Kesällä Forum Marinumissa on koettavissa entistä laajempi, elämyksellinen Merikeskus, jossa upea saaristo tuodaan kosketusetäisyydelle. Uusi näyttely avautuu yleisölle kesän kynnyksellä 28.5. ja täydentää pysyvästi Forum Marinumin tarjontaa.

Saaristomeren saarien ja luotojen lukumäärän mukaan nimetty näyttely 40 000+ tuo yhteen saariston ihmiset, elämäntavan ja luonnon.

Näyttely 40 000+ on täynnä hauskaa toiminnallista sisältöä, johon kaiken ikäisten kävijöiden on helppo tutustua. Vieraille tarjotaan elämyksiä, inspiraatiota sekä kohokohtia saariston tarjonnasta.

Minidokumentit tutustuttavat saariston asukkaiden elämään ja ääniteoksessa pääsee Turku-Tukholma -matkalle. Merelliseen maisemaan voi uppoutua videoteoksessa, joka kuljettaa katsojan ympäri saariston, vuodenajasta ja tunnelmasta toiseen. Kaarevan tilan seinille heijastettu pysäyttävä teos tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua luonnon äärellä.

- Näyttelystä saa vinkkejä vastuulliseen matkailuun saaristossa. Saaristo tarjoaa upeita elämyksiä matkailijalle, mutta samalla sen ainutlaatuista luontoa pitää suojella. Näyttelyssä voi kokeilla pelejä, jotka osoittavat, miten oman arjen valinnat vaikuttavat meren tilaan, kertoo koordinaattori Selina Raunio.

Meren ja saaristoluonnon erikoisuuksia ihmetellään Åbo Akademin ja Turun yliopiston tutkijoiden kanssa toteutetuissa näyttelykohteissa.

- Tutkimustieto on puettu elämyksiksi ja äänimaisemiksi, jotka tekevät näkyväksi luonnon monimuotoisuutta ja haavoittuvaisuutta meren pienempiä sankareita unohtamatta, kuvailee näyttelysuunnittelija Hanna Niittymäki.

Näyttely on luotu yhdessä laajan kumppaniverkoston kanssa: Visit Turku, Visit Parainen, Visit Kemiönsaari, Visit Naantali, Metsähallitus, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Pidä Saaristo Siistinä ry, John Nurminen Säätiö, Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio ja Ruissalon luontokoulu.

- Kumppaniverkoston laaja-alainen osaaminen ja asiantuntemus valjastettiin kiinnostaviksi sisällöiksi yhdessä ideoimalla ja kehittämällä. Näyttelyn konsepti pohjautuu yhteiskehittämistyöpajoissa määriteltyihin tavoitteisiin ja tarpeisiin, kertoo Archipelago Access -hankkeen projektipäällikkö Ira Lahovuo.

Näyttelyyn voi tutustua koronaturvallisesti. Näyttelyn kävijämäärä on rajoitettu ja käytössä on ennakkovarausjärjestelmä. Varaukset, aukioloajat ja ohjeet turvalliseen vierailuun Forum Marinumin verkkosivuilla forum-marinum.fi.

40 000+ -näyttely on toteutettu osana Turun kaupungin ja Tukholman saaristosäätiön yhteistä Archipelago Access -hanketta yhteistyössä Forum Marinumin ja laajan kumppaniverkoston kanssa. Archipelago Access on saanut rahoitusta EU:n Interreg Central Baltic -ohjelmasta.