Turussa todettiin viikolla 21 (24.–30.5.2021) 23 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 41/100 000/14 vrk (1.6.2021). Tartunnanjäljitysprosentti on 91 %. Kevään torjuntatoimet ovat auttaneet hankalimman epidemiavaiheen yli.

- Turun koronaepidemia on rauhoittunut entisestään ja tämä on erittäin hyvä asia. Torjuntatoimet ovat auttaneet meidät maalis-huhtikuun erittäin hankalan epidemiavaiheen yli ja nyt toukokuun aikana rajoituksia on pystytty keventämään. Rajoituksia kevennetään edelleen, mikäli epidemian hyvä tilanne jatkuu, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo. 

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että Varsinais-Suomi palaa kiihtymisvaiheeseen perjantaina 4.6., mikäli epidemiatilanne pysyy hyvänä. Maskisuositus pysyy edelleen voimassa ja turvavälien noudattamista suositellaan edelleen.

Rokotusaikoja jaetaan 30–37-vuotiaille 

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 83 803 (49,7 % turkulaisista) ja kaksi rokoteannosta 20 842 (12,4 % turkulaisista) kuntalaista. 

Yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on 91,4 %, 70–79-vuotiaiden 92,7 %, 60–69-vuotiaiden 86 % ja 50–59-vuotiaiden 78,9 %. 40–49-vuotiailla rokotuskattavuus on tällä hetkellä 54,8 %. 

otanrokotteen.turku.fi-sivun kautta yhteystietonsa on jättänyt yli 39 000 turkulaista. Rokotusajan ensimmäiselle rokotteelle on saanut yli 16 500 sivun kautta ilmoittautunutta. Tällä viikolla rokotuksia annetaan Messukeskuksessa 38-vuotiaille ja sitä vanhemmille turkulaisille. Rokotusaikoja lähetetään tämän viikon aikana 30–37-vuotiaille.  

Kaikki yli 18-vuotiaat turkulaiset voivat jättää yhteystietonsa otanrokotteen.turku.fi-palveluun. Leila-robotti lähettää otanrokotteen.turku.fi-sivulle yhteystietonsa jättäneiden kesken satunnaisjärjestyksessä ikäryhmä kerrallaan touko-elokuun aikana. Ilmoittautumisjärjestys ei ole rokotusjärjestys, vaan rokoteaikoja annetaan vanhimmasta ikäryhmästä alkaen kohti nuorempia.  Oma ilmoittautuminen on helppo poistaa järjestelmästä, mikäli saakin rokotteen oman työterveyshuollon kautta.  

Sivusto palvelee kolmella kielellä seuraavissa osoitteissa: 

THL:n uudet linjaukset koronarokotuksiin liittyen 

Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita enää varoaikaa, vaan kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi antaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa normaalien rokotusohjeiden mukaisesti.  

BioNTech-Pfizerin Comirnatyn rokote on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Modernan rokote on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 

Raskaana olevien rokottamisesta kertynyt tutkimustieto ja käyttökokemus eivät anna viitteitä turvallisuushuolista. Raskaana oleva voi siis halutessaan ottaa koronarokotteen ja hän saa rokotteen oman ikäryhmänsä mukaisesti. Ennen raskautta aloitetun rokotussarjan 2. annoksen voi myös antaa raskauden aikana. Raskaana oleva saa lisätietoja omasta äitiysneuvolastaan.  

Ulkomailla saatujen koronarokotusten täydentäminen 

Jos henkilö on saanut 1. rokoteannoksen ulkomailla ja rokotevalmiste on Suomessa käytössä, 2. rokoteannos annetaan samalla rokotteella kuin ensimmäinen.  

Jos henkilö on saanut yhden annoksen rokotetta, eikä rokotemerkki ole tiedossa, 2. rokotteeksi annetaan Suomessa käytössä oleva, kyseisen henkilön ikäryhmälle tarkoitettu rokotevalmiste 12 viikon päästä ulkomailla saadusta annoksesta.  

Jos henkilö on saanut täyden rokotesarjan EU:n alueella käytössä olevaa rokotetta, rokotussarja on valmis, eikä hän tarvitse enää rokotetta Suomessa. Johnson&Johnsonin rokotteesta riittää yksi rokoteannos. Jos henkilö on saanut kaksi annosta Sputnik-rokotetta, rokotussarja on myös valmis. Jos henkilö on saanut täyden rokotussarjan jotakin muuta, ei EU:n alueella käytössä olevaa rokotetta, harkitaan tilannetta tapauskohtaisesti.  

Kouluvuosi päättyy, ja kevätjuhlia vietetään koronavarotoimin   

Lukuvuosi Turun kaupungin perusopetuksessa ja lukioissa päättyy lauantaina 5.6.2021. Päiväkotien ja koulujen kevätjuhlat sekä ylioppilas- ja päätösjuhlat järjestetään ilman isoja kokoontumisia ja vain rajatulle määrälle lapsia ja nuoria, mikäli turvaväleistä voidaan huolehtia. Huoltajia, läheisiä tai muita juhlavieraita ei kutsuta paikalle.  

Turun kaupunki suosittelee ottamaan yksityisten valmistujaisjuhlien suunnittelussa huomioon Lounais-Suomen AVIn antamat kokoontumisrajoitukset sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemat vinkit: Turvalliset juhlat – vinkkejä järjestäjille ja osallistujille.  

Ilmoittautuminen Työväenopiston syksyn kursseille käynnissä   

Ilmoittautuminen Turun suomenkielisen työväenopiston syksyn kursseille alkoi maanantaina 31.5. osoitteessa opistopalvelut.fi/turku. Ilmoittautuminen Åbo svenska arbetarinstitutin syksyn kursseille alkaa keskiviikkona 11.8. klo 18 osoitteessa aboarbis.fi.  Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin kesäkurssit palaavat lähiopetukseen. 

Tarkemmat kesän aukioloajat, päivystävät asiakaspalvelut sekä lukuvuoden aloitusajankohdat julkaistaan kasvatuksen ja opetuksen verkkosivuilla turku.fi/opetus
 
Koko kesän ajan ajantasaisin tieto Turun koronatilanteesta ja rokotusten etenemisestä löytyy nettisivuiltamme: