Kulttuurihyvinvoinnin juttusarja
Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. ”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti, ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Tässä juttusarjassa kerrotaan, miten kulttuuri tekee hyvää turkulaisten arjessa tänä päivänä.
Osa 1: OmaKirjasto tuo kulttuurin kotisohvalle
Osa 2: Tanssiteatterista kuoromusiikkiin – taidetta kotoa käsin
Osa 3: Tanssikummi®n kanssa mielenterveyskuntoutuja voi päästä kiinni sanattomaan
Osa 4: Satuvideoista sirkustyöpajoihin – matalan kynnyksen kulttuuria lapsille
Osa 5: Taidetta kotiin -hanke tuo taiteen iloa ikäihmisille
Osa 6: Elinvoimaa kulttuurista -tapahtumakokonaisuus tuo hyvinvointia ja taide-elämyksiä arkeen
Osa 7: Kulttuuria ja liikuntaa huokein hinnoin
Osa 8: Saavutettavat orkesterit -pilotti vei virtuaaliselle musiikkimatkalle läpi elämänkaaren
Osa 9: Sanataide kannustaa luovaan ilmaisuun
Osa 10: Hyvinvoinnin ideahaun oivallukset ilahduttavat monipuolisuudellaan
Korona-aika on koetellut turnauskestävyyttä myös lastenkulttuurin toiminnassa. Koronan vuoksi osa suunnitellusta toiminnasta on jouduttu perumaan tai suunnittelemaan uudelleen hybridimallin mukaisesti tai kokonaan digitaaliseksi.
– On tärkeää, että lapset pääsevät osalliseksi taiteesta ja kulttuurista ja saavat positiivisia kulttuurikokemuksia ja elämyksiä – myös korona-aikana. Lasten kulttuurista osallisuutta ja taideharrastamista on pyritty tukemaan niissä puitteissa kuin se koronarajoitukset huomioiden on ollut mahdollista, kertoo lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen Turun kaupungilta.
Koulutaiteilija- ja päiväkotitaiteilijatoiminta on korona-ajasta huolimatta jatkunut lähitoimintana. Etäopetuksen aikaan toimintaa toteutettiin virtuaalisesti, videoiden, tehtävien ja etäyhteyksien kautta. Koulu- ja päiväkotitaiteilijatoiminnan lähtökohtana on pedagoginen työ, jota toteutetaan taidelähtöisin menetelmin. Taidetyöskentelyn keinoin luodaan monipuolisia ja kokemuksellisia oppimisympäristöjä integroimalla taidetta koulutyöskentelyyn.
Kouluilla on myös järjestetty Taidelukkari-kerhoja alakouluikäisille lapsille koulupäivän jälkeen. Kerhot ovat tarjonneet matalan kynnyksen taideaktiviteetteja 13 alueen alakouluilla. Turun koulujen yhdeksäsluokkalaisille Turku tarjoaa Ysivip-kortin, joka tarjoaa maksuttomia mahdollisuuksia vierailla kaupungin taide- ja kulttuurilaitoksissa. Korona on tosin rajoittanut tätäkin palvelua viime aikoina.
Lastenkulttuurin toiminnassa on koronan myötä tehty valtava digiloikka, mm. Wäinö Aaltosen museon ja Biologisen museon yhteinen lasten ja perheiden viikonloppu toteutettiin keväällä virtuaalisesti. Filharmonisen orkesterin virtuaalinen koululaiskonsertti keräsi huikean yleisömäärän. Valtakunnallisen Taidetestaajat-toimintaohjelman myötä kaikille kahdeksasluokkalaisille tarjoutui mahdollisuus Kansallisoopperan Covid fan tutte -etäooppera kokemukseen.
Sanataidetta, satuilua ja harrastevideoita verkossa
Viime vuoden aikana Turun kaupunginkirjasto tuotti lapsille sisältöjä verkkoon Kirjastojen satumaailma - YouTube-kanavalta löytyy runsaasti satu- ja sanataidevideoita. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Saara Sunin esittämissä saduissa seikkaillaan muun muassa Beatrix Potterin Petteri kaniinin satumaailmassa.
Sanataideohjaaja Veera Vähämaan sanataidevideoissa annetaan vinkkejä, kuinka satujen teemoista voi kotona omin käsin loihtia vaikka mitä. Esimerkiksi Tatun ja Patun oudot kojeet -kirjan pohjalta mietitään oman koneen suunnittelua ja rakentamista.
Kirjavinkkareiden lukuehdotuksia 1.-6.-luokkalaisille löytyy Lukupolulta. Nuoret taas saavat kirjavinkkauksia Vaski-verkkokirjaston nuorten sivuilta.
Nuorille on tänä vuonna julkaistu harrastemix-videoita YouTubessa, videoilta saa vinkkejä erilaisista harrastusmahdollisuuksista. Videoilla tutustutaan esimerkiksi street workoutiin, frisbeegolfiin, tanssiin ja valokuvaukseen. Harrastemix-videot tuotettiin paikkaamaan koronarajoitusten vuoksi tauolla ollutta yläkoululaisten harrastusmix-kerhotoimintaa.
Kesällä toimintaa asuinalueilla ja Seikkailupuistossa
– Lasten lähiympäristöön on tärkeää viedä helposti lähestyttävää ja lapsia kiinnostavaa taide- ja kulttuuritoimintaa. Näen lähiöalueiden lastenkulttuuritoiminnan todella merkityksellisenä. Lasten on tärkeää päästä kulttuurin pariin perheiden erilaisista haasteista riippumatta, pohtii Hiltunen.
Kivakesä kulmilla tarjoaa maksutonta toimintaa alakouluikäisille lapsille lähiöissä. Tänä vuonna on tulossa mm. lähiösirkustyöpajoja, kuvataide- ja valokuvaustyöpajoja sekä teatteria ja tanssia. Toimintaa on kesällä Halisissa, Varissuolla, Runosmäessä, Jäkärlässä, Lausteella, Paattisilla, Pansiossa, Aunelassa ja Ilpoisissa. Kivakesä toiminta päivitetään Turun kaupungin tapahtumakalenteriin.
Lähikirjastot tarjoavat myös säännöllisesti maksuttomia satutuokioita ja lastenteatteriesityksiä. Myös Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa on kesän aikana tarjolla taidepajoja, taideleirejä sekä erilaisia elämyksiä puistoalueella.
Kulttuurihyvinvointia lapsille
Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuodesta on kulunut kymmenen vuotta. Nykyään kiinnitetään entistä enemmän huomiota siihen, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus päästä kulttuurin pariin. Lähikirjastot ja kaupungin maksuttomat kulttuuritoiminnot ovat tässä suuressa roolissa.
– Kulttuuripääkaupunkivuosi oli hyvin merkittävä lastenkulttuurin kannalta. Vuoden mittaan lastenkulttuuri oli esillä monialaisesti. Kulttuuripääkaupunkivuosi keräsi valtakunnallisen lastenkulttuuriverkoston toimijat Turkuun yhteisen Sytyke -lastenkulttuurihankkeen tiimoilta. Tämän verkostomaisen yhteistyöhankkeen myötä pääsimme mukaan valtakunnalliseen lastenkulttuurin toimijoiden joukkoon ja tämän yhteistyö jatkuu yhä, muistelee Hiltunen.
Kymmenen vuoden kuluessa Turussa onkin yhä enemmän tehty valtakunnallista yhteistyötä ja Turku on liittynyt myös lastenkulttuurikeskuksen liittoon. Tänä keväänä Turku pilotoi harrastamisen Suomen mallia, jonka tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluinen ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.
– Oli hyvä, että kulttuuripääkaupunkivuonna kulttuurihyvinvointi nousi kaikkien huulille. Hyvinvoinnin ajatus on mukana punaisena lankana kaikessa meidän lastenkulttuurin toiminnassamme. Kivan tekemisen ja taide-elämyksien kautta lapset voivat oppia monenlaisia hyvinvointia edistäviä taitoja, kuten esimerkiksi tunnetaitoja, sanoo Hiltunen.
Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. ”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti, ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Tässä juttusarjassa kerrotaan, miten kulttuuri tekee hyvää turkulaisten arjessa tänä päivänä.