Kulttuurikuntoilu tuo maksuttomat reitit kaupunkilaisten ja matkailijoiden ulottuville. Vastavalmistunut reitti Synnin ja oikeuden paikat 1600-luvulla vie tutustumaan vanhaan Turkuun. Patsastelu-kartan kolmannella osuudella reitin voi 17.5. alkaen kokea lisätyn todellisuuden avulla aivan uudesta näkökulmasta.

Kulttuurikuntoilureitit yhdistelevät kulttuuria ja liikuntaa, teemat vaihtelevat reiteittäin. Reittivaihtoehtoja on jo vajaat 20, osa reiteistä on myös ruotsiksi, englanniksi sekä selkokielellä.

– Kulttuurikuntoilulla voi saada ulkoiluun tarvitsemansa päämäärän. Turkulaiset voivat karttojen avulla tutkailla omaa kotikaupunkiaan uusin silmin, inspiroitua tutusta kaupunkiympäristöstä ja samalla ulkoilla raittiissa ilmassa. Myös matkailijoille kulttuurikuntoilukartat tarjoavat mielenkiintoisen ja erilaisen tavan tutustua Turkuun, kertoo kulttuurikoordinaattori Irina Niemimäki Turun kaupungin vapaa-aikatoimialalta.

Uusi reitti Synnin ja oikeuden paikat 1600-luvulla esittelee kaupungin historiaa 

Turun kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlavuonna kulttuurikuntoilureitistö täydentyy 17.5. uudella Synnin ja oikeuden paikat 1600-luvulla -reitillä (K-16), joka johdattaa rikosten, synnintekijöiden ja rangaistusten maailmaan. 

Osa 1600-luvun kartasta, joka esittelee keskeisiä paikkoja Turussa. Kuva: TMK/Riksarkivet.

– Reitillä käydään vanhoilla rikospaikoilla sekä tutustutaan niihin paikkoihin, missä synnintekijöitä myöhemmin rangaistiin. Rangaistusten tarkoitus oli toimia pelotteena ja saada ihmiset välttämään tekoja, joista seurasi esimerkiksi hirttäminen tai vaikkapa tuhkana tuuleen kylväminen. Tekojen taustat ja kuvaukset tapahtumien kuluista ovat peräisin 1600-luvun oikeuspöytäkirjoista, kertoo tutkija Sanna Kupila Turun museokeskuksesta.

Reitti pohjautuu tietokirjailija Veli Pekka Toropaisen 13 pyöveliä – Päätöntä menoa 1600-luvun Turussa -teokseen. Reitin pituus on noin neljä kilometriä.

Lisätty todellisuus aktivoi Patsastelu-reitillä 

Patsastelu-kartta vie ulkoveistosten ja ympäristötaideteosten äärelle, nyt kartan kolmesta reitistä yksi täydentyy lisätyllä todellisuudella. Historiallinen Turku ja yliopiston alue -reitti tutustuttaa patsaisiin animaatioiden, videoiden, hauskojen runojen ja tietoiskujen avulla. Lisäksi patsastelun lomassa voi tehdä erilaisia tehtäviä ja taukojumpata. Lisätty todellisuus syventää patsaiden tuntemusta ja houkuttelee katsomaan taidetta uudella tavalla.

Walter Runeberg: Pietari Brahen muistomerkki Brahenpuistossa, Kuva: Kaisa Ausmaa.

Digitaalinen sisältö on suunnattu erityisesti lapsiperheille, mutta ilahduttaa hauskuudellaan vanhempaakin väkeä. Sisällön on suunnitellut ja toteuttanut Humanistisen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden kulttuurituottajaopiskelijoiden ryhmä. 

– Maksuttoman Arilyn-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen tai muuhun älylaitteeseen. Kun sovelluksella skannaa Patsastelu lapsiperheille -vihosta kuhunkin patsaaseen liittyvän kuvan, pääsee näkemään lisätyn todellisuuden sisältöjä näytöllä, kertovat projektin opiskelijakoordinaattorit Oonamilla Itämetsä ja Jemina Joensuu.  

Patsastelu lapsiperheille -vihon voi ladata tai tulostaa Kulttuurikuntoilun verkkosivuilta ja paperinen versio on alkuun jaossa pääkirjastossa, Turkuseuran toimistossa ja matkailuneuvonnassa Kauppatorin Monitorissa. Myöhemmin toukokuussa vihko on saatavana kaikista Kulttuurikuntoilukarttojen jakopisteistä. 

Lisättyä todellisuutta on mahdollista kokeilla pop up -reitillä 17.5.2021 alkaen kesä- ja syyskauden ajan.

Kulttuurikuntoilubingo käynnissä kesäkuun loppuun asti 

Kulttuurikuntoilubingo sisältää haasteita, joihin voi osallistua kesäkuun loppuun asti läheisten kanssa ajasta ja paikasta riippumatta.

 

Bingokupongin voi ladata verkkosivuilta www.turku.fi/2021 tai noutaa paperisen version kirjastoista, Monitoreista, liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelupisteestä tai Turku-pisteestä. 

Bingoon osallistuneiden kesken arvotaan mm. lippuja ja rannekkeita liikunnan ja kulttuurin pariin, Turku-tuotteita sekä aktiivisuusrannekkeita.

Kulttuurikuntoilukartat sähköisenä ja paperisena

Kulttuurikuntoilun reittikarttoja on jaossa muun muassa Turun kirjastoissa ja Monitoreissa, reitit löytyvät myös kulttuurikuntoilun verkkosivuilta ja maksuttomasta Citynomadi-mobiilisovelluksesta. 

Kuva: Vilma Hildén.

Kuntoilijoilta toivotaan sosiaaliseen mediaan kuvia ja tunnelmia reiteiltä kautta vuoden tunnisteella #kulttuurikuntoilu. 

Kulttuurikuntoilu on yksi kulttuuripääkaupunkivuoden pysyvistä jäljistä. Kulttuuri tekee edelleen hyvää! 

Tutustu lisää: turku.fi/kulttuurikuntoilu