Turun kaupunki julisti viime vuoden syksyllä Sirkkalan kouluun toteutettavasta taidekokonaisuudesta avoimen taidekilpailun, joka oli avoinna kaikille Suomessa toimiville taiteilijoille ja taiteilijaryhmille. Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä yhteensä 63 ehdotusta, joiden joukosta palkittiin kolme ehdotusta.

Sirkkalan koulun taidekilpailu

 • Kilpailu oli avoinna 2.11.2020-7.2.2021.
 • Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä yhteensä 63 ehdotusta.
 • Palkittujen teosten joukosta valitaan kouluun toteutettava teoskokonaisuus kevään 2021 aikana.
 • Teoksen kokonaiskustannukset tulevat olemaan 75 000 €.

Lisätiedot kilpailusta ja taidehankkeesta

Ville-Matti Rautjoki, apulaisintendentti
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

 

 

 

Maikki Rantalan katutaidetta ja tiilireliefiä yhdistelevä ehdotus voittajaksi

Kilpailun ensimmäinen palkinto myönnettiin helsinkiläisen kaupunki- ja katutaiteilija Maikki Rantalan ehdotukselle KrokoTIILIN teleportti. Voittajaehdotus on seinämaalausta ja tiilimateriaalia eri tavoin hyödyntävä kokonaisteos, johon sisältyisi laaja koulun oppilaiden kanssa toteutettava työpajakokonaisuus. Katutaiteeseen ja Turun arkeologisiin löytöihin pohjautuva teos olisi toteutettavissa sekä rakennuksen sisätiloihin että pihamaalle. Tuomaristo arvosti ehdotuksessa rakennusten sisäosien ja piha-alueen yhdistämistä saman visuaalisesti vahvan, kekseliään ja eri käyttökohteisiin muunneltavan teeman ympärille. Ehdotuksessa miellytti myös tiilimateriaalin käyttömahdollisuudet ja sen yhdistäminen osaksi seinämaalausta. Esimerkkikuvat seinämaalausten toteutuksesta jakoivat tuomariston mielipiteitä, ja runsaiden kuvapintojen osalta toivottiin hieman pelkistetympää ja rauhallisempaa esitystapaa ja kuva-aiheistoa.

Ensimmäinen palkinto 5 000 €: Maikki Rantala: KrokoTIILIN teleportti. Havainnekuva.

Laura Hokkasen laajalle levittäytyvät puu ja betoniveistokset toiselle sijalle

Toiselle palkinnolle ylsi kankaanpääläisen kuvataideopiskelija Laura Hokkasen ehdotus nimeltään Kram. Teosehdotus koostuu viidestä suuresta ja kahdestakymmenestä pienestä betoni- ja puuveistoksesta, jotka levittäytyvät uudisrakennuksen, pihan ja tontilla jo olemassa olevien rakennusten alueelle. Ehdotuksessa veistosten kädet kiemurtelevat koulun eri tilojen läpi ja yhtyvät pihalla oleviin suurikokoisiin hahmoihin. Teoksen lähtökohtana on ajatus kokonaisuuden hahmottumisesta ja täydentymisestä lapsen kasvaessa ja eri osien toimimisesta myös suunnistusapuna koulun alueella. Tuomaristo arvosti erityisesti ehdotuksen kokonaisvaltaista ja lapsen kasvua seuraavaa tilallista sijoittelua sekä teosaiheen ja sen osien soveltuvuutta osaksi koulumaailmaa. Teososien lopullinen ulkonäkö ja veistojälki sekä tekninen toteutus osaksi koulurakennusta jäi mietityttämään tuomaristoa.

Toinen palkinto 3 000 €: Laura Hokkanen: Kram. Havainnekuva.

Turkulaisen Heini Ahon kulmateema nousi kolmanneksi

Kolmas palkinto myönnettiin turkulaisen Heini Ahon ehdotukselle ”Kaikki kulmat ovat erilaisia, kaikki kulmat ovat samanlaisia”. Ehdotus koostuu eri materiaaleista irti leikatuista kulmista ja niistä kootuista reliefeistä. Teokset muodostavat mielenkiintoisia ja koskettelemiseen houkuttelevia monisävyisiä pintoja. Irti leikatut palat ovat peräisin erilaisista esineistä ja huonekaluista, joilla jokaisella on oma menneisyytensä, värinsä ja patinansa. Yhteen sovitettuna erilaiset palaset muodostavat kauniita ja mielenkiintoisen eläviä yhtenäisiä pintoja. Tuomaristo piti ehdotuksen visuaalisesta ilmeestä ja kekseliäästä toteutuksesta. Tuomariston mielestä kehitettävää löytyi vielä teoksen muodon ja koulumaailman tiiviimmästä yhteen sitomisesta.

Kolmas palkinto 2 000 €: Heini Aho: Kaikki kulmat ovat erilaisia, kaikki kulmat ovat samanlaisia. Havainnekuva.

Sirkkalan koulun uudisrakennuksen valmistuessa Sirkkalabacken ja Sirkkalan koulu yhdistyvät. Uuden koulun nimi tulee olemaan Sirkkala skola (Sirkkalan koulu). Koulun rakennustyöt alkavat elokuussa 2021. Koulu ja siihen liittyvä taidekokonaisuus valmistuvat keväällä 2023.

Taidekilpailun tuomaristo

 • Jouni Anttila, rakennuttajainsinööri, Turun kaupunki
 • Marjo Aurekoski-Turjas, tutkija, Turun museokeskus
 • Sakari Kannosto, kuvanveistäjä, Suomen Taiteilijaseura ry:n edustaja
 • Riitta Kormano, intendentti, Turun museokeskus
 • Laura Kronberg, arkkitehti, kohteen rakennussuunnittelija, Schauman Arkkitehdit Oy
 • Niklas Kronberg, arkkitehti, kohteen pääsuunnittelija, Schauman Arkkitehdit Oy
 • Elise Kurtén, perusopetuksen rehtori, Turun kaupunki
 • Jaana Partanen, taiteilija, Suomen Taiteilijaseura ry:n edustaja
 • Ville-Matti Rautjoki, apulaisintendentti, Turun museokeskus