Turussa todettiin viikolla 19 (10.–16.5.2021) 70 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 93/100 000/14 vrk (18.5.2021). Tartunnanjäljitysprosentti on n. 85 %. Tartunnanlähteitä ovat edelleen lähipiiri, työpaikat, sama talous sekä ulkomaat.

Turun kaupunki toivoo kaikilta kaupunkilaisilta vastuullista käytöstä vapaa-ajalla. Vaikka rajoituksia on kevennetty, on edelleen tärkeä noudattaa koronavarotoimia, jotta hyvä suuntaus epidemiatilanteessa jatkuisi. Rajoitustoimet on aiheellista muistaa myös vapaamuotoisissa tapaamisissa, esimerkiksi Turun jokirannassa.

– Kokkolan epidemia on hyvä esimerkki siitä, kuinka nopeasti perustasolta voidaan siirtyä leviämisvaiheeseen. Varotoimia tarvitaan ja jokaisen, niin nuoren kuin aikuisenkin, on syytä noudattaa niitä niin pitkään, kunnes koko Suomen väestö on saatu kattavasti rokotettua. Vain hyvällä rokotuskattavuudella voimme vaikuttaa koronapandemiaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Rokotusaikoja jaetaan jo 40–49-vuotiaille turkulaisille

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 70 635 turkulaista (41,9 % 16 vuotta täyttäneistä turkulaisista 17.5.2021). Yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on 90,9 %, 70–79-vuotiaiden 92,8 % ja 60–69-vuotiaiden 84,1 %. Rokotukset ovat vielä käynnissä yli 50-vuotiaissa ja rokotuskattavuus on tällä hetkellä 55–59-vuotiailla 79,1 % ja 50–55-vuotiailla 43,1 %.

otanrokotteen.turku.fi-sivun kautta yhteystietonsa on jättänyt hiukan yli 30 000 turkulaista. Yhteystietonsa jättäneiden kesken rokotusaikoja jaetaan nyt 40–49-vuotiaille.

– Toivomme, että jokainen rokotteen haluava jättäisi yhteystietonsa sivulle. Jaamme aikoja vain ilmoittautumissivun kautta, emme siis enää lähetä rokotusaikoja yleisesti kaikille, ylilääkäri Suvi Vainiomäki muistuttaa.

Leila-robotti lähettää rokotusaikoja otanrokotteen.turku.fi-sivulle yhteystietonsa jättäneiden kesken satunnaisjärjestyksessä ikäryhmä kerrallaan touko-elokuun aikana. Ilmoittautumisjärjestys ei ole rokotusjärjestys, vaan rokoteaikoja annetaan vanhimmasta ikäryhmästä alkaen kohti nuorempia.  Oma ilmoittautuminen on helppo poistaa järjestelmästä, mikäli saakin rokotteen oman työterveyshuollon kautta.

Sivusto palvelee kolmella kielellä seuraavissa osoitteissa:

Rokotehävikki on Turussa pientä. Turkulaiset käyvät tunnollisesti rokotuksilla ja ikäryhmittäinen rokotuskattavuus on hyvä. Rokotehävikkiin voidaan vaikuttaa sillä, että henkilökunta laittaa rokotteita käyttökuntoon pitkin päivää, eikä koko päivän rokote-erää valmisteta aamulla valmiiksi. Käytössä on myös varalista, josta voidaan kutsua esimerkiksi kriittiseen sote-työntekijäryhmään kuuluvia sijaisia ja kesätyöntekijöitä rokotuksille nopealla aikataululla.

Karanteenikäytännöt muuttuvat koronarokotuksen saaneilla ja taudin sairastaneilla

THL on muuttanut 18.5. ohjeistustaan karanteenikäytännöistä rokotettujen tai koronataudin sairastaneiden osalta. Koronalle altistunutta ei jatkossa määrätä karanteeniin seuraavissa tapauksissa:

  • Henkilö on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko
  • Henkilö on saanut yhden rokoteannoksen 6 kuukauden sisällä siitä, kun hänellä on todettu koronatartunta ja rokotuksesta on kulunut vähintään viikko
  • Henkilöllä on lääkärintodistus alle 6 kuukautta aiemmin todetusta koronatartunnasta.

Tartuntatautilääkäri voi päättää arviossaan toisin ja huomioon on otettava tekijät, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat mm. paikallinen virusmuunnostilanne, ikä ja mahdollinen perustauti. Muuttuneet karanteenikäytännön ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset 

Koulut ja oppilaitokset: Vähä-Heikkilän koulun Uittamon yksikkö.

Muut paikat: Niittykoti 4 koronavirustartuntaa.