THL tiedotti 7.4. että AstraZenecan rokotteen käyttö jatkuu toistaiseksi Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu. 14.4. THL kertoi, että muita koronarokotteita (Comirnaty- tai Moderna-rokote) voidaan käyttää toisen rokoteannoksen antamiseen niille alle 65-vuotiaille, joilla toinen rokoteannos tulee ajankohtaiseksi lähiviikkojen kuluessa. (päivitetty 14.4.2021)

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet: 

  • aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai  

  • hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).  

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.  

Seuraamme Turussa tiiviisti THL:n linjauksia AstraZenecan suhteen ja noudatamme koronarokotuksissa kansallisia ohjeita.  

Euroopan lääkevirasto EMA arvioi tämän viikon aikana yhteyttä erittäin harvinaisten, vakavien verisuonitukosten ja AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteen välillä. THL arvioi rokotteen käyttöä kuultuaan EMAn arvion ja selvitettyään tukosten yleisyyttä Suomessa terveydenhuollon rekisterien avulla. 

Alle 65-vuotiaiden rokotussarjan jatkamista muilla rokotteilla selvitetään

Jos olet alle 65-vuotias riskiryhmäläinen ja saanut ensimmäisellä rokotuskerralla AstraZenecan rokotteen, ei yleistä kansallista linjausta rokotesarjojen jatkamisesta samalla aineella vielä ole. THL esitti kuitenkin 14.4., että jo nyt muita koronarokotteita (Comirnaty- tai Moderna-rokote) voidaan käyttää toisen rokoteannoksen antamiseen niille alle 65-vuotiaille, joilla toinen rokoteannos tulee ajankohtaiseksi lähiviikkojen kuluessa.

65-vuotiaiden ja heitä vanhempien rokotettavien tehosteannokset annetaan samalla rokotteella kuin ensimmäisellä rokotuskerralla.