Merellinen luonto on osa suomalaista kansallismaisemaa, mutta miltä tuo maisema näyttää pinnan alla? Tuttu meri osaa yllättää värikkyydellään ja monipuolisuudellaan, kunhan uskaltautuu pintaa syvemmälle.

Turvallinen museovierailu

  • Museokävijöitä pyydetään huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Kävijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä.
  • Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita. 

Suomen merialueiden vedenalainen maailma on hyvin monimuotoinen verrattuna monien muiden Itämeren maiden rannikkoon. Merialueiltamme löytyy laaja kirjo erilaisia elinympäristöjä ja luontotyyppejä, joista Meren aarteet -näyttely esittelee muutamia. Näyttelyssä sukelletaan Itämeren arvokkaimpien aarteiden luo, ja valokuvat johdattavat kävijän hiekkapohjien hulmuavilta niityiltä kalliorantojen vedenalaisiin metsiin ja suojaisten merenlahtien vetisiin viidakoihin.  

Erilaisten eliöyhteisöjen ja elinympäristöjen lisäksi näyttelyssä nostetaan esiin koko Itämeren ekosysteemin ja sen monimuotoisuuden kannalta merkittäviä avainlajeja. Esimerkiksi rakkohaurulla (Fucus vesiculosus), meriajokkaalla (Zostera marina) ja sinisimpukalla (Mytilus trossulus) on meressä tärkeä rooli laajan vuorovaikutussuhteiden verkoston ylläpitäjänä. Ne tarjoavat ravintoa, elintilaa ja suojaa lukuisille muille lajeille. Jos tällaiset avainlajit kärsivät, koko eliöyhteisön tasapaino on vaarassa romahtaa. 

Mitä emme tunne, emme voi suojella 

Itämeren huonosta tilasta puhutaan paljon, mutta Suomen rannikolta löytyy yhä ihmeellisen kauniita paikkoja, jotka ovat suojelemisen arvoisia. Sukellus Itämeren pinnan alle herättää monissa halun suojella näitä ainutlaatuisia maisemiamme. Suojelun kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että meren eliöstö ja lajien väliset vuorovaikutussuhteet tunnetaan. 

Suuri osa Meren aarteet -näyttelyn kuvista on otettu Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman (VELMU) kartoitustyön ohessa. VELMU on vuodesta 2004 alkaen kerännyt tietoa vedenalaisten luontotyyppien sekä eri lajien ja niiden muodostamien yhteisöjen esiintymisestä Suomen merialueilla. Tätä tietoa tarvitaan niin Itämeren lajien ja elinympäristöjen suojelun edistämiseksi kuin myös meren ja sen luonnonvarojen kestävän käytön tueksi. 

VELMU-ohjelman tuloksista on julkaistu Meren aarteet -niminen kirja, joka valittiin Vuoden luontokirjaksi 2017. Kartoitustyön tuloksiin voi tutustua myös avoimessa VELMU-karttapalvelussa.

Tutustu näyttelyesitteeseen tästä (pdf)

Näyttely Biologisessa museossa 20.4–3.10.2021.

Kuva: Mats Westerbom.