Kirkkopuiston Terassilla viljellään tänä kesänä yrttejä ja muita syötäviä hyötykasveja. Myös kaupunkilaiset pääsevät halutessaan työntämään kätensä multaan. Terassiviljelypäivänä tiistaina 1.6. kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita istutustalkoisiin ja kuulemaan tietoa kaupunkiviljelystä.

Terassiviljelypäivä 1.6.2021

Kirkkopuiston Terassi, Tuomiokirkkotori

  • Hyötykasvien istutustalkoot klo 16 alkaen.
  • Illan aikana kuullaan puheenvuoroja Dodon kaupunkiviljelyn asiantuntijalta ja Turun kaupungin ilmastotiimiltä.
  • Talkootapahtumassa voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi hoitamaan viljelyksiä kesän ajan. Ilmoittautuminen onnistuu myös sähköpostitse Minttu Kuuselalle, minttu.kuusela@dodo.org.
  • Tapahtuma on avoin kaikille, ja järjestelyissä huomioidaan turvavälit.

Dodo ry

Turun kaupungin laatikkoviljely

Turun kaupunkiviljelijöiden ryhmä Facebookissa

Talkoiden yhteydessä tutustutaan kaupunkiviljelyyn ja kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus liittyä viljelysten hoitorenkaaseen. Syksyn koittaessa luvassa on kaikille avoin sadonkorjuutapahtuma.

Kaupunkiviljelyprojekti toteutetaan yhteistyössä ympäristöjärjestö Dodo ry:n, Kirkkopuiston Terassin, Valonian, Turun kaupungin ja kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kaupunkilaisten kesken. Tavoitteena on lisätä vehreyttä ja viihtyisyyttä kaupungissa, tuoda hyötykasvien viljelyä lähemmäs niin asukkaita kuin vierailijoita sekä luoda yhteisöllisyyttä kaupunkiviljelyn keinoin.

- On hienoa nähdä, kuinka viljely lisää viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä kaupungissa sekä asukkaiden kiinnostusta lähiympäristöönsä. On mahtavaa päästä aloittamaan toimintaa näkyvästi myös Turussa tänä kesänä, sanoo Dodo ry:n Turun vastaava Minttu Kuusela. Dodo aloitti kaupunkiviljelytoimintansa Helsingissä vuonna 2008 ja on ollut alullepanija monissa kaupunkiviljelyprojekteissa.

Kaupunkiviljely kytkeytyy myös Turun kaupungin ilmastotyöhön ja luonnon monimuotoisuuden tavoitteisiin.

- Ilmastonmuutokseen varautumisessa voidaan hyödyntää luontopohjaisia ratkaisuja, jotka samalla tukevat luonnon monimuotoisuutta ja kaupunkilaisten osallistumista. Kaupunkiviljelyn ja vehreän kasvillisuuden lisääminen vaimentaa tiettyjä ilmastonmuutoksen haittoja kuten lämpösaarekkeen voimistumista hellejaksoina. Viihtyisässä ja terveellisessä kaupungissa asukkaat myös liikkuvat mielellään kestävästi kävellen ja pyöräillen, Turun kaupungin ilmastotiimin Niina Ruuska kertoo.

100 viljelylaatikkoa vietiin käsistä

Kaupunkiviljelyä kokeiltiin Turussa ensi kerran vuonna 2016, jolloin Turun kaupunki aloitti viljelylaatikoiden jakelun kaupunkilaisille. Laatikot saivat ilahtuneen vastaanoton ja innostus on jatkunut. Vuonna 2020 viljeltiin jo yli 250 paikassa.

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaupunki jakoi tänä vuonna 100 uutta viljelylaatikkoa kaupunkilaisten käyttöön. Hakemuksia tuli lähes tuplasti enemmän, noin 180. Hakijoina oli sekä yksittäisiä kaupunkilaisia että yhdistyksiä.

- Jaossa oli tänä vuonna kaksinkertainen määrä laatikoita verrattuna viime vuoteen. Hakijoitakin oli tuplaten, ja kahden ensimmäisen hakupäivän aikana saimme jo 100 hakemusta. On hienoa, että kaupunkiviljely kiinnostaa kaupunkilaisia, Turun kaupunkiympäristötoimialan asukaskoordinaattori Mika Maaskola sanoo.