaa.

Myös kulttuuria voi harrastaa rajoituksista huolimatta: kaupungin museoista Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, Biologinen museo, Turun linna ja WAM ottavat vastaan 10 vierasta ajanvarauksella, turku.fi/vierailemuseoissa. Turun filharmoninen orkesteri soi maksuttomina verkkokonsertteina osoitteessa tfo.fi/live ja Kaupunginteatterin Somenäyttämön lähetykset jatkuvat teatterin FB-sivulla perjantaisin klo 18.