Turun kaupungin tarjoaman kolmiulotteisen kaupunkitietomallin sisältämää aineistoa on laajennettu ja tarkennettu avoimena datana jo loppuvuodesta 2020. Kuluvan kevään aikana Turku laserkeilaa koko kaupungin alueen, minkä tuloksia päästään katsomaan syksyllä 2021.

Kaupunkitietomallikuvassa mukana myös mallinnetut sillat.

Uusia avoimia aineistoja ovat muun muassa sillat, jotka ovat ladattavissa Turun internetkarttapalvelimelta SketchUp- ja dwg-muodossa. Aiemmin julkaistut kaupunkitietomalliaineistot, vuoden 2017 laserkeilausaineistot ja rakennusmallit löytyvät edelleen Turun internetkarttapalvelimelta.

CityGML-aineisto ladattavissa

Turun kaupunki tarjoaa kaupunkitietomallin aineistoa avoimena datana nyt myös OGC:n CityGML 2.0-standardin mukaisesti WFS-rajapinnan kautta. CityGML-standardin mukaisia kohdetyyppejä voidaan ladata eri tarkkuustasoilla.

  Laserkeilaus aiempaa laajemmalta alueelta

  Turun kaupunki on yhteistyössä Naantalin kaupungin kanssa hankkimassa kevään 2021 aikana koko kaupungin kattavan ilmakuvauksen ja laserkeilauksen materiaalin. Tavoitteena on saada entistä laadukkaampaa ja tarkempaa ilmakuva- ja laserkeilaus-aineistoa aiempaa laajemmalta alueelta. Laserkeilausaineistosta saadaan päivitettyä Turun kaupungin maanpintamallit ja rakennusten 3D-mallinnusta voidaan laajentaa. Tarkempi ilmakuva-aineisto vähentää turhia maastokäyntejä ja antaa hyvän pohjan monelle suunnittelulle.  

  Lennot tullaan suorittamaan lehdettömään aikaan huhtikuun aikana. Silloin saadaan laserkeilauksen maanpinnan muodot tarkasti, kun kasvillisuus ei haittaa näkyvyyttä. Ilmakuvauksen ja laserkeilauksen valmistavia maastotöitä on tehty pääsiäisen alla ympäri Turkua, ja maalattuja ja rakennettuja signaaleja on ilmestynyt moniin paikkoihin.

   

   

  Asiasanat: