Mitä pysyvää kulttuuripääkaupunkivuosi jätti Turkuun? Juttusarjan kolmannessa osassa kerrotaan, miten jazz raikaa Turussa tänä päivänä.

PYSYVÄT JÄLJET -JUTTUSARJA

Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Tässä juttusarjassa kerrotaan, mitä pysyvää vuosi 2011 jätti Turkuun.

Osa 1: Julkiset taideteokset muistuttavat kulttuuripääkaupunkivuodesta
Osa 2: Aurajoen kirsikkapuita tullaan katsomaan kauempaakin
Osa 3: Jazz soi kuorma-auton lavalla ja etäkonserteissa

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna aloitettu Flame Jazz -konserttisarja sysäsi Turun kulttuuriseen muutokseen jazz-rintamalla. Nykyään jazzin ammattimainen konserttitoiminta on ympärivuotista, ja se taipuu korona-aikana vaikka kuorma-auton lavalta soitettuihin jazzin kotiinkuljetuksiin. 

– Turku tunnetaan aktiivisena ja laadukkaana jazz-kaupunkina. Yleisöä on hyvin nuoremmasta vanhempaan asti, ja liput myyvät eri tavalla kuin ennen, sanoo Jazz City Turun toiminnanjohtaja Jussi Fredriksson.

Jazzin pariin on päässyt vuoden ajan Flame Jazz Stream -etäkonserteissa. Myös Turku Jazz Festival toteutettiin keväällä etänä ja ruutujen ääreen löysi parhaimmillaan yhtä aikaa parisataa ihmistä.

Jazzia voi kuulla niin yhden solistin kuin suuren big bandin tulkitsemana – ja kaikkea siltä väliltä. Baltic Sea Jazz Orchestra musisoi Aurajoen rannalla vuonna 2015. Kuva: Olli Sulin

Toukokuun lopussa järjestetään toista kertaa viimeksi nopeasti loppuun myydyt jazzin kotiinkuljetukset. Niissä muutaman päivän ajan kuorma-auto kiertää turkulaisten pihoja neljä jazzmuusikkoa kyydissään.

– Riskiryhmäläiset ja vanhemmat ihmiset ovat joutuneet olemaan neljän seinän sisällä pitkään. Siinä on aika erityinen fiilis, kun huippubändi tulee omalle pihalle soittamaan, sanoo Fredriksson.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävät jazz-risteilyt ovat olleet huippusuosittuja. Ricky-Tick Big Band soitti Flame Jazz Cruisella 2013. Korona-aikana risteilyt ovat olleet tauolla. Kuva: Olli Sulin

Jazz City Turun toiminta koostuu Flame Jazz -konserttisarjasta, perinteikkäästä 52-vuotiaasta Turku Jazz Festivalista ja 30 paikallisesta ammattimuusikosta koostuvasta Turku Jazz Orchestrasta. Kulttuuripääkaupunkivuoden tuli-teemasta nimensä saanut, 10-vuotissynttäreitään viettävä Flame Jazz -konserttisarja on vuosien kuluessa laajentunut ympärivuotiseksi. 

Poikkeusajan ulkopuolella rytmimusiikin taitureita on voinut kuulla Turussa viikottain pienistä klubeista suuriin konserttisaleihin. Myös suositut jazz-risteilyt ovat vetäneet väkeä.

– Flame-jazzia lähdin tekemään juuri sillä ajatuksella, että saataisiin Turkuun uutta jazz-kulttuuria, mikä silloin täältä puuttui. Jossain määrin siinä ollaan nyt kymmenen vuoden aikana onnistuttu, pohtii Fredriksson.

Jussi Fredrikssonin mukaan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna huomattiin, että jazz vetää väkeä ja Turussa on tyhjiö sen osalta. Kuva: Tero Ahonen

Flame Jazzin alullepanijaltakaan ei ole liekki jazzin pariin sammunut. Ammattimuusikon pääprojektissa, Jussi Frekdriksson Triossa, soittimena on piano ja kesällä on tulossa uusi levy. Musiikkityylissä kiehtoo sen monimuotoisuus ja improvisaatio: jazzissa voi tapahtua mitä vain.

– Jazz ei ole yhdestä puusta veistettyä, siihen muuntautuu erilaisia elementtejä, vaikutteita ja yllätyksiä. Jazzissa kiehtoi alkujaan vapaus soittaa miten haluaa.

Tällä hetkellä jazzia voi kuulla Flame Jazz Stream -etäkonserteissa. Vuonna 2020 Kaisa´s Machine -yhtyeen keikka striimattiin Logomosta. Kuva: Sanna Vartiainen

Jazz voi olla vaikkapa elokuvallista seikkailumusiikkia, konemusiikkia tai kansanmusiikkivaikutteista –joita kaikkia kuullaan Flame Jazz Stream – etäkonserteissa. Perinteisten saksofonin, klarinetin ja kontrabasson lisäksi voi korviin kantautua ääniä myös vaikkapa arabialaisesta oud-kielisoittimesta.

Tälle kesälle on suunnitteilla Archipelago Sea Jazz, uusi neljän festivaalin sarja Kemiönsaaressa, Korppoossa, Ruissalossa ja Ahvenanmaalla. Kansainvälisiä tähtiä on vuosien aikana nähty Turussa lukuisia ja tullaan näkemään koronarajoitusten salliessa myös tänä kesänä.

Flame Jazzin 10-vuotisjuhlia tullaan viettämään 30.10. teemalla "Kymmenen konsertin juhlapäivä Turun tuomiokirkolta Logomoon". 

Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 2/2021.