Turun kaupunki julkaisee seitsemällä kielellä infovideoita, joiden tavoitteena on kannustaa turkulaisia rokottautumaan koronavirusta vastaan.

Tarve monikielisen lisäinfon tekemiseen nousi kaupungin eri toimijoiden lisäksi maahanmuuttajayhteisöiltä itseltään, jotka huolestuivat, kun heidän keskuudessaan ja omankielisissä somekanavissa leviää erilaisia rokotteisiin liittyviä pelkoja ja huhuja. Ne liittyvät muun muassa rokotteen turvallisuuteen ja tehoon sekä siihen, että rokotus aiheuttaisi lapsettomuutta. 

Videoiden kieliksi valittiin venäjä, turkki, kurdi, farsi, arabia, somali ja englanti. Näin pyritään tavoittamaan mahdollisimman paljon asukkaita, jotka eivät lue kaupungin suomen, ruotsin tai englannin kielillä jatkuvasti tehtävää infomateriaalia koronasta.

- Halusimme palvella monikielisiä asukkaita paremmin sekä lieventää pelkoja ja tukea maahanmuuttajien kanssa työskenteleviä informaation levittämisessä. Videot ovat hyvä tapa saada tietoa välitettyä laajalle kohderyhmälle, kertoo Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila.

Esiintyjiksi videoille pyydettiin maahanmuuttajataustaisia turkulaisia. Videoilla puhuttu keskustelu on käsikirjoitettu ennakkoon. Keskustelun kulku on kuvitteellinen, mutta se sisältää eri yhteisöissä kiertäviä todellisia huhuja koronarokotuksen herättämistä epäluuloista. Asiasisällön ja tieteelliset faktat on tarkistanut Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Videoiden suunnittelussa on ollut mukana useita tahoja Turun kaupungilta ja maahanmuuttajayhteisöistä. Yhteisöt myös auttavat tiedon välittämisessä. Turun Infotori jakaa videoita monikielisiin neuvontapisteisiin ympäri Suomea. Seitsemällä eri kielellä tehdyt videot ovat vapaasti myös muiden kaupunkien käytettävissä.

Videot julkaistaan Turun kaupungin YouTube-kanavalla ja muissa sosiaalisen median kanavissa.

Videoiden käsikirjoitus suomeksi.

Videot Turun kaupungin YouTube-tilillä: