Vaski-kirjastot vaihtavat uuteen kirjastojärjestelmään 19.5.–3.6.2021 välisenä aikana. Tänä aikana Vaski-kirjastot eivät tarjoa lainaus-, palautus- ja varauspalveluja, mutta e-aineistot ja osa kirjaston muista palveluista on käytettävissä. Järjestelmänvaihto mahdollistaa uusien palvelujen kehittämisen ja tuo säästöjä kirjastoille.

Kirjastojen aukioloajat 19.5–3.6.2021

  • Turun kaupunginkirjaston kaikki toimipisteet ovat kiinni 19.–21.5.2021 henkilökunnan koulutuksen vuoksi.
  • 22.5.–3.6.2021 suurin osa kirjastoista palvelee normaalein aukioloajoin.
  • Lähikirjastoista Aunela, Paattinen, Vasaramäki ja Yli-Maaria ovat kiinni koko järjestelmänvaihdon ajan.
  • Kirjastoautot eivät myöskään liikennöi järjestelmän vaihdon aikana. 

Kirjastojen aukioloon ja tarjolla oleviin palveluihin vaikuttavat koronarajoitukset ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

Turun kaupunginkirjaston kaikki toimipisteet ovat kiinni 19.–21.5.2021 henkilökunnan koulutuksen vuoksi. Tämän jälkeen suurin osa kirjastoista palvelee normaalein aukioloajoin. Ainoastaan lähikirjastoista Aunela, Paattinen, Vasaramäki ja Yli-Maaria ovat kiinni koko järjestelmänvaihdon ajan. Kirjastoautot eivät myöskään liikennöi järjestelmän vaihdon aikana. 

Useimmat Vaski-kirjastojen toimipisteet ovat kiinni tai rajoitetusti auki järjestelmänvaihdon aikana. Oman kirjaston aukiolot voi tarkastaa kirjastosta tai osoitteesta vaskikirjastot.fi.

Rajatut palvelut katkon aikana – kaikki e-aineistot käytettävissä

Noudettavana olevia varauksia ei voi palvelukatkon aikana lainata, vaan ne voi noutaa vasta kun uusi kirjastojärjestelmä on toiminnassa. Näiden varausten viimeinen noutopäivä on 15.6. Kirjastot toivovat, että aineistoa ei palauteta järjestelmän vaihdon aikana, koska niitä ei pystytä käsittelemään, eikä niistä voida antaa kuittia. Eräpäiviä ei järjestelmänvaihdon aikana ole.

Uusien kirjastokorttien teko, asiakastietojen päivitys tai maksujen maksaminen ei ole mahdollista, eikä verkkokirjastoon pääse kirjautumaan. Lisäksi omatoimikirjastopalvelut ovat pois käytöstä.

Järjestelmänvaihdon aikana kirjastoissa voi koronarajoitukset sen salliessa aukioloaikoina lukea lehtiä ja muuta kirjaston aineistoa paikan päällä. Saatavuustiedot näkyvät verkkokirjastossa osoitteessa vaskikirjastot.fi. Lukupaikat ovat myös käytettävissä mahdollisten koronarajoitusten puitteissa. Kirjastojen aukioloon ja tarjolla oleviin palveluihin vaikuttavat koronarajoitukset ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

Asiakkaille tarkoitetut lyhyen asioinnin koneet ja muut asiakastyöasemat sekä tulostaminen ovat käytettävissä järjestelmän vaihdon aikana. Lisäksi kaikki e-aineistot ovat käytettävissä. E-aineistojen käyttö vaatii kirjastokorttiin liitetyn pin-koodin.

Ennalta sovitut tapahtumat ja näyttelyt toteutetaan normaalisti koronarajoitukset huomioiden.  Koululaisten kirjastovierailut jatkuvat etäryhmäkäynteinä. Myös sovitut kirjavinkkaukset pidetään etänä.

Koha tuo muutoksia verkkokirjaston käyttäjälle

Uuden järjestelmän myötä asiakas voi palauttaa unohtuneen tunnuslukunsa itse, jos hänen sähköpostiosoitteensa on tallennettu järjestelmään. Asiakas voi jatkossa myös itse päättää oman varaustunnuksensa. Voimassa olevat varaukset voi myös jatkossa keskeyttää vaikka loman ajaksi, mikä on ollut jo pitkään toivottu palvelu.

Jatkossa myöhästymismuistutukset lähtevät oletuksena sähköpostitse. Jos järjestelmässä ei ole asiakkaan sähköpostiosoitetta, lähtevät ilmoitukset kirjeenä. Asiakas saa halutessaan myös lainaus- ja palautuskuitit suoraan sähköpostiinsa. Ennakkoilmoitus eräpäivästä tulee jatkossa vain kerran.

Pelkällä henkilötodistuksella ei voi enää lainata

Uuden kirjastojärjestelmän myötä lainaaminen pelkällä henkilötodistuksella ei ole mahdollista. Vanhan asiakasjärjestelmän aikana kertynyt lainaushistoria katoaa verkkokirjastosta, joten jos sen haluaa säilyttää, se pitää tallentaa suosikkilistaksi 18.5. mennessä. Jos asiakkaalla on monta korttia Vaski-kirjastoihin, vain yksi kirjastokortti siirtyy uuteen järjestelmään.

Avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä Koha on käytössä yleisesti Suomen kirjastoissa, joten sen käyttöönotto Vaski-kirjastoissa mahdollistaa avoimemman kirjastojen välisen yhteistyön.