Museolaiva Sigynin vanhoista mastoista rakennettu Juhannusmasto-teos on nähtävillä Turun Varvintorilla 5.7.2021 asti. Teos on toteutettu taiteilijakaksikko FRAUDin eli kanadalaisen Audrey Samsonin ja espanjalaisen Francisco Gallardon, turkulaisten laivanveistäjien ja fiskarsilaisten puuseppien yhteistyönä.

Teoksen taustalla on taiteilijoiden pitkäjänteinen tutkimus suomalaisten metsien ja maailmanlaajuisen merenkulun historiallisista yhteyksistä. Teoksen suunnittelussa tuotiin yhteen puuseppien ja laivanveistäjien elävää perinnetietoa. Kaikki teoksen osat on toteutettu käsityönä aina mastopuiden uusiokäytöstä puisiin keloihin ja kiinnitysköysiin.  

Juhannusmasto on pystytetty Turkuun Sigynin rinnalle yhteistyössä Forum Marinumin kanssa. Teos on toteutettu Turun kaupungin kaunistamisrahaston tuella osana kulttuuripääkaupungin kymmenenvuotisjuhlaa.

Teoksen on tilannut ja tuottanut CAA Contemporary Art Archipelago. Juhannusmasto oli esillä ensimmäistä kertaa Fiskarsissa kesällä 2020 osana Niitty-kesänäyttelyä  yhteistyössä ONOMA-osuuskunnan kanssa. 

Teoksen taustaa 

Vuonna 1887 rakennettu purjealus Sigyn tarvitsi uuden maston vuonna 2018. Tämä  nykyään Turussa sijaitseva museolaiva, viimeinen kaltaisensa puinen kauppalaiva, purjehti pitkään maailman valtamerillä. Toisin kuin sata vuotta sitten, jolloin Euroopan siirtomaavaltojen laivastot oli rakennettu puusta ja suojattu tervalla Pohjolan metsistä, uudeksi mastoksi sopivia puita löytyi koko Suomesta vuonna 2018 vain kourallinen. Lopulta mastoihin tarvittavat kolme puuta saatiin Fiskarsin metsistä.  
 
Vaihtokaupan hengessä FRAUD on ottanut talteen Sigynin vanhat mastot, puomit ja muun merenkulkuesineistön merimuseo Forum Marinumin lahjoittamina. Yhteistyössä veneenveistäjien ja puuseppien kanssa tästä jäämistöstä on suunniteltu ja rakennettu Juhannusmasto Fiskarsiin.   

Tilausteoksen tukijat ja yhteistyötahot

 Teoksen on tilannut ja tuottanut Taru Elfving, CAA Contemporary Art Archipelago. Sen toteutusta 2020-2021 ovat tukeneet Koneen säätiö, Turun kaupungin kaunistamisrahasto, Forum Marinum, Canada Council for the Arts, ONOMA, Fiskarin  laatupuu Oy, Fiskars Oy, Ruusupapu ja Fiskarsin historiallinen arkisto. Teos on  toteutettu yhteistyössä Entisöinti Rinne Oy’n kanssa. 

Teostuotanto on osa Koneen säätiön tukemaa Contemporary Art Archipelago’n  hanketta Aaveet muutoksessa, joka tuo taiteilijoita vuoropuheluun eri alojen tutkijoiden kanssa Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksella Seilissä. Hanke on jatkoa CAAn työlle, joka alkoi Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuoden  ohjelmassa toteutetusta laajasta näyttelyprojektista Turun saaristossa.