Skanssin biodiversiteettipuiston suunnitelmasta on valmistunut luonnos. Skanssin puistoon on tulossa lähes 20 yksityiskohtaisemmin rajattua vyöhykettä, joilla luontoa kehitetään eri tavoin. Suunnitelmaluonnoksesta toivotaan palautetta jatkotyöskentelyä varten.

Skanssin biodiversiteettipuiston suunnitelmasta on valmistunut luonnos. Suunnitelmaluonnoksen on laatinut Turun kaupungin tilaamana Villi Vyöhyke Ry.

Pyydämme luonnoksesta palautetta alueesta ja aiheesta kiinnostuneilta. Palautetta voi antaa sähköpostilla kaavoitusarkkitehti Taina Riekkiselle. Pyydämme toimittamaan kommentit viimeistään maanantaina 7.6.2021.

Lataa suunnitelmaluonnos tästä.

Mikä biodiversiteettipuisto?

Biodiversiteettipuistossa luonnon monimuotoisuuden vaaliminen eroaa perinteisistä suojeluun ja säästämiseen perustuvista luonnonsuojelualueista. Ideana on, että luontoa hoidetaan, ennallistetaan ja kasvatetaan suunnitelmallisesti.

Skanssin puistoon on tulossa lähes 20 yksityiskohtaisemmin rajattua vyöhykettä, joilla luontoa kehitetään eri tavoin. Alueelle lisätään esimerkiksi monimuotoisuudelle tärkeää lahopuuta sekä niittyjä ja ketoja, joilla vaalitaan harvinaisia paikallisia kasvilajeja. Puistoon istutetaan myös harvinaisempia kotimaisia puulajeja. Lehdoista poistetaan kuusia.

Puiston pinta-ala on noin 20 hehtaaria. Osa puistossa tehtävistä toimenpiteistä on kokeellisia ja ne tehdään yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Tavoitteena on, että Skanssin kokeilut auttavat kehittämään luonnon monimuotoisuuden suojelussa käytettäviä menetelmiä koko Suomessa.

Skanssin alueesta on tarkoitus luoda samalla houkutteleva ulkoilu- ja virkistysalue turkulaisille. Alueella panostetaan myös asukkaiden ympäristökasvatukseen.

Viheralueet osana Skanssin suunnittelua

Viheralueet ja puistot ovat olleet alusta asti tärkeässä osassa Skanssin kaupunginosan suunnittelua. Osa puistosta toteutetaan kaupunkimaisena. Tälle osalle suunnitteilla on esimerkiksi esteettömiä reittejä, puistopenkkejä, liikuntapuisto, ulkokuntosali ja leikkipaikka. Rakennetut puiston osat ovat myös tärkeässä roolissa alueelle satavan veden hallinnassa: puistoa halkoo oja, joka johtaa sadevedet hallitusti kohti luonnonarvoiltaan arvokasta Jaaninojaa.

Puiston laitamilla sijaitsevia alueita halutaan kuitenkin säilyttää alueina, joilla olemassa oleva kasvillisuus osittain säilyy, mutta samalla luonnon monimuotoisuutta kehitetään aktiivisesti. Luonnon köyhtyminen etenee ja biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden vaalimiselle on tarvetta. Tämän vuoksi alueen länsireunalle suunnitteilla on biodiversiteettipuisto, jossa testataan, miten luonnon monimuotoisuutta voi lisätä kasvavassa Turun kaupungissa.

Asiasanat: