Keskelle pimennettyä näyttelytilaa projisoitu pyramidin mallinen teos kuvaa symbolista matkaa, jolla etsitään viisautta Afrikan alkuperäiskansojen kulttuureista.

”Pyramidin huippu huokuu parantavaa energiaa, ja sen neljä kylkeä kertovat elinvoimaisia tarinoita feminiinisyyden ja maskuliinisuuden tasapainosta.”  Näin Tabita Rezaire kuvailee videoteostaan Ultra Wet – Recapitulation (suom. Ultramärkä – yhteenveto). Keskelle pimennettyä näyttelytilaa projisoitu pyramidin mallinen teos kuvaa symbolista matkaa, jolla etsitään viisautta Afrikan alkuperäiskansojen kulttuureista. Teoksen lähtökohtana ovat perinteet, joissa sekä naisen että Äiti Maan kohtua pidetään pyhänä. Teoksen värikkäät kuviot sekä tyhjyydessä leijuvat kukat, käärmeet ja galaksit kuljettavat katsojan läpi maallisten ja taivaallisten maisemien. Matka alkaa Credo Mutwan, eteläafrikkalaisen kansanparantajan, kotikylästä ja etenee Egyptin hiekka-aavikon kautta tietokonemaailmoihin.

Rezairen teoksissa on kolonialismikriittinen ja feministinen ote. Hän on kiinnostunut muun muassa seksuaalisuuden, kansanparannuksen, globalisaation ja tieteen historiasta. Hänen ilmaisussaan näkyy syvällinen perinteiden tuntemus.

Ranskalainen Tabita Rezaire (s. 1989, Pariisi) on kuvataiteilija, joogi, doula ja maatalousopiskelija. Rezaire työskentelee genrerajoja rikkoen ja etsii kansanparannukseen uusia keinoja verkostotieteestä, jossa tutkitaan niin tietoverkkojen, organismien kuin inhimillisen ajattelunkin verkostomaisuutta. Hän hyödyntää mystiikan ja tieteen kuvastoa, ja näkee yhteyksiä digitaalisen muistin, kehon muistin sekä perimätiedon välillä.

Rezaire asuu Cayennen lähellä Ranskan Guayanassa. Hän rakentaa Amazonin sademetsässä parantajayhteisöä, jota kutsutaan nimellä AMAKABA. Rezaire korostaa henkistymistä ja niin sanotun sydäntietoisuuden löytämistä. Hänen tavoitteenaan on hoitaa siirtomaa-ajan jälkeensä jättämiä haavoja ihmisten kehossa ja mielissä. 

WAMx:n uusi näyttelysarja Cosmic Archeology

Näyttelysarja Cosmic Archeology (suom. Kosminen arkeologia) koostuu neljästä näyttelystä, joissa tarkastellaan mahdollisuutta elää sopusoinnussa ympäröivän maailman kanssa. Näyttelyille on yhteistä tieteisfiktiolle eli scifille tyypillinen ilmaisu, joka tarjoaa keinoja käsitellä muutosta ja epävarmuutta sekä nähdä tekomme seuraukset ekosysteemeille. Mukana ovat Tabita Rezairen lisäksi kuwaitilais-puertoricolainen Alia Farid, chileläinen Patricia Domínguez sekä suomalainen Mox Mäkelä.

Näyttelysarjan on kuratoinut italialainen Lucia Aspesi, joka työskentelee kuraattorina Pirelli Hangarbicocca -säätiöllä Milanossa ja on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin näyttelyhankkeisiin. 

Cosmic Archeology -sarja 2021

  • Tabita Rezaire: Ultra Wet – Recapitulation, 23.4.–6.6.2021
  • Alia Farid: At the time of the Ebb, 11.6.–15.8.2021 
  • Mox Mäkelä: Vieras, 20.8.–10.10.2021 
  • Patricia Domínguez: Green Irises, 15.10.–12.12.2021 
  • Museokävijöitä pyydetään huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Kävijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä.
  • Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita

Kuva: Tabita Rezaire: Ultra Wet – Recapitulation, 2017–2021, multimediainstallaatio, kesto: 11:18 min. Kuva: Royal Standard, Liverpool.