Turun kaupunki järjesti alueen visuaalisten alojen ammattilaisille suunnatun taidekilpailun, joka oli avoinna 19.3.–21.4.2021. Palkittavat ja toteutettavat hankkeet on valittu ja teokset tulevat olemaan esillä eri puolilla kaupunkia aikavälillä 15.6.–30.9.2021.

Toteutettavat teokset:

Turun kesää ja alkusyksyä elävöittämään ja kaunistamaan valittiin ehdotuksista kymmenen:

 1. Silvia di Iorion KOHTA-installaatio
 2. Aurajoen neito -työryhmän videoteos
 3. Artturi Elovirran ja Juho Vainion LUMINA-julkisivuprojisointi
 4. Elovirta, Krappala, Lauren -työryhmän kuolleita kohtia elävöittävä nykytaideprojekti
 5. Vesa Aaltosen Greetings from Turku -valokuvaprojekti
 6. Kisu Korsin Turku goes Couture -tekstiilitaideteos
 7. Shubhangi Singhin Loitering-projekti
 8. Ateljeetalon taiteilijoiden Viimeinen näyttö -projekti
 9. Kiskokamut-työryhmän kukkivat kasviveistokset
 10. Jaska Poikosen ja Linda Svarfvarin Kasvot kadussa -katuvalokuvateos

Julkista taidetta kulttuuripääkaupungin juhlavuoden kunniaksi

Turussa asuville ja työskenteleville visuaalisten alojen ammattilaisille suunnattu taidekilpailu toteutetaan osana kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa. Kilpailun avulla pyritään tukemaan taiteilijoiden haasteellista työtilannetta ja tuodaan visuaalisia elementtejä kulttuurikaupungin katukuvaan.

Taidekilpailu toteutetaan Turun kaunistamisrahaston vuoden 2020 tuotoilla ja sen järjestämiseen on varattu yhteensä 100 000 euroa, 10 000 euroa kullekin toteutukselle.

Esityksen toteutettavista teoksista valmisteli kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy ja ohjelmakoordinaattori Heli Lempa. Toteutettavat teokset valitsi kaunistamisrahaston koordinointiryhmä, johon kuuluvat infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen, ympäristösuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki, toimialajohtaja Minna Sartes ja intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen.

Toteutettavien hankkeiden valinnassa painotettiin erityisesti taiteellista laatua. Etusijalle asetettiin ehdotukset, jotka toteuttavat yhtä tai useampaa kulttuuripääkaupungin juhlavuoden arvoa: alueellisuutta, yhteisöllisyyttä, yllätyksellisyyttä ja yhteistyötä. Valitut ehdotukset toteutetaan tavoilla, jotka soveltuvat esiteltäväksi julkisessa tilassa tai muulla tavoin mahdollisimman laajan yleisön saavutettavaksi.

Teosten tarkempi esittely:

 • Silvia di Iorio: KOHTA-installaatio
  KOHTA-installaatio toteutetaan Rauhankadun päähän, nurmialueelle Portsakodin palvelukodin viereen. KOHTA on kymmenen puisen elementin muodostama installaatio, joka kutsuu spontaaneihin kohtaamisiin, keskusteluihin, esityksiin ja toimintaan. Puurakenteiset elementit valmistaa turkulainen puuseppä Okko Pajari. Teos elävöittää aluetta sekä ilahduttaa viereisen palvelukodin väkeä, ohikulkijoita ja alueen asukkaita koronaturvallisesti.
 • Aurajoen neito -työryhmä: Aurajoen neito -videoteos
  Vedenalaisen videoteoksen teema on mystinen Aurajoen neito, henkihahmo, joka kulkee ajassa historiasta nykypäivään. Videoteoksessa esiintyy vapaasukeltaja, vesiakrobaatti Salla Hakanpää. Taustalla on äänimaailma, joka sävelen lisäksi kertoo Turun tunnelmista ja tarinoista proosamuodossa. Video heijastetaan pääkirjaston seinään iltojen hämärtyessä loppukesällä. Aurajoen neito -videoteosta voidaan esittää myös verkossa.
 • Artturi Elovirta ja Juho Vainio: LUMINA-julkisivuprojisointi
  Interaktiivinen julkisivuprojisointi toteutetaan WAMbience-tapahtuman yhteydessä ja teos on mahdollista installoida myös pidemmäksi ajaksi. Teos on abstrakti, generatiivinen ja moderni valoteos, joka esittelee kauniin Wäinö Aaltosen museon Aurajoen varren loistavana helmenä pimenevässä syysillassa ja luo iloa sekä toivoa paremmasta katsojilleen. Teos ei jätä pysyvää fyysistä jälkeä projisoitavan kiinteistön julkisivuille, mutta edesauttaa vastaavien teoksien toteuttamisen suunnittelua muissakin kaupungin kiinteistöissä, kohteissa ja tapahtumissa.
   
 • Elovirta, Krappala, Lauren: Kaupungin kuolleiden kohteiden elävöittäminen nykytaiteella
  Työryhmä keskittyy tyhjillään olevien liiketilojen elävöittämiseen nykytaiteella. Kuratointisuunnitelmassa on mukana 16-32 paikallista taiteilijaa. Vaihtelevissa tiloissa esitetään taidetta ja taiteilijoiden henkilökuvia. Kukin taiteilija tuotantoineen on esillä aina viikon. Kussakin tilassa on 1-3 projisointia taiteilijan teoksista, videoitu taiteilijahaastattelu sekä autenttisia teoksia. ​
   
 • Vesa Aaltonen: Greetings from Turku
  Greetings from Turku (GFT) on valokuvaprojekti, joka levittäytyy Turun keskustan erilaisilla Turku-aiheisilla kuvakokonaisuuksilla. Greetings from Turku -projektiin sisältyy postikorttisarja, joka levittäytyy ilmaisjakeluna ympäri kaupunkia. GFT:n yhteydessä toteutetaan valokuvanäyttely, joka pystytetään ulkotilaan, jossa laajalla yleisöllä on mahdollisuus tutustua näyttelyyn. Greetings from Turku jalkautuu myös sosiaaliseen mediaan. Projektille perustetaan Instagram-tili, jossa voidaan jakaa yleisön omia Turku-aiheisia kuvia. Sosiaalista mediaa varten voidaan toteuttaa myös esimerkiksi Instagram-storyssä käytettävä filtteri, jonka avulla kuka tahansa voi saada oman kuvansa suoraan virtuaaliseen korttipohjaan. 
   
 • Kisu Korsi: Turku goes Couture
  Teos on käsintehty, uniikki couture-puku keskeisellä paikalla kaupunkia, ihmisten arkireittien varrella. Juhlapuku on esillä torson päällä ja tuodaan korokkeelle varta vasten sille rakennettuun lasiseen suureen vitriiniin suojaan säältä ja ilkivallalta. Puku valaistaan iltaisin helmaosan alta, jolloin helman kankaan aaltomaiset kuviot nousevat esiin. Teos on kuin moderni veistos, mutta eläväisten materiaaliensa vuoksi helpommin lähestyttävä kuin kivi- tai pronssiveistos. Samalla se herättää ajattelemaan taiteen moninaisuutta.
   
 • Shubhangi Singh: Loitering-projekti
  Projekti tutkii sitä, mikä tila ei-valkoiseksi rodullistetulla naisella on kaupunkitilassa. Turun linnasta jokivarteen ja Tuomikirkon alueelle levittäytyvät paikkasidonnaiset teokset yhdistelevät visuaalisia ja tekstuaalisia anekdootteja, jotka haastavat katsojan pohtimaan sosiaalisia, rodullisia ja sukupuolisia hierarkioita. Teokset valmistetaan säänkestävistä kangasmateriaaleista sekä puukehyksistä. Singh on kutsuttu Arte ry:n ylläpitämään residenssiin tutustumaan Turkuun ja toteuttamaan teos eräänlaisena johdantona Arten järjestämälle kaupunkitaideseminaarille Turun linnassa 15.10.2021.
   
 • Ateljeetalon taiteilijat: Viimeinen näyttö - Parrantien ateljeetalon avoimet ovet 
  Projekti kutsuu kokoon ateljeetalossa toimineet merkittävät, paikalliset taiteilijat entisiin työtiloihinsa ja antaa heille vapaat kädet rakentaa tilaan omannäköisensä teoskokonaisuus.  Näyttelynomaisen ripustuksen sijaan ja lisäksi koko tilaan rakennetaan yllätyksellisiä teosratkaisuja ja installaatioita. Myös talon laajaa tonttia​ hyödynnetään. Projektista tehdään myös julkaisu.
   
 • Kiskokamut-työryhmä: Kukkivat kasviveistokset
  Taiteilijat Suvi Aarnio ja Simo Ruotsalainen toteuttavat eri kaupunginosiin vaiheittain ilmestyviä ja eri aikoihin kukkivia kasviveistoksia. Teokset on mahdollista kokea sekä paikan päällä että digitaalisesti videoiden kautta. Kolmiulotteiset teokset toteutetaan pehmeän ja kovan kuvanveiston keinoin, yhdistellen käsityö- ja tekstiilitaidetta muovailuun ja veistämiseen. Kasviveistokset reagoivat rakennetun ympäristön yksityiskohtiin ja ihmisen kädenjälkiin.
   
 • Jaska Poikonen ja Linda Svarfvar: Kasvot kadussa -katuvalokuvateos
  Kaupunkilaisten potreteista koostuva katu-/ympäristötaideteos toteutetaan teokselle soveltuvaan paikkaan maan tasalle. Teos koostuu noin 300 A1-kokoisesta mustavalkopotretista, joissa kuvattavina on laaja otos turkulaisia ihmisiä eri puolilta kaupunkia. Kuvat otetaan alkukesästä ja valmiit, tulostetut kuvat liisteröidään tai muulla tavalla kiinnitetään katuun niin, että kaupunkilaiset voivat kävellä niiden päällä ja ihailla teosta.