Yli-Maarian koulun liikuntahaaste voitti yläkoululaisille järjestetyn ideakilpailun. Palkinnoksi voittajaluokat saavat hankkia täydennystä välituntivälinelaatikkoon.

Liikuntahaaste syntyi yhteistyön tuloksena

Turun kaupungin perusopetus ja syrjäytymisen ehkäisyn hanke järjestivät yläkoululaisille ideakilpailun, jossa pyydettiin ehdotuksia siihen, miten heidän hyvinvointiaan ja yhdessä tekemistä voisi edistää korona-aikana. 

Ideakilpailuun tuli useita hyviä ehdotuksia, kuten etätyökaluilla järjestettävät tietovisat ja luokan yhteinen pehmolelu tai maskotti. Voittajaksi valikoitui kuitenkin Yli-Maarian koulun liikuntahaaste.

- Ideakilpailun palkinto meni Yli-Maarian kouluun siitä syystä, että kaikki haluttiin koulussa osallistaa johonkin yhteiseen tekemiseen. Tässä tapauksessa koulussa suunniteltiin yhdessä haaste, johon kaikki voivat näin korona-aikana osallistua omalla panoksellaan, tähtäin hyvinvoinnissa ja yhteisessä tavoitteessa, sanoo perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen.

Yli-Maarian koulun oppilaskunnan hallituksen jäsenet alkoivat miettiä, miten he saisivat lisättyä liikuntaa ja yhdessäoloa myös etäkoulupäiviin. Syntyi ajatus koko koulun yhteisestä liikuntahaasteesta, jossa olisi omat sarjat ala- ja yläluokkalaisille. Kilpailuaikaa oli maaliskuun lopussa yksi viikko, ja kilometrejä sai kerätä kävelemällä, juoksemalla ja pyöräilemällä.

Ykkös-nelosluokkalaisten tehtävänä oli kerätä ulkoiluminuutteja. Luokissa oli paperiset taulukot, johon he merkitsivät koulussa ja koulun jälkeen tapahtuvat liikuntasuoritukset.

Viitos-ysiluokkalaiset keräsivät kilometrejä. Jokaisen liikuntasuorituksen jälkeen he nappasivat kuvan liikuntasovelluksesta tai aktiivisuusrannekkeesta ja lähettivät sen oppilaskunnan hallituksen edustajalle. Lopuksi luokan tiedot toimitettiin oppilaskunnan ohjaavalle opettajalle.

Voittajaluokka liikkui keskimäärin 40 kilometriä oppilasta kohti

8C-luokka voitti yläluokkien kilpailun tuloksella 1002 kilometriä, mikä on reilut 40 kilometriä oppilasta kohti. Alaluokilla voiton nappasi kaksi nelosluokkaa melkein 1200 tunnin yhteistuloksella.

Myös 8C:llä opiskelevalle, kisaa järjestäneelle Bea Kraamalle kertyi kilometrejä mukavasti viikon aikana.

- Tein lenkkejä koiran kanssa, ja sunnuntaina pyöräilin kaverin kanssa kaksikymmentä kilometriä.

Osa oppilaista oli vielä ahkerampia.

- Kaksi meidän luokkalaista pyöräili yhtenä päivänä 60 kilometrin lenkin ja yksi taas juoksi 20 kilometrin lenkin. Se joka juoksi lenkin onkin nuorten SM-lentopalloilija, Kraama kertoo.

Etäaikana on tärkeää pitää yllä oppilaiden ryhmähenkeä. Liikuntahaaste tarjosi siihen yhden työkalun.

- Oppilaat tarjosivat toisilleen ulkoiluseuraa ja tsemppasivat muutenkin koko ajan toisiaan. 

Liikuntahaasteen voittaneet luokat saavat palkinnoksi 100 euron lahjakortin, jonka avulla he saavat hankkia lisävälineen välituntivälinelaatikkoon. Palkinto on peräisin Turun kaupungin perusopetuksen järjestämästä ideakilpailusta.