Turussa todettiin viikolla 20 (17.–23.5.2021) 55 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 60/100 000/14 vrk (18.5.2021). Tartunnanjäljitysprosentti on 78 %. Yleisimmät tartunnanlähteet ovat lähipiiri, sama talous ja ulkomaanmatka. Tällä hetkellä epidemiatilanne eri kaupunginosien välillä on tasoittunut eli tartuntoja löytyy ympäri Turkua.

– Koronatilanne on rauhoittumaan päin. Jos ilmaantuvuuden lasku jatkuu, pääsemme toivottavasti kesäkuussa pois leviämisvaiheesta. Koulujen päättymiseen liittyvissä pienimuotoisissa perhejuhlissa on hyvä muistaa edelleen koronavarotoimet, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Rokotusaikojen jako 40 vuotta täyttäneille jatkuu edelleen

Ensimmäisen rokoteannoksen on Turussa saanut 76 586 turkulaista (45,4 % turkulaisista 25.5.2021) ja molemmat rokoteannokset 17 235 (10,2 % turkulaisista).

Yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on 91,2 %, 70–79-vuotiaiden 92,8 % ja 60–69-vuotiaiden 85,2 %. Rokotuksia annetaan edelleen myös yli 50-vuotiaille ja rokotuskattavuus on tällä hetkellä 50–59-vuotiaille 75,7 %. 40–49-vuotiaiden rokotukset ovat aktiivisesti käynnissä ja rokotuskattavuus on tällä hetkellä 28,3 % (24.5.2021).

– Erityisesti 45–54-vuotiaiden ikäryhmissä rokotekattavuutta pitää saada paremmaksi. Siksi kannustan kaikkia tähän ikäryhmään kuuluvia jättämään yhteystietonsa otanrokotteen.turku.fi-sivuille, jos ei ole vielä saanut rokotetta, Peltoniemi kannustaa.

otanrokotteen.turku.fi-sivun kautta yhteystietonsa on jättänyt n. 35 000 turkulaista. Tällä viikolla rokotusaikoja lähetetään 40–42-vuotiaille. Lähipäivinä Turussa siirrytään jakamaan rokotusaikoja 30–39-vuotiaille. Viime viikolla tekstiviestillä rokotusajan saaneista aikansa perui tai vaihtoi 1,2 %.

Leila-robotti lähettää rokotusaikoja Otanrokotteen-sivulle yhteystietonsa jättäneiden kesken satunnaisjärjestyksessä ikäryhmä kerrallaan touko-elokuun aikana. Ilmoittautumisjärjestys ei ole rokotusjärjestys, vaan aikoja annetaan vanhimmasta ikäryhmästä alkaen kohti nuorempia. Oma ilmoittautuminen on helppo poistaa järjestelmästä, mikäli saakin rokotteen oman työterveyshuollon kautta.

Sivusto palvelee kolmella kielellä seuraavissa osoitteissa:

Kansallinen koronarokotustodistus lisätään Omakanta-palveluun 26.5.

Suomessa otetaan tänään käyttöön maksuton kansallinen koronarokotustodistus. Se on käytössä, kunnes EU:n koronatodistus korvaa sen loppukesästä. Kansalliset rokotustodistukset päivittyvät Omakantaan vaiheittain. Turun kaupungilla on valmiudet ottaa todistus käyttöön heti.

Koronarokotustodistuksesta löytyy tieto kansalaisen saamista koronavirusrokotuksista. Siinä eivät näy negatiiviset koronatestit tai sairastettu koronavirustauti. Tiedot rokotuksesta kirjautuvat viiveellä Omakanta-palveluun. Todistus on sähköinen ja sen voi halutessaan tulostaa itse Omakanta-palvelusta. Todistusta ei voi saada tulostettuna rokotuksen yhteydessä. Jos Omakanta-palvelua ei pysty käyttämään, on todistus mahdollista pyytää myöhemmin esimerkiksi omalta terveysasemalta tai työterveyshuollosta.

Todistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista. Henkilön on ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii. Turun koronarokotuspuhelimessa ei voida vastata kysymyksiin muiden maiden kansallisista linjauksista.  

Näillä näkymin EU-asetus koronatodistuksesta tulee voimaan 30.6. Jäsenmaiden tulee ottaa todistus käyttöön kuuden viikon sisällä asetuksen voimaantulosta. Kun EU:n koronatodistus astuu voimaan, löytyy myös se Omakanta-palvelusta. Suomi ja muut EU-maat voivat halutessaan hyväksyä rajanylitystilanteissa myös muita koronaan liittyviä todistuksia.

Kevätjuhlia vietetään koronavarotoimin

Päiväkodeissa ja kouluissa järjestettävät kevätjuhlat sekä ylioppilas- ja päätösjuhlat järjestetään ilman isoja kokoontumisia ja vain rajatulle määrälle lapsia ja nuoria, mikäli turvaväleistä voidaan huolehtia. Huoltajia, läheisiä tai muita juhlavieraita ei kutsuta paikalle.

Turun kaupunki suosittelee ottamaan yksityisten valmistujaisjuhlien suunnittelussa huomioon Lounais-Suomen AVIn antamat, 31.5. asti voimassa olevat kokoontumisrajoitukset sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemat vinkit: Turvalliset juhlat – vinkkejä järjestäjille ja osallistujille.

Turun ammatti-instituutin (TAI) kevätjuhlat etänä

Kevään aikana ammattiin valmistuneiden nimet julkaistaan Turun ammatti-instituutin verkkosivuilla perjantaina 28.5. TAI kutsuu kaikki TAItaviksi valmistuneet 2021 -päätösjuhlavideon ensijulkaisuun 28.5. klo 8. Video julkaistaan TAIn YouTube-kanavalla, jossa se on vapaasti katsottavissa.  

Valmistuvat kutsutaan myös mukaan viettämään #TAIskoolaa somehetkeä 28.5. klo 18 alkaen. Käyttämällä #TAIskoolaa tunnistetta voi kuvata tunnelmia ja merkitä TAIn Instagram-tilin (@TAIturku) mukaan. Juhlatunnelmia jaetaan illan aikana TAIn somekanavissa.

Työväenopiston syksyn kursseille ilmoittautuminen alkaa

Ilmoittautuminen Turun suomenkielisen työväenopiston syksyn kursseille alkaa maanantaina 31.5. klo 11 osoitteessa opistopalvelut.fi/turku. Ilmoittautuminen Åbo svenska arbetarinstitutin syksyn kursseille alkaa keskiviikkona 11.8. klo 18 osoitteessa aboarbis.fi.

Kevään koronainfotilaisuudet päättyvät

Turun kaupungin Facebookin ja Teamsin kautta pitämät infotilaisuudet päättyvät tältä keväältä. Kevään 2021 aikana järjestettiin 19 koronainfotilaisuutta. Tilaisuudet ja niiden tallenteet tavoittivat keskimäärin 2 000 katsojaa viikossa.

Turun kaupunki on järjestänyt julkisia koronainfoja koronapandemian alusta lähtien. Infoja on pidetty maaliskuusta 2020 alkaen 52 kappaletta. Niissä on ollut keskimäärin 1 500 katsojaa. Kaikkiaan lähetykset ovat tavoittaneet 68 408 katsojaa.

Viikoittainen tiedote ja lehti-ilmoitukset Turun koronatilanteesta ja rokotusten edistymisestä julkaistaan juhannukseen saakka. Koko kesän ajan ajantasaisin tieto Turun koronatilanteesta ja rokotuksista päivittyy nettisivuillemme:

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset 

Varhaiskasvatus: Kerttulin päiväkoti

Koulut ja oppilaitokset: Cygnaeus skola, Ilpoisten koulu, Raunistulan koulu