Osana Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa astutaan elokuussa immersiiviseen ja monitaiteiseen suurteokseen Huoneiden kirjaan. Toteutuksessa on mukana satapäinen joukko turkulaisia vapaan kentän taiteilijoita.

TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets lukuisine kumppaneineen toteuttavat Turussa 13.–29.8.2021 valtakunnallisesti ainutkertaisen suurteoksen Huoneiden kirjan. Se pohjautuu Saila Susiluodon samannimiseen proosarunokokoelmaan ja rakentaa kirjan 64 runoa eli huonetta mitä erilaisemmiksi teoksiksi.

Tilalähtöinen teos tarvitsee erityiset puitteet ja se rakennetaan vuosisadan alun vanhaan tehdasrakennukseen Turun Kivipainoon. Esitys muuttaa koko tyhjillään olevan rakennuksen moniaistiseksi elämykseksi täynnä runoutta, teatteria, nukketeatteria, tanssia, musiikkia ja visuaalisia taiteita.

Osallistuja ei katso esitystä, vaan spektaakkelimaiseen teokseen kävellään sisään. Kukin kävijä kulkee oman, ainutlaatuisen reittinsä talon läpi. Herkistyäkseen omalle kokemukselleen, taloon tulijoita kehotetaan kulkemaan siellä yksin.

Kolikko määrää teoksen reitin

Immersiivisen (suom. upottava) teoksen ytimessä on mysteerin ja seikkailun tuntu. Se tarjoaa keskellä kaupungin vilinää sukelluksen oikeasta maailmasta fiktiiviseen, mutta yhtä todelliseen, tutkimaan tuntematonta. Susiluodon runoteoksen kehyskertomuksessa:

”tyttö kävelee tuulenpuhkomaan taloon, löytää vanhan taulukon, se ei ole kirjoitusta, vaan merkkejä … hän ei tiedä, miten edetä talossa joka on suuri, sen lattiat risaiset, huokaavat hänen hengityksensä tahtiin … siksi hän heittää hopeista kolikkoa, ja saadakseen yhden merkin hän heittää kolikkoa kuusi kertaa…”

Kuten kirjan tyttö, kysyy katsoja – tai pikemminkin kulkija – Huoneiden kirjalta omaan elämään kytkeytyvän kysymyksen. Kolikkoa heittämällä hän ”määrää” itselleen huoneen, joka vastaa kysymykseen omalla tavallaan. Kolikon määrittämän reitin lisäksi kutsuu teos kulkijaa myös poikkeamaan siltä.

– Huoneiden kirja herätti minussa heti luettuna halun astua sisään, kulkea kerrosten läpi sekä ajassa että tilassa, antaa huoneiden muuntua ympärillä ja liukua määritelmiensä ohi, teoksen taiteellinen johtaja Alma Rajala kertoo.

Hänen toinen haaveensa on ollut luoda teos, jossa kulkija kokee talon todella huokaavan hänen hengityksensä tahtiin. Teos luokin kokemusmaailman, joka on jokaiselle erilainen, henkilökohtainen.

– Teoksen muoto on haastava, sillä kirja luo huoneet sanoin, me rakennamme niitä myös tiloiksi. Runojen elävyyttä ei saa kuitenkaan kivettää liian valmiiksi. Tuntuma talossa on edelleen hetkellinen ja alitajuinen, kuin koko rakennelma nousisi ja katoaisi aina kullekin kulkijalle erikseen, Rajala jatkaa.

Kulttuuripääkaupunkivuoden juhlaa koronaturvallisesti

Huoneiden kirja on usean merkittävän turkulaisen taiteilijatahon ja Turun kaupungin yhteistyö. Sen toteuttamiseen osallistuu satapäinen joukko monialaisia vapaan kentän taiteilijoita.

- Turun kulttuuripääkaupunkivuotta värittivät monenlaiset uudet ja oivaltavat tapahtumat. Huoneiden kirja kulkee tällä samalla tiellä ja sopii siksi erityisen hyvin kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan, sanoo yhteysjohtaja Antti Kirkkola Turun kaupungilta.

Kirkkola näkee Huoneiden kirjan edistävän myös kaupungin vetovoimaa ja matkailua.

- Huoneiden kirjan on elämyksellinen teos, joka tarjoaa turkulaisille ja täällä vieraileville matkailijoille korkeatasoisen kulttuurielämyksen. Uskon sen saavan katsojia turkulaisten lisäksi myös muualta Suomesta, Kirkkola sanoo.

Huoneiden kirja toteutetaan kaikkien viranomaissuositusten mukaisesti ja terveysturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Huoneiden kirja on teoksena hyvin koronaturvallinen. Se ei kokoa joukkoja yhteen, vaan lähettää kunkin katsojan omalle, yksityiselle seikkailulleen. 140 kulkijaa ja 64 huonetta levittäytyvät rakennuskompleksin noin 2 500 m2:n alueelle. Lisäksi Kivipainon pihapiiri on teoksen käytössä.

“Eikö se joka on saanut suoran vastauksen tahdokin salaisuutta joka kestää läpi elämän?”

Huoneiden kirja

Ensi-ilta 13.8., muut esitykset: 14.–29.8.2021
Vanha Kivipaino, sisäänkäynti Ursininkatu 6, 20100 Turku
Lisätiedot ja tarkemmat esityspäivät:
www.huoneidenkirja.fi

Katso tallenne Huoneiden kirja -teoksen julkistustilaisuudesta.

Asiasanat: